Tolv førere fikk forenklet forelegg

2 hours ago 2



Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

15:09 i dag NTB

→ Del

Skolenes landsforbund: La seksåringer gå i barnehagen

Skolenes landsforbund mener at det er bedre å starte senere på skolen enn å kutte siste året av skoleløpet. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skolenes landsforbund (SL) er åpne for utdanningsministerens forslag om å kutte ett av ti skoleår. De mener imidlertid at det er det første året som bør kuttes.

Utdanningsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) sa lørdag til Aftenposten at hun ville vurdere å kutte det siste året av den ti år lange grunnskolen. Hun begrunnet forslaget med at verken kvaliteten eller resultatene er blitt særlig mye bedre etter at grunnskolen ble utvidet til ti år i 1997.

SL er enige med utdanningsministeren at utvidelsen ikke har ført til mer læring, men mener det vil være bedre å heller kutte ut det første skoleåret istedenfor det siste.

– Forutsatt at første klasse fortsatt skal være lekbasert, vil et kutt av siste året i realiteten da bli mer som å kutte nærmere to år. Og det er et eksperiment vi ikke kan være med på, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker.

SL vil helle sende seksåringer tilbake til barnehagen og la dem starte på skolen når de blir sju. Forbundet begrunner dette med at de mener dagens niendeklassinger ikke er modne nok til å velge hvilken retning de vil gå på videregående skole.

De påpeker også at noen elever i videregående skoler må bo på hybel, og mener at å sende barn på 14 eller 15 år på hybel grenser til uforsvarlig.

– Gå gjerne videre med å få utredet et kortere grunnskoleløp, men start i riktig ende, sier Walker.

13:03 i dag Olav Hoel

→ Del

Rykket ut på krattbrann

110 Agder meldte på X klokken 13 søndag at brannvesenet har rykket ut på en krattbrann på Hidra.

Utrykningsleder Kai Henning Velund i Flekkefjord brannvesen sier til Avisen Agder at brannen skyldes et bål som kom ut av kontroll, og at de har kontroll på brannen.

Like før klokken 14 meldte 110-sentralen at brannen er slått ned, og at det etterslukkes på stedet.

08:41 i dag Olav Hoel

→ Del

Stoppet lett motorsykkel og en moped

Politiet stoppet klokken 00.40 en lett motorsykkel og en moped i Trolldalen i Flekkefjord.

– En person anmeldes for kjøring uten å inneha førerkort. Ett kjøretøyet avskiltes grunnet dårlig teknisk tilstand, opplyser operasjonsleder Audun Eide i Agder-politiet.

08:35 i dag Olav Hoel

→ Del

Anmeldt og bortvist for drikking på offentlig sted

Klokken 00.19 natt til søndag ble en person tatt for å drikke alkohol på offentlig sted i Farsund sentrum.

– Vedkommende velger å drikke alkohol foran politiet. Blir bortvist fra sentrum og anmeldes for forholdet, opplyser operasjonsleder Audun Eide i Agder-politiet.

08:32 i dag Olav Hoel

→ Del

Elgkalv påkjørt

Politiet i Agder fikk klokken 20.40 lørdag kveld melding om at en elgkalv er påkjørt på FV460 Audnedaslveien nord for Audnedal.

Viltnemnd skal være varslet.

08:25 i dag Olav Hoel

→ Del

Tre personer til legevakt etter brann i leilighetskompleks

En av leilighetene i leilighetskomplekset skal ha store brannskader. Foto: Olav Hoel

Politiet i Agder meldte klokken 04.10 natt til søndag at de hadde fått melding om mulig brann i et leilighetskompleks i Parkveien i Farsund sentrum, da melderen hadde våknet av brannalarmen.

Ifølge politiet var det ingen synlige flammer fra utsiden da brannvesenet kom til stedet kort tid etter at meldingen kom inn. Det var derimot røyk inne i bygget slik at røykdykkere ble sendt inn for å sjekke bygningen.

Klokken 04.29 meldte politiet at brannen var slukket, og at det ikke var fare for videre spredning. En leilighet skal derimot ha store brannskader.

– Tre personer blir kjørt til legevakt for undersøkelser, har muligens fått i seg noe røyk. Totalt åtte personer ble evakuert, de kan nå gå tilbake til leilighetene sine, opplyste operasjonsleder Arve Johan Myklebust i Agder-politiet like før klokken 05.30.

Da Lister24 snakket med politiets operasjonssentral klokken 10 søndag formiddag kunne de ikke si noe om brannårsak da dette er noe som må undersøkes nærmere.

