Tilby hjelp til dem som bruker vold

4 weeks ago 17



Publisert: 12.09.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Joacim Lund etterlyser i en kommentar i Aftenposten 29. august økt fokus på vold i nære relasjoner, da spesielt på dem som bruker vold.

Vi vet noe om hvem som er i risikosonen for å utvikle et voldsproblem. Majoriteten av dem som bruker vold mot sine nærmeste, har selv erfaring med å bli utsatt for vold eller mangelfull omsorg som barn. Dette er ikke en unnskyldning, men kan være med på å forklare hvorfor vold er blitt et mønster. En oppvekst preget av skam, utrygghet og frykt er forbundet med lavere evne til å forstå følelser hos seg selv og andre. Dette kan gjøre at verden oppleves forvirrende, og mange utvikler et sterkt behov for kontroll.

Hjelp til dem som bruker vold, kan bidra til å forebygge at voldsproblemet videreføres til neste generasjon.

Vi vet også noe om hvorfor noen bruker vold. Mange beskriver en opplevelse av å miste kontroll over sinnet sitt. Dette er et mønster som går igjen i flere relasjoner. Vold kan komme som en reaksjon på å føle seg presset opp i et hjørne, kritisert eller «ikke hørt».

Mange beskriver også frykt for å bli avvist eller en opplevelse av å miste kontroll på situasjonen. Bruk av vold blir en kortsiktig løsning for å komme ut av ubehaget. Volden kan i mange tilfeller forstås som en skadelig mestringsstrategi, heller enn et ønske om å skade i seg selv. Det er mulig å kjenne seg igjen i følelsene som ligger bak adferden. Voldsproblemet oppstår imidlertid når man ikke tåler disse følelsene og forsøker å kontrollere omgivelsene for å få dem bort.

Å brøle høyt, true, skjelle ut, kontrollere partner eller ødelegge gjenstander er også vold. Vold vekker skam, og for mange er det en prosess å ta innover seg at egne handlinger er vold.

Ofte er det lettere å snakke om psykiske lidelser eller rus, men ved ikke å ta ansvar for volden risikerer man å miste eller skade de nærmeste relasjonene ytterligere. Heldigvis finnes det gode behandlingstilbud også for personer som bruker vold. Ett av tiltakene i bekjempelsen av vold i nære relasjoner er å tilby hjelp til dem som bruker vold, og deres familier.

Elisabeth H. Reinertsen

Psykolog, Alternativ til Vold, Behandlings- og kompetansesenter for vold i nære relasjoner

Read Entire Article