To tenåringer kan ha bidratt til å heve trusselnivået i Norge. Hvem er de?

3 hours ago 6



Hva er koblingen mellom eksplosjonene i København og Stockholm og økt terrortrussel i Norge?

Her føres en person vekk fra jernbanestasjonen i København. Tre svenske tenåringer ble pågrepet etter et granatangrep ved den israelske ambassaden i den danske hovedstaden. To av dem er siktet for terror. Foto: Pressefotos.dk / Ritzau Scanpix

Publisert: 09.10.2024 20:10

Tirsdag 8. oktober hevet PSTPSTPolitiets sikkerhetstjeneste trusselnivået for terror i Norge. Særlig trusselen mot israelske og jødiske mål har økt.

Det er flere grunner til dette, ifølge myndighetene. Blant annet konflikten i Midtøsten. Og at det er flere jødiske høytider i oktober.

Men PST knytter det også til det som skjer i våre naboland.

Inga Bejer Engh, nestsjef i Politiets sikkerhetstjeneste, og politidirektør Benedicte Bjørnland på pressekonferanse om økt terrornivå tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

To hendelser på ni timer

1. og 2. oktober ble to angrep utført i henholdsvis Stockholm og København. I Sverige ble det skutt mot den israelske ambassaden ved 18-tiden forrige tirsdag. Ni timer senere, rundt klokken tre om natten, eksploderte to håndgranater nær Israels ambassade i København.

Svenske myndigheter mener det er en kobling mellom de to angrepene.

I pressemeldingen PST sendte ut tirsdag, kommer det frem at det er informasjon som peker mot at angrepene i København og Stockholm ble utført av «Iran-tilknyttede aktører».

Dette bidro til å heve trusselnivået i Norge.

Etter angrepet i København ble tre svenske tenåringsgutter pågrepet. To av dem ble siktet for terror. Ifølge PST har én av disse personene «hatt aktivitet knyttet til Norge».

Aftenposten er kjent med identiteten til de tre tenåringsguttene.

Ved 18-tiden tirsdag 1. oktober ble det løst skudd ved den israelske ambassaden i Stockholm. Bare timer etter ble det kastet håndgranater mot landets ambassade i København. Foto: Anders Wiklund/TT / Reuters / NTB

Kjøring uten førerkort og tyveri

De to tenåringene som er siktet, er henholdsvis 16 og 19 år gamle. Begge nekter straffskyld, ifølge danske DR.

16-åringen er ikke tidligere straffedømt for noe alvorlig, ifølge våre opplysninger. Han er tidligere blitt gitt en såkalt «straffvarning» for tyveri. Dette er en straffereaksjon som kan gis dersom unge under 18 har begått et lite alvorlig lovbrudd.

19-åringen har flere forhold knyttet til seg fra tidligere. Han skulle egentlig ha møtt opp i Solna tingrett forrige uke, der han skulle forsvare seg mot flere mindre alvorlige lovbrudd – blant annet for å ha brukt cannabis, ifølge tiltalen.

Tenåringen ble i sommer stoppet og anmeldt for å ha kjørt bil uten førerkort, og en blodprøve viste at han hadde røykt cannabis. Han nektet å la seg avhøre uten forsvarer. Da han en drøy måned senere skulle inn til avhør, dukket han ikke opp.

Ikke kjent fra gjenger

Begge tenåringene kommer fra ulike forsteder til Stockholm. Ingen av dem skal tidligere ha vært koblet til noen gjeng eller blitt dømt for gjengkriminalitet. Hvem av dem, og hva slags tilknytning tenåringen eventuelt har til «aktiviteter knyttet til Norge», vet vi ikke.

Hva de har forklart om hvorfor de var i København 2. oktober, vet vi ikke. Fengslingsmøtene gikk for lukkede dører. Siktelsen mot dem og PSTs uttalelser tyder derimot på at politiet har en mistanke om hvorfor og hvem som kan ha sendt dem dit.

Irans svenske proxy?

PST skriver at «økonomisk motiverte trusselaktører lar seg rekruttere til å utføre terrorangrep mot jødiske og israelske mål i Europa». De skriver at det kan være kriminelle nettverk med tilknytning til Iran.

Både Sveriges Television og Svenska Dagbladet har skrevet at det som skjedde i København og Stockholm forrige uke, skal ha skjedd på oppdrag av det kriminelle nettverket Foxtrot. Politiet har ikke bekreftet dette.

I oktober 2023 ble det kjent at Rawa Majid, kjent som «Den kurdiske reven» og leder av Foxtrot-nettverket, hadde blitt pågrepet i Iran. Utover våren i år begynte det å gå rykter om at Majid hadde blitt løslatt og oppholdt seg i nærheten av grensen til Afghanistan.

I slutten av mai gikk svensk politi for første gang ut og sa at de mener svenske gjengkriminelle blir brukt av Iran. Et dokument fra MossadMossadDen israelske sikkerhetstjeneten. skal vise at Rawa Majid var i Irans tjeneste.

Den siste tiden har flere svenske tenåringer blitt rekruttert til kriminelle oppdrag i Danmark. Flere av disse har ikke noen kjent tilknytning til gjengmiljøene. Bakmennene befinner seg ofte i utlandet.

Den danske etterretningstjenesten PET skriver til Aftenposten at de ikke kan si noe mer konkret om etterforskningen av det som skjedde utenfor ambassaden. Men at de har «god og tett dialog med PST.

Read Entire Article