Åtte personer ble evakuert og tre personer sendt til legevakt etter at det begynte å brenne i en leilighet i et leilighetskompleks i Parkveien i Farsund natt til søndag. Foto: Olav Hoel

Nødetatene var ferdige på stedet da Lister24 var på stedet ved 09-tiden søndag morgen. Foto: Olav Hoel

08:16 i dag NTB

→ Del

Regjeringen kutter i inntektsskatten

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) letter på skatten for flere nordmenn i neste års statsbudsjett. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kutter i inntektsskatten i neste års statsbudsjett. Nesten 200.000 nordmenn kan få inntil 3600 kroner i skattelette.

– I denne regjeringsperioden har vi kuttet inntektsskatten med ni milliarder kroner. Den profilen kommer vi til å forsterke, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til E24.

Regjeringen foreslår i budsjettet, som legges fram mandag, å sette opp personfradraget fra 88.250 kroner til 108.550 kroner. Minstefradraget på trygd og lønn senkes samtidig til 92.000 kroner fra dagens 104.450 kroner.

Skattegrepet skal gi størst kutt til de som tjener minst. Folk med inntekt opp til 200.000 kroner skal ikke betale skatt på avgift – kun trygdeavgift, som i år ligger på 7,8 prosent. Regjeringen anslår at rundt 188.000 nordmenn får et skattelette på inntil 3600 kroner.

– Her treffer vi de som har minst, uavhengig av hva inntekten deres kommer fra. Men det bidrar også til at det er mer attraktivt å jobbe mer, for du sitter igjen med mer av lønnen din, sier leder i finanskomiteen på Stortinget, Tuva Moflag (Ap).

Vekslingen i person- og minstefradraget er ikke det eneste skattegrepet i statsbudsjettet, men Vedum vil ikke røpe mer før budsjettet legges fram mandag.

08:16 i dag NTB

→ Del

Også unge og friske bør vurdere å ta koronavaksinen, mener professor

– Allerede i sommer har infeksjonene med koronaviruset økt. Jeg forventer en ytterligere økning utover høsten. Derfor bør alle vurdere behovet for en oppfriskningsdose, sier professoren. Foto: Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

En ny koronavariant truer med å skape en smittebølge i vinter. Vaksinen kan beskytte unge mot «long covid», mener professor i smittevern.

Alle bør vurdere et nytt sprøytestikk mot korona denne høsten, sier Jörn Klein, professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge til NRK.

– Allerede i sommer har infeksjonene med koronaviruset økt. Jeg forventer en ytterligere økning utover høsten. Derfor bør alle vurdere behovet for en oppfriskningsdose, sier Klein.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler imidlertid kun at personer over 65 år og de i risikogrupper tar vaksinen i høst.

– FHIs oppfordringer er ikke det endelige svaret på hvem som bør få oppfriskningsvaksinen. Også unge og friske bør vurdere å ta koronavaksinen. Det er helt legitimt at de ønsker å beskytte seg, sier Klein.

Han viser til at det amerikanske smittevernbyrået CDC anbefaler vaksine til alle over seks måneder.

FHI venter en smitteøkning med både korona og influensa i vinter, sammen med andre luftveisinfeksjoner. Fungerende smitteverndirektør i FHI, Are Stuwitz Berg, påpeker at mRNA-vaksinene kan gi sjeldne, men mer alvorlige bivirkninger, særlig hos yngre.

– Vi har ingen generell oppfordring om vaksine til alle voksne, sier Berg.

Han understreker at dette ikke betyr at FHI fraråder andre å vaksinere seg.

08:15 i dag NTB

→ Del

Pensjonist i Drammen lå død i tre måneder

En 79 år gammel pensjonist i Drammen ble tidlig i sommer funnet død, men dødsfallet ble ikke oppdaget før etter tre måneder.

Dødsfallet ble oppdaget av en nabo som ikke hadde sett mannen på lenge, skriver Drammens Tidende.

Mannen bodde mesteparten av livet sammen med foreldrene i en enebolig på Bragernes. Etter at faren og moren døde for noen år siden bodde han der alene. Han hadde ikke ektefelle eller barn, og nærmeste familie var noen søskenbarn.

Tidligere i vår syntes naboen at det var lenge siden hun hadde sett den eldre mannen. Hun banket på døren, men ingen svarte. Dagene gikk, og hun så fortsatt ikke noe til naboen. Den siste dagen i mai kikket hun inn gjennom kjøkkenvinduet igjen.

