Konsekvensene kunne blitt langt mer alvorlige hvis trikken bare traff noen få meter til venstre på bygget, vurderer eksperter.
Torsdag 31. oktober kl. 01:48Kortversjonen
- Tirsdag krasjet en trikk inn i Eplehuset i Storgata i Oslo.
- Eksperter mener at konsekvensene kunne vært langt mer alvorlige dersom trikken hadde truffet kritiske bæresøyler få meter unna.
- Trikkeføreren er siktet for brudd på veitrafikkloven.
- Politiet undersøker om blant annet teknisk eller menneskelig svikt er årsak til ulykken.
– Det er en utrolig uheldig hendelse, men åpenbart var det veldig heldig at trikken gikk inn i butikkvinduet. Her har man hatt hell i uhell, sier Vegard Aune.
Han er førsteamanuensis ved institutt for konstruksjonsteknikk ved NTNU. Aune understreker at han ikke har sett tegningene av bygget, men:
- Bærekonstruksjonen er selve skjelettet i bygget. Det skal ta lasten fra hele bygget og ned til grunnen
- På ett eller annet vis er det en bærebjelke over utstillingsvinduene til butikken, mener Aune
- I tillegg må bygget ha bæresøyler å stå på
– Og da begynner det å bli interessant: Hvor står de mest kritiske søylene her? spør Aune.
Bygninger i Norge skal etter regelverket være sikret slik at det ikke skal rase dersom man fjerner ett bærende element. Dette er et krav slik at man skal kunne evakuere folk ut av bygget.
Men det er kun krav til at bygget skal holde hvis man tar vekk ett bærende element. Hvis det forsvinner to, er det derfor ingen garanti for at bygget vil stå, forklarer Aune.
– Det er stor sannsynlighet for at det her er ett bærende element på hver side av inngangsdøren. Trikken er bredere enn dørpartiet og tar man begge disse elementene, er det ingen garanti for at bygget ville stått, sier han.
– Så det kunne rast?
– Du får ikke oss til å si det uten plantegninger og utregninger, men for å si det sånn: Hadde trikken truffet inngangsdøren, hadde det vært mer kritisk.
Sigurd Eide, seniorrådgiver i avdeling for bygninger og installasjoner i Sintef, understreker at tirsdagens ulykke er svært sjeldent og at de kun kjenner til saken fra pressen.
Samtidig gir han en lignende vurdering:
– Dersom trikken hadde truffet en hovedbæresøyle som hjørnet, ville konsekvensene trolig blitt mer alvorlige, sier Eide.
Det er all grunn til å tro at den 42 tonn tunge trikken og ikke minst bygningen da ville fått langt større skader, legger han til.
– Det er nok ikke sannsynlig at hele bygningen ville kollapset, men at deler, som for eksempel hjørnet, ville delvis kollapset, eller fått store deformasjoner over flere etasjer. Dette ville naturligvis medført et større potensial for skader på mennesker som oppholdt seg i bygget.
Storgata 17 er registrert med både tannleger, bedrifter og privatpersoner i tillegg til Eplehuset.
Politiet evakuerte bygningen etter ulykken, men det er uklart hvor mange som var i bygget. Faktisk ble noen bærebjelker berørt av krasjen, men det var ikke hovedbærebjelkene, opplyste politiet etter ulykken.
Basert på overvåkningsbilder har VG beregnet at trikken kjørte mellom 25 og 40 kilometer i timen. Det er svært mye for denne trikketypen i en så krapp sving.
Trikkeføreren er siktet for brudd på veitrafikkloven § 3
, som stiller strenge krav til aktsomhet i trafikken.Politiet har ikke mistanke om ruskjøring, men jobber onsdag ut fra følgende hypoteser om ulykken:
- Teknisk svikt
- Menneskelig svikt
- Helsemessige årsaker
- Ytre omstendigheter som har ført til ulykken
Sporveien opplyser onsdag ettermiddag at de foreløpig ikke har informasjon om feil med trikken eller infrastrukturen.