Tom Hagens advokater ut mot politiet: – Svertekampanje

3 hours ago 5



Forsvarerne til Tom Hagen retter kraftig kritikk både mot politiet – men også hvordan media har dekket forsvinningssaken.

– For vår del ønsker vi å understreke at det ikke er et fnugg av bevis for at Tom Hagen har bidratt til bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen, sier hans forsvarer Svein Holden.

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra ekteparets bolig i Sloraveien 4 i Lørenskog 31. oktober 2018. I april 2020 ble Tom Hagen siktet for drap eller medvirkning til drap.

Han har i fire og et halvt år siktet for drap eller medvirkning til drap. Han ble satt under hemmelig etterforskning sommeren 2019.

Fredag kom nyheten om at siktelsen mot ham henlegges. Riksadvokaten mener «intet straffbart forhold er funnet bevist».

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Det er i praksis å regne som en kvalifisert frifinnelse.

– Tom Hagen har vært gift med Anne-Elisabeth i nærmere 50 år da hun ble bortført. Han har bistått politiet så godt han kunne, forteller forsvarer Svein Holden.

Han kritiserer politiet for pågripelsen av Tom Hagen – og mener den ikke ble gjennomført på en skånsom måte.

– De hadde full kontroll på Hagen, man valgte likevel ikke å pågripe ham hjemme hos seg selv eller på arbeidsplassen. Og hvorfor i all verden var media i umiddelbar nærhet?

Han beskriver det uforståelig for advokatene at Hagen ble pågrepet og varetektsfengslet.

Dette er Lørenskog-saken

  • Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober 2018.
  • Forsvinningssaken ble offentlig kjent 9. januar 2019.
  • 28. april 2020 ble ektemannen Tom Hagen siktet for å ha drept, eller medvirket til drap, på sin kone. Politiet hadde etterforsket han i det skjulte over lengre tid. Han nekter enhver befatning med saken, og han ble løslatt av Eidsivating lagmannsrett.
  • 8. mai 2020 ble den såkalte kryptomannen, en mann i 30-årene, pågrepet og siktet for drap. Han hadde vært i flere samtaler med Tom Hagen om kryptovaluta før forsvinningen. Han nekter straffskyld.
  • I 2021 offentliggjør politiet mye informasjon om det såkalte kryptosporet, deriblant en kopi Ole Henrik Golfs pass.
  • I mai i år ble en bedrageridømt mann i 30-årene siktet for drap eller medvirkning til drap. Han kan knyttes til bruk av Golfs pass. Det samme kan en annen ung mann, som ble siktet allerede høsten 2018. Begge to nekter straffskyld.
  • I desember 2023 slo statsadvokat Kari Hangeland Buvik fast at det var klar sannsynlighetsovervekt for at 68-åringen ble drept – enn at hun ble utsatt for en profittmotivert bortføring, har VG fått opplyst.
  • I april 2024 erfarte NRK at politiets innstilling er at siktelsen mot Tom Hagen henlegges.
  • Fredag 18. oktober besluttet Riksadvokaten at siktelsen mot saken skulle henlegges. De mener intet straffbart forhold er funnet bevist.

Han kritiserer også pressens arbeid med saken. De beskriver trykket mot forretningsmannen fra media som voldsomt – særlig i tiden der han ble pågrepet og senere løslatt.

– Det har vært et enormt frislipp av taushetsbelagt informasjon. Og alt i hans disfavør ble trykket i media. Alle de største redaksjonene satt med hans avhør. Journalistene spurte meg om ting som ikke var blitt del av sakens dokumenter, påpeker Holden.

– Politiet lakk informasjon og la til rette for en svertekampanje av Hagen i media, mener Holden.

Forsvarerne forteller at de ikke har snakket mye ham Tom Hagen i dag, men sier han nå er lettet over at saken mot ham er henlagt. Og at etterforskningen av forsvinningen fortsetter.

– Ikke bare har de mistet Anne-Elisabeth Hagen på en forferdelig måte, de har i tillegg måtte leve med politiets totalt urettmessige anklage mot Hagen.

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

Forsvarer Mikkel Toft Gimse mener at politiet nå må ta en grundig gjennomgang av sitt arbeid i saken.

– Både informasjonslekkasjer, og også det vi anser som grove brudd på objektivitetsplikten i påtegninger i domstolen, sier han.

De hevder politiet ikke har hatt kontroll på informasjonsflyten.

– Det er ikke politiet som enhet som har statt bak en svertekampanje. Men info som ble lekker må ha kommet fra noen i politiet, og den tror vi kom fra noen som var misfornøyd med lagmannsrettens avgjørelse om å løslate Tom Hagen, sier Gimse.

Forsvarerne forteller at de rådet Tom Hagen til å ikke snakke om enkelte ting.

– Tom Hagen var på ingen måte tjent i å snakke om sitt privatliv, når han vet at det kan stå på førstesiden av VG dagen etter. Vi anmeldte til Spesialenheten som henla saken, sier Gimse.

Bistandsadvokaten til de tre barna til Tom og Anne-Elisabeth Hagen, Ståle Kihle, var også til stede på pressekonferansen.

Han sier at familiens syn er at dette har vært en sak mot Tom Hagen. Mens Anne-Elisabeth Hagen har vært glemt av mediene og politiet.

– Det er bevist at han ikke har noe med forsvinningen til sin kone å gjøre, det har Riksadvokaten funnet i sin gjennomgang av mellom 40.000 og 50.000 kroner.

– Det faktum har mine klienter og deres familie vist siden 31. oktober 2018. Dette har de vært gjennomgående 100 prosent sikre på alle sammen. Tom Hagen skulle aldri vært siktet, pågrepet og fengslet. Det er begått grove feil fra politiets side, og det er begått grove feilvurderinger fra politiets side.

– Det kom spørsmål i sta om det at man har rettet etterforskning mot Hagen har gitt mindre mulighet for å finne ut hva som egentlig har skjedd. Det sier seg selv. Politiet har en gitt mengde ressurser – og de ressursene har i stor grad blitt brukt til å finne bevis mot Tom Hagen.

Han beskriver situasjonen som grusom.

– Man kan jo prøve å forestille seg hvordan det er å være barn og barnebarn når mor blir sporløst bort. Så opplever man en mengde rariterer fra politiet i innledende fase. Så tar saken en dreining hvor for blir siktet. Så driver mediene i realiteten en slags true crime-kampanje der det store mysteriet er om Tom Hagen står bak.

– Det har mine klienter blitt utsatt for i snart seks år. Det er etter min oppfatning et betydelig overgrep, både av politi og medier.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article