– Brillene og posten lå på bordet på samme måte som sist. Da tenkte jeg at det hadde skjedd noe, og ringte politiet, forteller hun.

Politiet rykket ut og tok seg inn i boligen. Der fant de mannen død på soverommet. Det var tydelig at han hadde ligget død en stund. Dødsdatoen er satt til 1. mars, altså hadde han ligget død i tre måneder.

08:15 i dag NTB

→ Del

Miljøaktivister risikerer millionerstatning - sprayet maling på departementsdør

Demonstranter sprayet i fjor maling på veggene utenfor klima- og miljødepartementet. Nå må to møte i retten. Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB

To demonstranter risikerer å måtte betale mer enn 2 millioner kroner i erstatning etter at de sprayet maling på veggene og inngangspartiet til Klima- og miljødepartementet i Oslo i fjor.

En 34 år gammel mann og en 23 år gammel kvinne er tiltalt for å ha sprayet maling på yttervegger, vinduer og inngangsdøren til Klima- og miljødepartementet i 2. november i fjor.

Påtalemyndigheten har varslet at de vil legge ned påstand om erstatning på over 2,4 millioner kroner i forbindelse med skadeverket mot departementet.

Saken skal opp for Oslo tingrett etter jul, og retten har satt av to dager til behandlingen.

34-åringen sier til Nettavisen at han vil bestride størrelsen på erstatningskravet.

– Jeg er imponert over at de har greid å legge til så mange utgifter at det ble en så svimlende sum, sier han.

– Vi brukte en type vannmaling det skal være lett å vaske bort. Den samme malingen er benyttet på 40-50 tilsvarende markeringer rundt om i verden, uten at man har vært i nærheten av et tilsvarende erstatningsbeløp, hevder miljøaktivisten fra Oslo.

Den 23 år gamle kvinnen er også tiltalt for å ha løpt ut på banen under en landskamp på Ullevål stadion 12. november i fjor.

Forsvareren til den tiltalte kvinnen, advokat Bendik Falch-Koslung, sier til Nettavisen at hans klient stort sett er enig i de faktiske hendelsene tiltalen bygger på.

– For min klient vil bakgrunnen for handlingene være viktig å få belyst, sier han.

18:38 i går NTB

→ Del

Nesten halvparten mener at Marius Borg Høiby må flytte ut av Skaugum

En stor andel av den norske befolkningen mener Marius Borg Høiby må bort fra Skaugum av sikkerhetshensyn. Her er han avbildet sammen med sin mor, kronprinsesse Mette-Marit, etter den årlige vennskapskampen på Skaugum stadion. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

En stor andel nordmenn mener Marius Borg Høiby må flytte ut av Skaugum av sikkerhetshensyn.

Høiby bor i en av de tolv utleieboligene på Skaugum, eid av kronprinsparet. I en meningsmåling gjennomført av InFact for Nettavisen svarer nesten halvparten av de spurte at kronprinsesse Mette-Marits sønn bør flytte ut.

På spørsmålet om han bør flytte ut av sikkerhetshensyn var det 47,2 prosent av de spurte som svarte ja, 22,1 prosent svarte nei og 30,7 prosent vet ikke.

– Det var som forventet. Engasjementet er stort rundt Marius, og det er ikke rart heller. Dette er en never-ending story, sier Nettavisens kongehusekspert Tove Taalesen.

Blant de drøyt tusen spurte i meningsmålingen er det en tydelig forskjell mellom menn og kvinner. 52 prosent av mennene svarer ja til at Høiby bør flytte ut, mens tallet er 10 prosentpoeng lavere hos kvinnene.

Slottet har ikke opplyst hvor mye Høiby betaler for å bo i utleieboligen.

18:34 i går NTB

→ Del

Makspris på 56,6 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 0 og 1 på natten vil strømprisen der ligge på 56,6 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 54,9 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 33,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 92,5 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 13 og 14 i Midt- og Nord-Norge, da på 16,3 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 30,6 øre.

Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 57,4 øre per kWh og 23,1 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 49,4 øre per kWh og -1,3 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

10:48 i går NTB

→ Del

Redningsmannskap rykket ut til fritidsbåt som sank – trolig gjort med vilje, mener politiet

Båten har blitt slept til Ålo der den heises på land. Foto: Dag Lauvland, Lindesnes Avis

Hovedredningssentralen opplyste om at en fritidsbåt sank ved Lindesnes. Det ble raskt avklart at det ikke var noen om bord.

Redningsmannskap rykket ut og det ble oppdaget at det var boret tre store hull i baugen.

