Østerrike lader opp i luksus - Norge må kjøre til Lillestrøm

2 hours ago 7



Norge kan bruke enda mer penger på landslaget, har NFF-toppene sagt. Ralf Rangnick og Østerrike lader opp til søndagens møte med Norge på spahotell.

 Så mye mer østerriksk enn dette kan vel et bilde neppe se ut. I fjellene i Windischgartsen lader Østerrike opp til kampen mot Norge. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Bjørn S. Delebekk (foto), VG

Publisert: 13.10.2024 04:53

https://vglive.vg.no/kamp/%C3%B8sterrike-norge/641661/rapport

– Jeg kan godt forstå at mange mener vi bruker mye penger, men i forhold til konkurrentene våre ligger vi på et veldig jordnært nivå, sier Ståle Solbakken til VG.

Han leder et landslag med flere av verdens største stjerner. Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard og Alexander Sørloth er blant spillerne som kommer fra de største klubbene i verden når de slutter seg til landslaget.

Der møtes de av en litt annen hverdag enn på klubblaget.

– Det er nok flere landslag som bruker mer penger enn det Norge gjør. Jeg tror også alle aspekter er viktig for å komme til et mesterskap, sier Wolverhampton-spiller Jørgen Strand Larsen.

Haaland og Strand Larsen

Fra lørdagens trening i Linz

Med det i mente tok VG turen opp til foten av Østerrikske fjellveier som leder opp til blant andre skibyen Schladming. Her lader det østerrikske landslaget opp før kampen mot Norge i Linz søndag.

Her har Ralf RangnickRalf RangnickMest kjent for sin tid som trener i Manchester United. Landslagssjef siden 2022. kommet inn og tatt grep.

1 av 4Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– De har aldri brukt så mye penger på landslaget før og det er mye på grunn av Rangnick. Han har et stort støtteapparat med blant annet ernæringsfysiolog og fire tyske fysioterapeuter. Han har til og med jobbet med å endre musikken på stadion, sier den østerrikske journalisten Rainer BortenschlagerRainer BortenschlagerJobber for Kronen Zeitung, Østerrikes største avis. til VG.

Rainer Bortenschlager

Skriver for østerrikske Kronen Zeitung

– De har luksus her og kan spille golf. I Wien har de ingen treningsfasiliteter, men det bygges nå, sier han videre.

Det skal ikke stå på fasilitetene:

  • Her bor spillerne på et femstjerners spahotell som etter det VG kunne finne koster et sted mellom 4000 og 5000 kroner natten å bo på.
  • En kort spasertur fra hotellet ligger treningsanlegget som Østerrike kan bruke fritt.
  • Anlegget ligger relativt avsperret som gjør at man kan stenge det helt om det skulle være ønskelig.

– Vi har perfekte forhold her både med tanke på baner og hotellet, sier Østerrikes trener Ralf Rangnick dagen før kampen.

Østerrikes hjemmebane i Linz, hvor Norge skal spille søndag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Kontrastene til Norges oppladning på hjemmebane er store:

  • Landslaget bor alltid på hotell på Storo, like utenfor Oslo sentrum. En natt der koster rundt 1500 kroner.
  • Derfra kjører man ut til Vigernesjordet på Lillestrøm for å trene. Med nytt gress på Ullevaal er målet å kunne bruke nasjonalarenaen mer til trening.
  • Snakk om et nytt nasjonanlegg har pågått i mange år, men har ennå ikke materialisert seg.

1 av 2Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Ståle Solbakken eksemplifiserer:

– Vi har en SatsSatsTreningssenterkjede like nedenfor hotellet der 80 prosent av landslaget kan trene, mens det for 20 prosent av dem blir slitsomt, sier Solbakken og viser til at spillere som Haaland og Ødegaard ikke får gå i fred.

– Hva med treningene i Lillestrøm? Får vi trent som vi skal hvis det er tusen stykker som roper? spør Solbakken retorisk.

Han forteller at flere av de største landslagsstjernene har kommet med sine innspill til hva som kan bli bedre. Landslagssjefen forteller blant annet om én samtale med Erling Haaland før hver samling, hvor blant annet fasiliteter er et tema.

– Det handler om fasiliteter, restitusjonsmuligheter, type hotell og baner. Det er sånne type ting vi ikke kan matche uansett hvor mye vi prøver. Vi prøver så godt vi kan å optimalisere på noe, og så har Erling og et par-tre andre kommet med forslag, sier Solbakken.

Pengebruken på det norske landslaget har økt under Solbakken. I 2023 brukte A-landslaget hans 51 millioner kroner, en økning på 13 millioner fra 2019.

Hva Østerrike bruker på sitt landslag, har ikke VG klart å få svar på.

Lise Klaveness

Fotballpresident, på plass i Linz.

I juni gikk NFFs sjefer ut i VG og sa at det tvert imot bør brukes enda mer.

Solbakken peker på at Østerrike har tre–fire analytikere der Norge har én.

– Jeg er happy med støtteapparatet nå og jeg skjønner at NFF legger opp til en forsvarlig ressursbruk. Men Danmark reiser rundt med 35 i sitt støtteapparat, vi har 19 eller 20. Dette er big business, men samtidig skal vi ikke bli for store, sier Solbakken.

Jørgen Strand Larsen ser også et annet paradoks som kan brukes mot Norge.

– Jeg synes kanskje vi kan bruke enda litt mer på oss, men kanskje vi må begynne å levere litt først også, sier spissen.

https://vglive.vg.no/turnering/uefa-nations-league/187/tabell?stageName=League+B%2C+Group+3
Read Entire Article