Trafikkflyt på E18 – hvorfor er ikke det mulig?

1 month ago 10



Når veikapasiteten er sprengt, er det smartere å utnytte ledig kapasitet med konkurransedyktig kollektivtransport enn å be samferdselsministeren instruere Statens vegvesen om å innrette enda et kjørefelt med bilkø, skriver innleggsforfatteren. Foto: Olav Olsen

Kollektivtrafikken er det mest effektive virkemiddelet vi har for å ivareta fremkommelighet på veiene.

Publisert: 28.08.2024 15:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I frustrasjon over at regjeringen og samferdselsministeren «ikke ønsker å rydde opp i køkaoset» på E18, besluttet Akershus fylkeskommune og Bærum kommune 20. august å oversende sitt eget forslag til løsninger til Statens vegvesen.

Situasjonen for bilistene skal bedres. Det anbefales deregulering av kollektivfeltene til sambruksfelt for privatbiler. Likevel oppfordres de reisende til å bruke kollektivtransport.

Glemt var begrunnelsen for å etablere kollektivfelt. Målet er å garantere fremkommelighet uavhengig av trafikkbelastning. Virkemiddelet er separate kjørefelter for buss. Kollektivfeltene på E18 har potensielt like stor kapasitet som en firefelts motorvei. Uten kollektivfelt reduseres fremkommeligheten og kapasiteten i takt med veksten i biltrafikken til dagens kø, kork og kaos.

Det er lett å gå i en felle. Lokalpolitikere mener kollektivfeltene kan utnyttes bedre. Men køene blir ikke borte ved at privatbiler med tre og fire reisende forsinker busser med 50 reisende. For mens seks av ti arbeidstagere bruker kollektivtransport til sentrum i dag, uttaler syv av ti at de kan tenke seg å kjøre bil. De venter bare på å slippe til. Hverdag som helg. Så vi må holde igjen. «Tomme» kollektivfelter er garantien for pålitelig trafikkavvikling.

Lokale myndigheter bør spille på lag. Det er ikke hjelpsomt når Buskerud fylkeskommune begrenser busstilbudet mellom Lierbyen og Skøyen, Akershus fylkeskommune legger ned en høystandard banestrekning med ledig kapasitet som mellom Bekkestua og Skøyen, og Oslo kommune stanser utviklingen av Skøyen kollektivknutepunkt for reisende med omstigning mellom buss, trikk, T-bane og tog. Alt dette øker problemene på E18.

Kollektivtrafikken er det mest effektive virkemiddelet vi har for å ivareta fremkommelighet på veiene. Det betyr at når veikapasiteten er sprengt, er det smartere å utnytte ledig kapasitet med konkurransedyktig kollektivtransport enn å be samferdselsministeren instruere Statens vegvesen om å innrette enda et kjørefelt med bilkø.

Thor K. Haatveit, tidligere samferdselssjef i Oslo kommune

Read Entire Article