– Dette er noe vi ser, at folk forsøker å kvitte seg med gamle båter på denne måten. Det er både svindel og miljøkriminalitet, og det forsøpler. Nå var jo dette et mislykket forsøk, og vi skal undersøke båten grundig, for å se om vi kan komme fram til den som har gjort det, sier operasjonsleder Øyvind Hægland til TV 2.

Båten det gjelder ligger ved Ballastskjæran, ikke langt unna Mandal i Vest-Agder.

Meldingen kom fra et lasteskip som observerte båten med bare baugen som stakk opp over vannflaten, opplyste politiet i Agder i 10.30-tiden. Fritidsbåten er på rundt 25 fot.

Politiet sendte dykkere til stedet i 11-tiden for å undersøke. Men det ble raskt avklart at hendelsen var mindre dramatisk enn det de først antok.

– Det er vurdert som mindre sannsynlig at det har vært folk til stede i båten, men det undersøkes av dykkere. Dramatikken er derfor tatt noe ned, sa Hægland til NTB i 11-tiden.

08:30 i går Olav Hoel

→ Del

Tatt i 105 km/t i 80-sone

Utrykningspolitiet (UP) gjennomførte fredag kveld trafikkontroll på E39 ved Pitstop i Lyngdal.

I en melding publisert ved halv ett-tiden natt til lørdag opplyser operasjonsleder Audun Eide i Agder-politiet at kontrollen resulterte i seks forenklede forelegg for fartsovertredelser. Den høyeste hastigheten som ble målt skal være 105 km/t i 80-sonen.

08:22 i går Olav Hoel

→ Del

Til sykehus etter vannscooter-ulykke

Politiet i Agder meldte like før klokken 06 lørdag morgen at de sammen med Hovedredningssentralen (HRS) hadde iverksatt redningsaksjon etter melding om ulykke med vannscooter ved Josnesodden i Fedafjorden.

– Personen som er involvert i ulykken har kommet seg til land, og blitt tatt om bord i brannbåt. Vedkommende er våken og bevisst, men nedkjølt, opplyste operasjonsleder Arve Johan Myklebust klokken 06.15.

Personen ble så kjørt til Flekkefjord sykehus for videre undersøkelser. Politiet varsler at de vil undersøke vannscooteren og etterforsker saken videre.

Operasjonsleder Øyvind Hægeland i Agder-politiet opplyser lørdag morgen til Lister24 at den involverte er en voksen mann fra distriktet.

– Vi vil etter hvert prøve å komme i kontakt med føreren for å ha en prat med han og få litt mer informasjon om hva som har skjedd. Så får vi se ut fra dette og undersøkelsene vi gjør om det blir noe sak ut av dette, sier Hægeland.

Vedkommende skal selv ha varslet om ulykken.

08:16 i går NTB

→ Del

Ansatte i Skatteetaten slår alarm om svindel i milliardklassen

Ansatte i Skatteetaten varsler om kritisk ressursmangel og omfattende svindel der kriminelle tapper milliarder fra statskassen.

– Det er ikke bare et sugerør i statskassen for de som ikke ønsker å handle rett, men en helautomatisk pumpe der milliarder pumpes ut, advarer Erik Boberg Dibba, leder for NTL Skatt til Dagens Næringsliv.

Dette er etatens største fagforening med medlemmer på alle nivåer i hele Skatteetaten og i Direktoratet for økonomistyring (DFØ).

– Vi som tillitsvalgte har vært klar over dette i mange år og trukket fram ressurssituasjonen i etaten som kritisk, sier han.

Han mener utviklingen knyttet til kriminelle som tapper penger fra statskassen er svært alvorlig og kaller situasjonen prekær. Dibba bekrefter samtidig at summene kriminelle årlig henter ut fra Skatteetaten er i størrelsesorden flere milliarder kroner.

– Situasjonen er prekær, og det er ikke mye som skal til før tilliten ryker helt. Vi er tre, fire skritt bak til enhver tid. Jeg skjønner godt at dette er lukrativt for kriminelle, sier han.

08:16 i går NTB

→ Del

Regjeringen åpner for kraft fra land til flere oljefelt

Den planlagte elektrifiseringen av Equinors anlegg på Melkøya skapte stor debatt og var lite populært. Nå åpner regjeringen for å elektrifisere flere felt i Nordsjøen og Norskehavet. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen advarte i fjor oljeindustrien om at den ikke kunne forvente å få kraft fra land til elektrifisering av plattformer. Nå har Equinor fått tillatelse fra Olje- og energidepartementet til å gå videre med flere slike prosjekter.

