Statens vegvesen: – Nå er det tid for å skifte til vinterdekk

3 hours ago 3



 Cicilie S. Andersen / VG Foto: Cicilie S. Andersen / VG

Tiden er inne. I år igjen. Sukk.

tirsdag 8. oktober kl. 12:50

Trærne har for lengst begynt å skifte farger, og temperaturen på gradestokken kryper stadig lenger ned. Det kan bare bety én ting – glatte veier er rett rundt hjørnet.

Og med det kommer Statens vegvesen med et klart budskap tirsdag:

– Nå er det tid for å skifte til vinterdekk.

Husker du dette fra tidligere i år?

– Å ferdes i overgangen mellom høst og vinter vil alltid være mer krevende enn sommerkjøring. Vi oppfordrer derfor alle om å kjøre oppmerksomt, sier seksjonssjef Roy Harald Holm i Statens vegvesen.

Hva tenker du?Har du byttet til vinterdekk ennå?aJa, her jeg bor er det allerede bikkjekaldtbJa, jeg er litt nervøs sjåførcNei, det venter jeg med til første snøfalldTrenger ikke vinterdekk på rattkjelken

Selv om det er plussgrader i lufta, kan det være minusgrader på bakken.

– Er det fuktig i lufta, så fryser vannet på veien og det kan bli veldig glatt. Dette kan også gjelde i skyggepartier på en ellers fin dag. Og husk at forholdene kan endre seg raskt, skriver vegvesenet i en pressemelding.

Les også: På med vinterdekkene – snart blir det kjøligere

Bor du i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, kan du bruke piggdekk fra 16. oktober til og med 30. april. I resten av landet kan du bruke piggdekk fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag.

Les også: Kan komme opp mot 25 cm snø: – Må skifte til vinterdekk

Har du piggfrie dekk, kan du bruke disse hele året.

– Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Read Entire Article