Titalls kalver sto igjen på land og ropte på moren: – Det verste vi har opplevd

6 hours ago 6



 Sara Marit TriumfTYNN IS: Drone er blitt benyttet for å kartlegge dyretragedien. Bildene er hjerteskjærende. Det er fortsatt ukjent riktig for mange dyr som har gått gjennom isen. Foto: Sara Marit Triumf

Reineier Isak Mathis Triumf mistet over hundre dyr da de gikk gjennom isen.

søndag 20. oktober kl. 19:44

– Dette er levebrødet vårt, og vi er jo glad i dyra. Det er tragisk. Tragisk, gjentar Isak Mathis Triumf når han søndag kveld snakker med VG om tragedien som skjedde på innsjøen Stuorajávri i Kautokeino denne uken.

Ennå har de ikke telt alle dyrene som ligger døde i vannet i den store innsjøen, etter at de gikk gjennom den tynne isen. Men reineeierne tror at minst 110 dyr er druknet, av flokken på 7–8000 dyr.

– Tårene kommer i øynene når man ser at kalvene er kommet seg på land og roper på moren, mens moren ligger igjen, død i vannet, sier Triumf.

Han er på vei ut igjen for å patruljere sammen med andre fra Ábborašša reinbeitedistrikt, og for å finne en måte å få dyrene til land.

Det var onsdag det ble meldt at omkring 20 og 30 rein var gått gjennom isen, og at flere av dem hadde druknet. iFinnmark, som omtalte saken først, skrev torsdag at man anslo 70–80 dyr.

– Jeg har ikke ord

Fredag var man ennå usikker på om hele dyretragedien var blitt avdekket. Isak Mathis Triumf anslo ovenfor Altaposten da at over 100 dyr hadde gått gjennom isen.

– Jeg har ikke ord for dette. Det er rett og slett tungt å være reineier når man ser at reinen har pintes i vannet. Det er en ganske trykket stemning, sier Triumf til Altaposten.

Isen på vannet som ligger 371 meter over havnivå, er livsfarlig å bevege seg ut på.

Bilde av Isak Mathis TriumfIsak Mathis Triumf

En av flere reineiere i Ábborašša reinbeitedistrikt

Tar tapet hardt

Han er en av reineierne i reinbeitedistriktet. Sammen med sine fem døtre tar han tapet av dyrene svært hardt.

– Dette er det verste vi har opplevd, i hvert fall i vårt distrikt. Det er helt tragisk.

Han fortsetter:

– Det er snakk om store simler. Det er vanskelig å måle den økonomiske kostnaden, men penger er ikke alt, påpeker Triumf.

Bilder tatt av Triumf-familien i området vitner om det som har hendt. I vannet ligger døde dyr tett i tett.

 Sara Marit TriumfFoto: Sara Marit Triumf

Tidligere denne uken bidro lokalt brannvesen med båt for å få berget dyrene som fortsatt var i live i vannet. Nå lurer man på hvordan man skal få ryddet opp i alle dyrene som fortsatt ligger i vannet.

Isen er fortsatt utrygg og beskrives som livsfarlig. Å gå ut på isen er uaktuelt.

– Man tør ikke dra etter reinen på isen. Da går det menneskeliv. Det er snakk om i hvert fall 110 stykker. Vi vet nok ikke alt enda. Det er et stort område og det er vanskelig å finne alt.

Når VG snakker med ham søndag kveld, forteller han at det er værskifte og har begynt å regne.

 Sara Marit TriumfFra lufta blir dyretragedien godt synlig. Foto: Sara Marit Triumf

Ut i mørket for å passe flokken

Triumf tror klimaendringer er noe av bakgrunnen for tragedien. For 10–20 år siden var vinteren noe helt annet i nord. Det har blitt mer og mer av det Triumf omtaler som «tullevær» uten skikkelig frost. Da snøen la seg på den tynne isen på Stuorajávri klarte ikke reinen å se at isen var utrygg, mener han.

– Noe har hendt i naturen. Før var det slik at da det først frøs til så ble det ordentlig is. Det blir ikke skikkelig stålis lengre. Det har skjedd tidligere at et par rein har gått gjennom isen, det er slik som kan skje. Men slik som dette, at en flokk går på dårlig is har jeg aldri opplevd. Reinen bruker ikke gå på dårlig is.

I sommer reagerte Linn Krogh Hansen og mannen på dette synet – se video:

Read Entire Article