I slutten av 2023 ga regjeringen en klar beskjed til oljenæringen om at det ville bli vanskeligere å få kraft fra land til elektrifiseringsprosjekter. Nå skriver Dagens Næringsliv at Equinor har fått grønt lys til å inngå kontrakter med leverandører for prosjekter som innebærer elektrifisering av flere felt med kraft fra land.

Dette gjelder Balder- og Grane-feltene i Nordsjøen, samt Halten-området i Norskehavet, med Heidrun som knutepunkt for flere plattformer.

På spørsmål om regjeringen har endret standpunkt i spørsmålet om kraft fra land, svarer statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Olje- og energidepartementet at situasjonen fortsatt er den samme.

– Eventuelle nye prosjekter med omlegging til drift med kraft fra land vil bli behandlet fra sak til sak i tråd med gjeldende regelverk og praksis, sier Sæther.

Kritikere er bekymret for at disse svært energikrevende prosjektene vil føre til høyere strømpriser for både industri og forbrukere. I tillegg er det uenighet om hvor effektivt det egentlig er å elektrifisere olje- og gassinstallasjoner som et klimatiltak.

08:15 i går NTB

→ Del

Kunnskapsministeren vil vurdere niårig grunnskole

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun vil blant mange andre spørsmål be utvalget vurdere fordeler og ulemper med kortere skolegang. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) er åpen for å kutte ett av ti skoleår i grunnskolen. Nå skal et utvalg se på saken.

Nordtun, født i 1986, forteller til Aftenposten at elevene i dag går to år mer på grunnskolen enn hun gjorde.

– Det ene året skyldes at de begynner når de er seks år. Det andre året kommer av at det er lagt inn mange flere timer i skolen. Likevel kan vi ikke si at kvaliteten er så mye bedre, heller ikke resultatene, trivselen eller motivasjonen. Tvert imot, kan man si, sier Nordtun til Aftenposten.

Derfor åpner hun nå for å kutte ett skoleår. Pengene som spares, skal heller brukes på tiltak som kan gi økt kvalitet for elevene. Men hun ønsker ikke å utsette skolestarten, men heller kutte i den andre enden.

– Vi må fokusere på kvaliteten i timene. Det er det som betyr mest for resultatene, ikke kvantiteten, sier Nordtun.

Regjeringen vil nå be et utvalg se på organiseringen av norsk skole. Nordtun vil blant mange andre spørsmål be utvalget vurdere fordeler og ulemper med kortere skolegang.

Staten bruker nå rundt 11 milliarder kroner på hvert trinn i grunnskolen. Nordtun vil at pengene brukes til å heve kvaliteten på de årene som blir igjen.

– Da kan vi få en enda mer målrettet innsats på de grunnleggende ferdighetene som lesing, skriving og regning, sier hun.

08:14 i går NTB

→ Del

En av fire menn sier de støtter Frp

Leder Sylvi Listhaug et mannsparti? En av fire menn sier de vil stemme Frp. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kjønnsfordelingen blant velgerne er noenlunde lik for de fleste partiene, men det er to unntak: En av fire menn vil stemme Frp, og en av seks kvinner støtter SV.

24 prosent av menn støtter Frp, mens bare 8 prosent av kvinnene sier de vil stemme på partiet. For SV er det motsatt: 16 prosent av kvinnene, mot bare 5 prosent mennene, sier de vil stemme SV. Det viser oktobermålingen fra Nationen og Klassekampen.

KrF har ikke vært målt lavere på mer enn tre år på denne målingen. Partiet er langt under sperregrensen med fattige 2,5 prosents oppslutning, et fall på 0,9 prosentpoeng. Dermed kan det gå mot nye fire år med svært få representanter på Stortinget for partiet etter valget neste år.

Ellers er det små endringer fra septembermålingen. Arbeiderpartiet ligger stabilt på vel 20 prosent. Høyre faller mest med 1,1 prosentpoeng til 24 prosent.

Mandatberegningen viser et hårfint løp med 85 mandater til de borgerlige partiene og 84 til de rødgrønne, med Rødt, SV og MDG. Dagens mindretallsregjering er langt unna flertall, med sine til sammen 53 mandater

Hele målingen (endring fra september i parentes)

Størst blant de andre partiene er Pensjonistpartiet med 1,6 prosents oppslutning. Målingen er utført 1. og 2. oktober av Norfakta for Klassekampen og Nationen. 1001 personer deltok. Feilmarginen er mellom 1,1 og 2,5 prosentpoeng. Ingen av endringene i målingen er signifikante.

Read Entire Article