Politiet har siden september i 2011 benyttet seg av Twitter, senere kalt X, for å gi oppdateringer om hendelser fra politiets operasjonssentraler.
Politiet ble til tider hyllet for sin bruk av Twitter, men også beskyldt for å iblant for å gå over streken.
Etter hvert måtte de lage interne regler for hvordan de skulle opptre på plattformen.
Men nå er det slutt.
Politiet bytter ut X med sin egen app, «politiloggen», som har vært tilgjengelig siden 24. juni.
- Les også: Spesialenheten for politisaker undersøkte tweet fra politiet.
Pusset tennene med bakepulver
Operasjonsleder, Karl Erik Thomassen, sitter på operasjonssentralen i Troms politidistrikt onsdag. For første gang på 13 år skal han ikke legge ut meldinger på X.
– Det er en planlagt prosess der politiet tar eierskap til våre egne data, og ikke gir dem til en kommersiell tredjepart. Det er viktig for oss at informasjon som kommer fra politiet kan verifiseres, og at befolkninga kan være trygg på at det er politiet informasjonen kommer ifra, sier han.
Ifølge Thomassen har de i Troms stort sett prøvd å holde seg faglig og nøktern.
– Men unntaksvis har det kanskje vært snev av glimt i øyet og humor i meldingene. Men det er jo unntaksvis, poengterer han.
Et eksempel på glimt i øyet, var tidligere i sommer da en person blåste rødt i en promillekontroll.
– Vedkommende opplyste å ha pusset tenner med bakepulver. Hvorfor i all verden vedkommende pusset tenner med bakepulver vites ikke med sikkerhet, men det antas å være et kjerringråd for hvitere tenner, skrev Troms politidistrikt på X.
– Det er i alle fall hevet over enhver tvil at bakepulver, som normalt hever bakst, i dette tilfellet hevet politibetjenters øyenbryn.
- Les også: Tweetene til en operasjonsleder i Agder gikk viralt.
Meldinger ble gitt ut som bok
Et politidistrikt som har prøvd seg på humor litt oftere finner vi lenger sør i landet.
I 2014 ble de morsomste meldingene fra operasjonssentralen ved Politihuset i Oslo, som da hadde 118.000 følgere, gitt ut i bokform.
Hvorvidt humoren blir med over til politiets egen app, gjenstår å se.
Ifølge seksjonsleder Torgeir Haugen i Politidirektoratet har 96.000 allerede lastet ned «politiloggen», der folk selv kan velge hvilke politidistrikter og kommuner de ønsker oppdateringer fra.
– Det er viktig at politioperativ informasjon blir tilgjengelig for alle – uten at innbyggerne må opprette en konto eller gi fra seg persondata for å få denne informasjonen, sier han.
- Les også: Politiet i Finnmark valgte å omtale en voldelig krangel med humor på Twitter.
Flere kontroverser
Etter at Elon Musk kjøpte Twitter i 2022, har det vært flere kontroverser rundt reglene og retningslinjene til plattformen.
Journalister har blitt utestengt, og store investorer har trukket seg grunnet spredning av uønsket innhold.
I juni i 2023 offentliggjorde Elon Musk begrensninger i appen, som gjorde at ikke-betalende brukere ikke kunne lese mer enn 1000 meldinger.
Det ble omtalt som et stort problem for offentlige etater som brukte appen til å spre informasjon til publikum, blant annet av Kristine Foss i Norsk Presseforbund.
– I mangel på noe annet ble Twitter (nå X) valgt. Alle operasjonssentralene i politidistriktene bruker Twitter til å informere om hva som skjer, sa kommunikasjonsdirektør Hilde Ebeltoft-Skaugrud i Politidirektoratet til NTB i juli i fjor.
Tidligere i høst varslet Musk at de vil endre blokkeringsfunksjon på X, noe som kritikerne mener vil svekke sikkerheten til brukerne.
Nå skal ingen politidistrikt være på X lengre, og må dermed ikke forholde seg til deres retningslinjer eller begrensninger.
Publisert 23.10.2024, kl. 09.40 Oppdatert 23.10.2024, kl. 10.49