To pågrepet i politiaksjon mot rom-miljø etter mistenkt barne­ekteskap

1 month ago 19



Det var torsdag kveld sist uke at politiet rykket ut til et festlokale i hovedstaden.

– Politiet hadde informasjon om at et mulig bryllup, med en brud under 16 år, skulle finne sted torsdag kveld. Politiet ser alvorlig på barneekteskap, og det ble derfor viktig å avverge en slik mulig hendelse, skriver Martin Strand i en epost til VG.

Bilde av Martin StrandMartin Strand

Leder for felles operativ tjeneste i Oslo politidistrikt

En jente under 16 år ble ivaretatt av barnevernet, som var med og bisto politiaksjonen. Hun har nå status som fornærmet i saken og har fått oppnevnt Eitya Rehman som bistandsadvokat.

– Jeg har ingen kommentar, skriver Rehman i en SMS.

Beslaglagt angivelig brudekjole

I tillegg ble to menn i 40-årene pågrepet på stedet. Pågripelsen gikk ifølge politiet rolig for seg.

– De ble pågrepet etter mistanke om medvirkning til ekteskap for en under 16 år. Da kom vi til et stedet var det arrangert en fest, og jenta hadde det politiet oppfatter som en brudekjole, sier politiadvokat Ingrid Nestvold til VG.

– Er antrekket deres eneste bevis?

– Det kan jeg ikke uttale meg om, men vi har beslaglagt brudekjolen.

Nekter straffskyld

De to siktede ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

– Han nekter straffskyld. Han sier at dette ikke var en ekteskapsinngåelse, men en forlovelsesfest, sier advokat Bjørn Erik Rødser til VG.

Han er forsvarer for en av mennene. Rødser opplyser at hans klient er avhørt og har forklart seg for politiet, men at han ikke kan gå nærmere inn på forklaringen.

Den andre siktede har nektet også straffskyld i fredagens fengslingsmøte. Svein Holden er hans forsvarer og har ingen ytterligere kommentarer til saken per nå.

Bilde av Svein HoldenSvein Holden

Forsvarer til en av de siktede mennene

Gutten har vært i avhør onsdag.

– Han har forklart til politiet at det ikke dreide seg om noe bryllup eller giftemål. De hadde en stor fest hvor de feiret en bursdag og en slags forlovelse, skriver Audun Beckstrøm, hans forsvarer, i en SMS.

– Festen ble avsluttet ved at politiet stormet lokalene. Det hele kan synes som en overreaksjon fra politiet sin side, legger han til.

Rom-miljø reagerer

Torsdagens samling ble holdt av en stor gruppe fra det norske rom-miljøet.

VG har snakket med flere gjester som har reagert på politiets store tilstedeværelse med skjold, hjelmer og hunder.

– Politiet satt på informasjon om at det skulle være et stort antall gjester i bryllupet. Det er årsaken til at det var flere patruljer i beredskap, dersom noe uforutsett skulle oppstå, skriver Strand.

POLITI: Her er politiet til stede på festlokalet i Oslo i forbindelse med aksjonen. Foto: VG-tipser

Han opplyser at de ønsket at festen skulle bli minst mulig berørt, og at de forsøkte å tilnærme seg med sivilt politi i starten.

– Grunnet tilstrømming av gjester som kom til, og dels sterke reaksjoner fra disse, ble det nødvendig å sette inn uniformert politipersonell for opprettholde ro. Vår intensjon var å unngå dette, men situasjonen krevde det. Så snart oppdraget var løst trakk politiet seg tilbake og festen fikk fortsette, skriver Strand.

Plikt til å varsle om barneekteskap

I Norge må man være 18 år for å kunne gifte seg, men det er først straffbart hvis man gifter seg med noen som er under 16 år. Det er også straffbart å tvinge eller presse noen til å gifte seg.

– Av hensyn til etterforskningen kan jeg ikke si noe om hvordan vi fikk informasjon om denne saken, sier politiadvokat Nestvold.

Hun viser likevel til straffeloven § 196 om enhvers plikt til å avverge straffbare forhold, som blant annet barneekteskap.

– Hvis du vet at en person under 16 år skal giftes bort og ikke anmelder dette eller på annen måte forsøker å avverge dette, så er det straffbart, påpeker hun.

Mistanke om medvirkning

De to mennene er siktet for straffelovens § 262 annet ledd. Den sier at personer kan straffes dersom de «etablerer en ekteskapslignende forbindelse» med noen som er under 16 år.

«Retten mener det er skjellig grunn til mistanke om at siktede har medvirket til inngåelse av ekteskap med noen under 16 år», heter det i en av kjennelsene fra Oslo tingrett.

Retten vurderte i fengslingsmøtene fredag at det er «nærliggende fare» for bevisforspillelse ved at de siktede fedrene vil påvirke fornærmedes eller vitners forklaringer.

«Retten er av oppfatning at etterforskningen står i betydelig fare dersom siktede løslates», heter det i kjennelsen.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article