Tredje varmeste juni som er registrert: – Sannsynlig med flere hetebølger

6 hours ago 4



Den globale temperaturen i juni var den tredje høyeste som noen gang er registrert, ifølge EU-forskere. Europa var preget av hetebølger, og de kan komme oftere.

Petros Giannakouris / AP / NTB.

Turister under en hetebølge i Aten i slutten av juni, der temperaturene nærmet seg 40 grader celsius.

– I juni hadde vi en ekstrem hetebølge som rammet store deler av Vest-Europa. Store deler av regionen, opplevde et sterkt varestress, visedirektør Samantha Burgess i EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus (CS3).

Ifølge deres statistikk var den gjennomsnittlige overflatetemperaturen på jorden på 16,46 grader celsius i juni, 0,47 grader høyere enn gjennomsnittet i 1991–2020.

Det er det tredje høyeste nivået som er målt, kun slått av varmerekorden i juni 2024, som var 0,2 grader høyere og juni 2023, som var er den nest varmeste junimålingen som er registrert.

Ekstrem hetebølge

I Europa var snittemperaturen i juni 2025 på 18,46 grader, noe som gjør det til den femte varmeste junimålingen som er registrert.

Mesteparten Vest- og Sentral-Europa hadde lufttemperaturer som lå over snittet i juni.

To hetebølger rammet, i midten av juni og i slutten av juni. Store deler av Vest- og Sør-Europa ble påvirker.

Flere regioner ble rammet av en følt temperatur på over 38 grader, noe som kategoriseres som «veldig sterkt varmestress». Deler av Portugal hadde følt temperatur på rundt 48 grader, tilsvarende et «ekstremt varmestress».

– Hetebølgene ble forsterket av rekordhøye temperaturer på havoverflaten i det vestlige Middelhavet. I en verden som blir varmere, er det sannsynlig at hetebølger vil komme oftere, at de blir mer intense og rammer flere folk i Europa, sier Burgess.

Mindre havis

Ifølge Copernicus, lå utbredelsen av havisen i Arktis på 6 prosent under gjennomsnittet juni. Det er den nest laveste utbredelsen i juni som er registrert.

– I løpet av den siste delen av måneden, lå utbredelsen konsekvent på det laveste nivået noensinne for denne delen av året, skriver Copernicus.

Regionalt var konsentrasjonen av havis lavest langs den nordlige kysten av Eurasia, som også inkluderer Barentshavet.

Read Entire Article