To sjøkabler i Østersjøen ødelagt – klassifisert som sabotasje av Sverige

2 days ago 1



Mandag ettermiddag ble det kjent at en telekommunikasjonskabel mellom Finland og Tyskland var skadet.

Senere på kvelden kom meldingen om at en annen kabel i samme område også var blitt skadet. Denne går mellom Sverige og Litauen.

– Vi må anta at kabelen ble skadet som følge av sabotasje, sier den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius om kabelen mellom Finland og Tyskland.

Det svenske telekomselskapet Arelion sier at Sverige-Litauen kabelen er fullstendig ute av drift som følge av skaden.

Kartet viser omtrentlig hvor begge sjøkablene går, og hvor skaden er registrert.

Pistorius legger til at «ingen tror» at kabelen mellom Tyskland og Finland ble skadet ved et uhell.

– Jeg har ingen tro på at et skipsanker har forårsaket skaden ved et uhell.

De berørte landene har startet etterforskning av hendelsen. Det er fremdeles uklart hva som er årsaken til skadene på sjøkablene, og ingenting er blitt fastslått ennå.

Nå har svenske myndigheter offisielt klassifisert hendelsen som sabotasje, med forbehold om at det kan endre seg etter hvert som mer informasjon blir kjent.

Det er den Nasjonale operative avdelingen (Noa) i Sverige som har innledet en foreløpig etterforskning.

– Det at en slik hendelse umiddelbart fører til mistanke om intensjonelt skadeverk sier mye om ustabiliteten i vår tid, uttaler den finske utenriksministeren, Elina Valtonen, og hennes tyske motpart, Annalena Baerbock.

Finland og Tysklands utenriksministre, Elina Valtonen og Annalena Baerbock.

(F.v.) Finland og Tysklands utenriksministre, Elina Valtonen og Annalena Baerbock. Her fra et arrangement i Porvoo i juni.

Foto: Kimmo Penttinen / Reuters

– For tidlig å spekulere

– Dette er svært alvorlig og bekymringsfullt. Og her gjelder det å finne ut akkurat hva som har skjedd, sier utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

Han er noe mer tilbakeholden med å peke ut mulig årsak enn Pistorius.

– Brudd i en sjøkabel er alvorlig og det er viktig å finne ut hva som har forårsaket det. Men hva det er, er det for tidlig å spekulere i, og det er opp til de landene som er direkte berørt som må ha hovedansvaret for å avklare hva dette er.

Espen Barth Eide er på Nyhetsmorgen 19.nov tirsdag

Espen Barth Eide er mer forsiktig i sine uttalelser rundt en mulig sabotasje av sjøkablene.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

En av kablene blir brukt av Telia, men selskapet bekrefter overfor NRK at skadene ikke har noen innvirking på norske eller svenske kunder.

Av naturlige årsaker vil mange peke på enten Ukraina eller Russland som den mulige synderen. Barth Eide er derimot mer opptatt av å komme til bunns i saken først, før han begynner å kaste beskyldninger rundt seg.

– Mange tenker sikkert det, men jeg som myndighetsperson sier at vi må finne ut hva det er, mer enn å tenke hva det er.

Område med høy aktivitet

Den finske sikkerhetstjenesten Supo sier at rundt 200 sjøkabler blir ødelagt hvert år, ofte på grunn av menneskelige feil.

Den finsk-tyske kabelen, C-Lion1, blir operert av den finske statlige nettverksoperatøren Cinia, som har iverksatt etterforskning av hendelsen.

– På dette tidspunktet er det ikke mulig å vurdere årsaken til kabelbruddet, men brudd som dette skjer ikke i dette farvannet uten å bli påvirket utenfra, sier selskapet i en uttalelse.

Undervannskabler og rør i Østersjøen er blitt offer for det mange myndigheter mistenker er sabotasje, uten å nødvendigvis kunne peke ut individuelle land som de skyldige.

Gassbobler fra sprenginga av Nord Stream

Det var og er fremdeles knyttet mange spekulasjoner rundt hvem som var involvert i sprenginga av Nord Stream, som også er plassert i Østersjøen.

Foto: DANISH DEFENCE COMMAND / Reuters

Havbunnen i området inneholder mye viktig infrastruktur.

I oktober 2023 ble en datakabel mellom Sverige og Estland skadet, samtidig som Finland og Estland meldte om skader på en gassrørledning.

I september 2022 skjedde den mest profilerte hendelsen i Østersjøen i nyere tid, da gassrørledningen Nord Stream ble ødelagt.

Publisert 19.11.2024, kl. 13.29 Oppdatert 19.11.2024, kl. 15.54

Read Entire Article