Togtull i Agder

2 weeks ago 17



Er tog i Agder en fornuftig løsning? Vel, hvis du spør de reisende, kan du få et svar som er like variert som været i Norge – uforutsigbart og alltid klar for en overraskelse.

Foto: Jacob J. Buchard

La oss dykke ned i den humoristiske siden av togreiser i Agder, hvor «Buss for tog» har blitt mer enn et begrep; det er nesten en livsstil.

Først må vi anerkjenne at toget som reisemåte har sin sjarm. Det er noe nostalgisk og romantisk ved å se landskapet suse forbi mens du nipper til kaffen din i cafevognen, Vel, suse forbi er kanskje å overdrive. Men når det kommer til punktlighet, kan det virke som om togene i Agder har tatt seg en liten siesta. Du vet du er i trøbbel når den eneste sikre tingen om din togreise er usikkerheten!

Prisen er en annen historie. Å betale 2800 kroner for to tur-retur-billetter til Oslo kan få selv den mest tålmodige reisende til å vurdere om de heller skulle ha investert i en privat jet. Og når tekniske feil oppstår, og «Buss for tog» blir løsningen, kan man ikke unngå å savne den gode, gamle cafevognen og muligheten til å strekke på beina.

Det er som om togene har utviklet en egen personlighet – litt lunefull og alltid klar for å overraske. Du kan finne deg selv stående på perrongen, klar for ferie, bare for å oppdage at toget ditt har bestemt seg for å ta en fridag. Og når informasjonen endelig kommer, er det som om toget har sendt et postkort: «Ønsker du var her, men jeg tok en annen rute!»

Og når du tenker at det ikke kan bli verre, kommer hjemreisen. Å planlegge i siste liten kan være en risikosport, spesielt når prisen for en togbillett kan få deg til å lure på om du faktisk kjøper en del av toget selv. Men frykt ikke, det er alltid et lys i enden av tunnelen – eller i dette tilfellet, et fly fra Norwegian som kan redde dagen med rimeligere billetter direkte til Kjevik, og det på 50 minutter.

Så, er tog i Agder en fornuftig løsning? Det kommer an på om du ser etter en pålitelig reisemåte eller en god historie å fortelle. Uansett, en ting er sikkert: Reiseeventyrene i Agder vil alltid gi deg noe å le av – enten det er på toget, bussen, eller mens du venter på dem.

Bane Nor skryter av hvor mange biler de fjerner fra veiene. Men de opplyser ikke om hvor mange flere busser de tilfører. Tog på Sørlandet fikk ikke bevilgninger på NTP for forbedringer heller, så dessverre er ikke dette et troverdig og realistisk alternativ slik det fremstår i dag. Og jeg legger ikke skylden på GoAhead alene, men har sammen med Bane Nor og Norske Tog skapt dette.

Det er tydelig at det er rom for forbedring når det gjelder togreiser i Agder. Det er viktig å finne en balanse mellom kostnad, komfort og pålitelighet for å sikre at togtransporten er et fornuftig og attraktivt alternativ for alle. Kanskje det er på tide at regjeringen tar inn over seg de reisendes bekymringer og jobber for en løsning som gagner både miljøet og lommeboken.

God tur, og måtte reisegudene være med deg.

Steinar Rørvik. Foto: Privat
Read Entire Article