Tøyen sportsklubb mister statusen som nabolagsklubb fordi de ikke prioriterer seriespill og konkurranser. – Vi trenger en ny diskusjon om hva barneidrett skal være, sier styreleder.
Publisert: 02.11.2024 16:46
Kortversjonen
- Tøyen sportsklubb har mistet statusen som nabolagsklubb fordi de ikke prioriterer seriespill og konkurranser.
- Styreleder Karianne Hjallen mener en diskusjon om hva barneidrett skal være, er nødvendig.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Døren til Tøyen sportsklubb slås opp og inn går Ahmed Ali Rashid (24) og Abaas (19). De jobber som aktivitetsledere for klubben, der barn og unge fra området kan teste ut mer enn 20 ulike idretter og aktiviteter.
– Det er et sted hvor de føler at de hører til. De blir sett og hørt av voksne som, akkurat som dem, har vokst opp her, sier Ahmed.
Før helgen fikk klubben beskjed: Styret i Oslo Idrettskrets mener at Tøyen sportsklubb ikke lenger kvalifiserer til å være en såkalt nabolagsklubb.
Nabolagsklubb er idrettsklubber som gjør en ekstra innsats for å inkludere alle barn og unge i sitt nabolag, og som tar et utvidet samfunnsansvar. Klubbene får ekstra penger og ressurser.
På Tøyen er reaksjonene sterke.
– Hvis ikke det vi driver med, er å være nabolagsklubb, da kan ikke kretsen kalle ordningen et nabolagsklubb-konsept, mener styreleder Karianne Hjallen.
Fra 5 til 1000 medlemmer
Det var lokale ildsjeler som tok initiativ til klubben tilbake i 2013, da det ble vedtatt en områdesatsing for Tøyen.
– Den gangen var det bare rundt fem barn på Tøyen skole som deltok i organisert aktivitet, forteller Hjallen.
Økonomi var en stor barriere for mange av familiene i område. Den nystartede klubben la prisen så lavt de kunne – på 100 kroner.
På ett år fikk klubben rundt 1000 medlemmer. De trente i starten i trange gymsaler og klasserom.
Siden har mye skjedd. Nabolaget jobbet hardt for å få den midlertidige hallen Tøyen Arena. De har bygget opp Tøyenakademiet, som har utdannet 200 unge aktivitetsledere de siste ti årene. Det er i hovedsak de som drifter klubben i dag.
3000 barn og ungdom er i hallen hver uke, forteller Hjallen.
– Det er et kvalitetsstempel som forsvinner, og det føles utrolig demotiverende og urettferdig, sier Hjallen om beslutningen fra kretsen.
Hun frykter det også vil få konsekvenser når klubben skal søke midler andre steder.
Dyrt med seriespill
I kriteriene for å bli nabolagsklubb står det ingen ting om at klubbene må drive seriespill og konkurrere. Men det er hovedbegrunnelsen for at Tøyen sportsklubb nå ikke får være nabolagsklubb lenger.
Hjallen sier økonomi er hovedårsaken til at klubben har valgt bort seriespill.
Hun peker på at det koster mye å melde lag inn i særforbund og være med seriespill.
I tillegg kommer krav om anlegg tilgjengelig for å ha hjemmekamper og egne dommere. Det trengs også et stort rigg av trenere og foreldre for å reise rundt og konkurrere.
Hjallen sier klubben da måtte ha skrudd opp prisen betydelig.
Magne Brekke, generalsekretær i Oslo Idrettskrets, sier det er en selvfølge at nabolagsklubber som alle andre idrettslag følger idrettens bestemmelser.
De sier at barn har rett til å velge om de vil delta i konkurranser eller ikke, påpeker han.
– Det får ikke barn og unge velge i Tøyen Sportsklubb, sier han.
Hjallen påpeker at de faktisk har ett fotballag i seriespill. Klubben har også hjulpet dem som ønsker å delta i seriespill, over i nærliggende klubber. De arrangerer også nabolagscup hvert år og andre konkurranser.
Mener klubben ikke driver med idrett
Tøyen Sportsklubb prioriterer å holde åpen hall hvor ungdommene kan komme og være med på mange ulike idretter og hvor alle blir inkludert.
Det gjør at Oslo Idrettskrets mener klubben driver med fysisk aktivitet, ikke idrett.
– Det er mer som en åpen fritidsklubb, mener Magne Brekke.
Det provoserer Karianne Hjallen.
– Handler idrett bare om å vinne medaljer? Hvis ikke norsk idrett anerkjenner den aktiviteten som skjer i hallen vår som idrett, da trenger vi en prat om hva morgendagens idrett trenger å være, sier hun.
Hun mener konkurranseaspektet og presset i den tradisjonelle idretten gjør at mange ungdommer slutter.
– I et folkehelseperspektiv trenger vi at de blir i idretten, og hos oss kommer de, sier hun.
– Jeg tenker det er bedre at ungdommene har det gøy sammen i en aktivitetshall enn å henge i sentrum eller på utsiden av T-banestasjonen. Jeg fatter ikke at idretten ikke ser seg tjent med å utvide aktivitetstilbudet sitt til akkurat det vi driver med, sier Hjallen.
Oslo Idrettskrets: – Vi har fulgt opp klubben
Magne Brekke sier betegnelsen nabolagsklubb gis til klubber som søker om og ønsker å utvikle seg og legge til rette for at alle barn og unge får drive med idrett.
– Vi mener Tøyen sportsklubb ikke gjør det når de ikke ønsker å delta i seriespill og konkurranser, sier han.
– Tøyen Sportsklubb mener avgjørelsen viser at kretsen ikke anerkjenner nabolagsjobben klubben gjør på Tøyen?
– Jeg synes det er trist og urimelig at de mener det. Vi har bidratt med flere millioner til klubben siden 2019 og fulgt dem opp jevnlig som nabolagsklubb.