Tre Nordlandskommuner scorer høyt på tjenestetilbud til barn og unge

1 month ago 14



Sømna kommer på 7. plass i Unicefs kommuneanalyse over hvilke kommuner som gir det beste tjenestetilbudet til barn og unge. Den lille kommunen Salangen i Troms kommer på førsteplass, av totalt 336 kommuner.

Kommuneanalysen rangerer hvilke kommuner som yter det beste tjenestetilbudet til barn og unge ved å se på fem sektorer: Barnehage, skole, barnevern, helsetjenester og kulturtilbud. Disse gir en samlet vurdering på oppvekstsvilkårene for barn og unge i de forskjellige kommunene.

De tre beste kommunene i Nordland er Sømna (7), Hemnes (12) og Sørfold (14). De tre som scorer lavest er Rana (316), Flakstad (309) og Vågan (296).

Sømna har en stram økonomisk situasjon, med et driftsunderskudd i 2023 på 3,7 %. Det er dermed gledelig å se at kommunen likevel har greid å prioritere og skjerme barn og unge, og faktisk kommer ut som vinneren i Nordland. Både Hemnes og Sørfold hadde til sammenligning positivt driftsoverskudd i 2023 med henholdsvis 0,7 % og 4,9 %.

– Store, geografiske ulikheter kan få alvorlige konsekvenser for barn og unges liv, sier Sara Bondø i Unicef Norge i ei pressemelding.

Read Entire Article