To menn dømt til fengsel for bedrageri av bistandsmidler

3 hours ago 4



To menn er dømt for grove bedragerier av 47 millioner kroner mot Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet.

mandag 21. oktober kl. 09:15

Hovedmannen er dømt til fem års ubetinget fengsel for grove bedragerier, forsøk på grovt bedrageri og hvitvasking, skriver Økokim i en pressemelding mandag.

Han ble frifunnet for tiltalen om dokumentfalsk. Den andre personen ble dømt til ett år og ti måneder ubetinget fengsel for medvirkning til grove bedragerier.

Oslo tingrett fant at store deler av tilskuddsmidlene ble brukt til å dekke ulike private utgifter, som kostbare ferieturer, kjøp av biler, våpen og store mengder kniver, urettmessig diett- og kostgodtgjørelse og leie av leilighet til privat bruk.

De to mennene drev en forening som mottok tilskudd fra Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet for å dekke kostnader til blant annet å utarbeide ulike rapporter. Arbeidet med rapportene skulle støtte FN med rask informasjon og analyser om miljø, sikkerhet og utvikling. Tilskuddene de mottok ble hentet fra bistandsbudsjettet. Samlet mottok foreningen tilskudd på mer enn 55 millioner kroner i perioden 2016 til 2021.

Oslo tingrett kom også til at de to domfelte hadde brukt bistandsmidler til å kjøpe en fritidshytte i Innlandet. 3,5 millioner kroner ble derfor inndratt hos foreningen, som sto som eier av hytta.

– Økokrim er enig i Oslo tingretts vurderinger i denne saken. Det tillitsbaserte tilskuddssystemet vårt er sårbart. Denne type kriminalitet undergrave bistandsarbeidet i Norge og svekker vårt tillitsbaserte system. Det er særlig forstemmende at noen tilegner seg bistandsmidler og ikke minst bruker dem på privat luksus som i denne saken, sier statsadvokat Henrik Horn.

De to personene er samlet dømt til å betale erstatning til Utenriksdepartementet med cirka 9 millioner kroner og med cirka 4 millioner kroner til Klima- og miljødepartementet.

Dommen er ikke rettskraftig.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article