Tillitsvalgte om Nav-sjefen: – Vi er sjokkerte over at han tar slike avgjørelser.

1 month ago 14



I et brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet melder fagforeningene i Nav ifra om det de mener er kritikkverdige forhold. Det handler om hvordan toppledelsen i Nav nå settes sammen.

Hans Christian Holte sammen med arbeidsminister Tonje Brenna. Nå må Brennas departement håndtere en bekymring fra fagforeningene om Holtes ansettelser. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Publisert: 28.08.2024 15:08 | Oppdatert: 28.08.2024 15:29

Kortversjonen

Nav ledes av direktør Hans Christian Holte. Nå har hans ansettelse av to midlertidige direktører vakt harme hos fagforeningene i Nav.

Fire fagforeninger har sammen sendt et brev om kritikkverdige forhold rundt ansettelsene, til Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

De trekker frem to ansettelser:

  1. Holte har opprettet en midlertidig stilling som assisterende direktør og ansatt en person i stillingen. Holte mener det var akutt å opprette stillingen fordi to andre direktører slutter i september.
  2. Siden Navs HR-direktør er en av dem som slutter i september, har Nav-ledelsen også hentet en midlertidig HR-direktør utenfra.

Prosessene får fagforeningene til å steile.

– Vi er sjokkerte

Fagforeningene i NavFagforeningene i NavDe fire fagforeningene er: Norst Tjenestemannslag i NAV, Arbeids- og velferdsetatens yrkesorganisasjon (AVYO) i Delta, Akademikerne og Unio. mener Nav-direktøren har tatt snarveier og omgått å drøfte stillingene med dem.

– Vi er sjokkerte over at han tar slike avgjørelser. Når Holte forklarer dette, sier han at han selv har et behov for det. Det er greit at han trenger det, men det er ikke det eneste som er viktig eller riktig.

Det sier leder av Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Nav, Torgeir Homme, til Aftenposten. Han mener fagforeningene har rett til å si sitt om behovet for og oppgavene som tilfaller den nye assisterende direktøren. Det har de ikke fått, mener Homme.

Torgeir Homme

Leder av Norsk Tjenestemannslag i Nav

– Dette blir en av de viktigste stillingene i offentlig sektor. At den opprettes av direktør nærmest på innfall og uten en god prosess, synes vi er ganske sprøtt, sier Homme.

Siv Sangolt er leder for Akademikerne i Nav. Hun mener det ikke er første gang de ikke blir lyttet til av ledelsen.

– Vi er kommet til et punkt hvor vi ser at det ikke nytter med den dialogen, for den blir ikke verdsatt eller tatt hensyn til.

Nav-direktør Holte selv svarer at han har et tett samarbeid med tillitsvalgte. Ifølge Holte har han fått positive tilbakemeldinger om medbestemmelse i interne evalueringer.

Siv Sangolt

Leder for Akademikerne i Nav

Fagforeningene mener heller ikke det er hjemmel til å ansette noen i en stilling på dette nivået midlertidig, men at den burde vært lyst ut.

«Enda en fra skatteetaten»

Holte kom til Nav fra Skatteetaten i 2020. At den nye assisterende direktøren har bakgrunn fra samme etat, går ikke ubemerket hen hos fagforeningene.

Samtidig hentes en ny midlertidig HR-direktør, Tord Bern Hansen, også fra Skatteetaten. Nå anklages Holte for å «hente flere fra samme miljø».

Fagforeningene mener det å hente en ekstern HR-direktør sender dårlige signaler om at Nav selv mangler kompetanse.

Homme i NTL sier tilbakemeldingene fra medlemmer og tillitsvalgte er mange:

– «Enda en fra skatteetaten». Det er inntrykket som sitter igjen der ute. De lurer på om vi har visst om dette og om vi har vært med i prosessen.

Flere utskiftinger i toppledelsen

Nav står midt i en omorganisering. Samtidig skjer det altså flere rokeringer i ledelsen. Totalt må tre direktørstillinger i toppledelsen fylles, i tillegg til den nye assisterende direktørstillingen.

Holte tiltrådte selv som Nav-direktør i 2020. Siden den gang er flere direktører byttet ut.

Nav byttet kommunikasjonsdirektør i 2023, samt teknologidirektør og juridisk direktør i 2022. Det betyr at 5 av 7 direktører som var ansatt før Holte tiltrådte nå er byttet ut.

Innrømmer svakheter: – Burde hatt en drøfting

Aftenposten har forelagt kritikken for Nav-sjefen. Han avviser at stillingen ble opprettet «på innfall», og sier det var en diskusjon rundt behovet for en slik jobb i vår. Den midlertidige ansettelsen mener han er innenfor lovverket.

Han innrømmer likevel at de tillitsvalgte burde ha fått sagt sitt om stillingens innhold.

– I etterkant ser jeg at vi burde hatt en drøfting om innholdet i stillingen, før vi bestemte hvordan den skulle fylles.

Han sier at han er opptatt av å lytte til fagforeningene.

– Jeg tar innover meg at de nå opplever at det har vært en dårlig prosess om midlertidig assisterende Nav-direktør. Derfor ønsker jeg at vi får til en snarlig drøfting når det gjelder innholdet i stillingen.

– Jeg skal gjøre mitt for å bidra til at vi får partssamarbeidet og forholdet til de tillitsvalgte inn på et godt spor igjen, sier Holte.

Hans Christian Holte

Direktør i Nav

– I en kritisk fase

Når det gjelder inntrykket av at personer med bakgrunn fra Skatteetaten fyller flere stillinger i toppen, sier Holte at han alltid leter etter de best kvalifiserte.

– At mennesker som søker seg til Nav, som en stor forvaltningsorganisasjon, også har bakgrunn fra Skatteetaten, det finner jeg ikke så unaturlig.

Å hente inn Tord Bern Hansen fra Skatteetaten som HR-direktør, var et ønske fra flere i HR-avdelingen, sier han. Siden de er i en omorganisering, har de ikke råd til å avse egne ansatte til stillingen, mener Holte.

– Da er det fornuftig å hente inn en ekstern.

– Det er to direktører som slutter midt i en omorganisering. Hvordan havnet dere her?

– Jeg opplever generelt at det at flinke folk flytter på seg, er naturlig. Det skjer både i det offentlige og andre steder, sier Holte.

Aftenposten skrev først at 6 av 8 direktører under Holte er byttet ut. Dette er feil, da den 8. direktøren var en ny stilling. Det korrekte er derfor at Det betyr at 5 av 7 direktører under Holte er byttet ut etter at han tiltrådte. Endret 28. august klokken 15.28.

Read Entire Article