Onsdag formiddag ble det klart at Donald Trump blir USAs neste president.
Nyheten fikk den tidligere Venstre-lederen Trine Skei Grande til å ta et drastisk valg.
Onsdag gjorde hun noe hun aldri hadde trodd hun skulle.
– Jeg gjorde noe som egentlig ligger litt langt fra hjertet mitt, men som jeg har kommet til at vi bør gjøre. Jeg mener at vi nå virkelig bør kjempe for norsk EU-medlemskap, sier Skei Grande til TV 2.
Følte seg nedfor
EU-saken har ridd Venstre som en mare gjennom flere tiår. Spørsmålet om Norge skulle melde seg inn i EU førte til en historisk splittelse på partiets legendariske landsmøte på Røros i 1972.
Da EU-saken kom opp på nytt i 1994, var Trine Skei Grande (55) ihuga EU-motstander.
Men så ble Trump gjenvalgt som president.
– Jeg følte meg ganske nedfor da jeg skjønte hvilken vei det bar. Når det er kjipt og vanskelig, har jeg alltid behov for å gjøre noe, og hva kan man gjøre når man ikke lenger føler at man kan stole på USA? spør hun.
Hun meldte seg derfor inn i Europabevegelsen i Norge, en tverrpolitisk organisasjon som jobber for norsk EU-medlemskap.
Utfallet av det amerikanske valget har skapt en ny diskusjon rundt handels- og sikkerhetspolitikken i Europa.
TV 2 har snakket med flere sikkerhetspolitiske eksperter, som alle er samstemte om at Norge må koble seg tettere på EU.
– Bør trigge en EU-debatt
Seniorforsker Karsten Friis mener Norge og Europa må stå tettere sammen.
Han er leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).
– Europa, inkludert Norge, må stå tettere sammen på alle felt. Det kan bli mer krevende for Norge å stå utenfor EU. Hvis det blir handelskrig og tollbarrierer, vil det også være ekstra krevende for Norge som ikke er med i EU, sier Friis.
Janne Haaland Matlary er professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo. Hun mener sikkerhetspolitikk, forsvar og avskrekking blir mye viktigere fremover.
– Europa sitter tafatt og stille, men er nå nødt til å ruste opp og samarbeide mye mer. For Norges del er det viktig å komme inn i EU, mener Matlary.
Samtidig mener professor Per Sigurd Hilde ved Institutt for forsvarsstudier at dette bør trigge en ny EU-debatt.
– Det er ikke bare det sikkerhetspolitiske områdene vi får utfordringer, jeg mener dette bør trigge en ny EU-debatt i Norge.
– De utfordringene vi kan se fra Russland kan ramme oss på andre felt enn de rent sikkerhetpsolitiske. Hybride og sammensatte trusler er mer sannsynlige. Der er EU en vel så viktig aktør som det Nato er, sier Hilde.
– USA har ikke ryggen vår
At Trump er USAs fremtidige president har skapt en ny og farligere sikkerhetssituasjon, mener Skei Grande.
– Vil du si at Trump er farlig?
– Trump er uforutsigbar, og uforutsigbarhet i utenrikspolitikken kan av og til være farlig. Vi kan i hvert fall ikke stole på at han holder ryggen vår, og da må vi finne ut hvem det er som er villig til å holde ryggen vår, og det gjør vi bare i Europa sammen.
På samme måte som at president Putins invasjon gjorde at Finland og Sverige snudde raskt i spørsmålet om medlemskap i Nato, så bør Norge snu når det gjelder EU, sier Skei Grande.
– Vi er blitt enda mer «uttafor» av å ha Sverige og Finland innafor, sier hun.
– En annen sikkerhetssituasjon
Skei Grande har lang erfaring som partileder, stortingsrepresentant og statsråd bak seg. Hun opplever at verden er blitt veldig annerledes enn den var da hun satt i regjering for bare noen år siden.
– Mens Trump var litt kuriøs for en tid tilbake, så er det med krig i Europa og en Trump i USA en helt annen sikkerhetssituasjon for Norge.
Etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022, gikk Venstre gikk inn for å utrede EU-medlemskap som alternativ til EØS-avtalen.
Etter valget av Trump er Skei Grande villig til å gå hele linjen ut og bidra til å få Norge inn i EU.
– Tror du Venstre klarer å samle seg om ja til EU nå?
– Ja, og nei, tror jeg. Vi kunne være naive på 90-tallet. Nå kan vi ikke koste på oss å være det lenger, sier Skei Grande.
– Hvordan synes du statsministeren har håndtert det amerikanske valget, med sine reaksjoner?
Trumps innerste sirkel – disse kan få nøkkelroller
– Jeg merker meg at det er få kommentarer fra statsministeren om hva dette fører til for Norge. Det synes jeg er en ganske grunn analyse fra en fyr som vanligvis er ganske god på de utenrikspolitiske analysene, svarer hun.
Skei Grande er i dag administrerende direktør i Den norske forleggerforening. Hun sier vi må akseptere hvilket valg amerikanerne har tatt.
– Men vi må huske at amerikanerne aldri har hatt tyranniet på sin jord. De har vært et demokrati siden 1700-tallet og ikke sett det totalitære som vi har gjort i ganske nær historie. Jeg tror det også påvirker velgernes evne til å kjenne igjen det totalitære når det inntreffer.