Hett i leiemarkedet. Prisene fortsetter å stige.

2 hours ago 5



Et glovarmt utleiemarked er fortsatt i vekst. I de fire store byene steg leieprisene med 1,8 prosent i tredje kvartal 2024.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

Eiendom Norges prisstatistikk for utleieboliger viser fortsatt vekst i leieprisene.

Det siste året har leieprisene steget med 7,4 prosent, viser tallene.

– Leieprisene begynte å stige kraftig ut av ut av pandemien i andre kvartal 2022. Siden da har leieprisene steget med hele 20,4 prosent, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Sterkest utvikling i tredje kvartal 2024 hadde Stavanger og Sandnes, som etter en kraftig nedgang forrige kvartal, ser en oppgang 4,9 prosent.

I Oslo steg leieprisene med 1,8 prosent etterfulgt av Bergen med 1,6 prosent, mens Trondheim hadde en vekst på 0,5 prosent i tredje kvartal.

Les på E24+

Ekspert om bolighøsten: – Løp og kjøp!

Stabilt antall boliger

Antall boliger til leie på Finn.no i de store byene var 3187 ved utgangen av tredje kvartal 2024.

– Dette er stabilt med sist kvartal og litt høyere enn vi har sett de siste årene, sier Lauridsen.

Samtidig tyder utbudsdata fra Finn.no på at det er færre utleieboliger tilgjengelig nå enn for fem år siden.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– For svakt

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 reduseres bevilgningene til Husbankens grunnlånHusbankens grunnlånLån fra staten gjennom Husbanken som hjelper folk med å finansiere bygging av nye boliger. til boligbyggere, trekker Eiendom Norge frem. Samtidig settes det av midler til 1.600 nye studentboliger.

– Det er for svakt når vi vet vi mangler om lag 14.000 boliger for å nå minimumsdekningen på 20 prosent, mener Lauridsen.

Han beskriver også økningen i formuesskatten som en utfordring for leiemarkedet.

– Skatt er en kostnad som virker inn på leieprisene på to måter. En gjennom at utleier vil heve husleie når kostandene øker. Og to gjennom at utleier selger utleieboligen og plasserer kapitalen andre steder. Sistnevnte reduserer tilbudet og øker leieprisene, avslutter Lauridsen.

Read Entire Article