Tolerant islam

3 weeks ago 23



Publisert: 15.09.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I kronikken «Islam i Norge: Er toleranse egentlig rett medisin?» har forfatter og Venstre-politiker Abid Raja flere unyanserte påstander om islam og muslimer.

«Det utøves sterk sosial kontroll av den religiøse plikten om at det er kvinner som skal dekke seg til», skriver Raja, uten å nevne presset muslimske kvinner opplever fra majoritetssamfunnet om å kaste hijaben. Islam på sin side sier i mange ulike koranvers at tro ikke skal påtvinges, og at Muhammad ikke skal være noen vokter over noen. Selv om det å dekke seg til er en religiøs plikt, er det opp til hver enkelt muslimsk kvinne hvorvidt hun skal oppfylle den. Dette er ikke bare teori, men også en realitet. Blant norske muslimer er 90 prosent helt enige i at kvinner selv bør bestemme om de vil dekke til hår og hode, uten innblanding av andre.

Videre skriver Raja at islam ikke tillater blasfemiske ytringer. Muslimer liker ikke at det gjøres narr av Allah og Hans tegn. Men islam sier heller ikke at mennesker skal straffe noen, muslim eller ikke-muslim, for å bryte dette budet. Også her er et klart flertall av muslimer i Norge, 65 prosent, enige i at «religiøse må tåle blasfemi, altså bare møte det med ord og diskusjon».

Islam gjør forresten forskjell på ren latterliggjøring og religionskritikk. Det siste driver Koranen selv med, og er derfor selvfølgelig også tillatt mot islam.

Når det gjelder Rajas påstand om å kunne frasi seg eller skifte religion, så stemmer det ikke at islam ikke tillater dette. Ikke ett eneste vers i Koranen pålegger straff for å forlate islam. I stedet er det flere vers om religionsfrihet. Også dette har det vært bred enighet om blant muslimer i Norge, i hvert fall hvis vi skal tro felleserklæringen Islamsk råd Norge (IRN) undertegnet i 2007. På den tiden var også de muslimske trossamfunnene i dagens Muslimsk dialognettverk (MDN) en del av IRN. Sånn sett representerte IRN det store flertallet av muslimene i Norge da det signerte.

Yasir Fawzi

Imam, Ahmadiyya muslimsk trossamfunn

Read Entire Article