Til politikerne: Lytt til ungdommen, fred nisjelinjene!

2 hours ago 4



Ved å kutte i linjetilbudet risikerer man større frafall og mer ensomhet, mener elevrådsleder Jonas Stønjum Solberg. Foto: Anders Haualand

Nisjelinjene sørger for at flere finner «gjengen sin» og endelig trives på skolen.

Publisert: 05.10.2024 18:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

4. september ble det lagt frem forslag til politikerne i fylkestinget om hvordan Buskerud kan spare 250 millioner kroner i neste års budsjett. Det foreslås å kutte en lang rekke skoletilbud. Dette inkluderer blant annet toppidrett og forskerlinjen på Drammen videregående skole.

Før et endelig forslag blir vedtatt, må politikerne i Buskerud være klar over hvor lite de vil spare på slike kutt, og hvor viktige slike utdanningstilbud er for oss ungdom. For elevene som går og har gått på nisjelinje, er ikke dette bare et spørsmål om hvor de hadde vært uten linjene, men også hvem.

Mulighet til å være seg selv

Å gi ungdommen i fylket muligheten til å velge sin egen nisje er et av de mest virkningsfulle tiltakene for å forbedre trivselen deres. Det sørger for at flere finner «gjengen sin» og endelig trives på skolen, at de får muligheten til å være seg selv – kanskje for første gang – og at elevene får en hverdag tilpasset sine behov og ambisjoner.

Det at nisjelinjene hjelper ungdom å finne gode fellesskap, vises i tabellen under:

Oversikt over gjennomføring på forskerlinjen opp mot resten av elevene på Drammen vgs. Datasettet er hentet fra ledelsen på skolen.

Ved å kutte nisjelinjene på skolen min kan fylket spare inn så lite som 0,084 prosent av innsparingsmålet, altså 211.000 kroner. Med tanke på at vi vil miste tilbud med lavt frafall og god trivsel, kommer ikke kuttene til å utgjøre noe særlig forskjell på sikt. Samtidig vil fylket sitte igjen med enda færre måter å hindre frafall på videregående skoler på.

Til politikerne på fylkestinget:

Det burde være uaktuelt at kutt av linjer blir en del av innsparingen til neste års budsjett. Jeg vet at det beste for flere av elevene som ønsker å søke seg inn til Drammen videregående 1. mars, er å ivareta linjetilbudet. Dette vet dere også. Hvorfor vurderes det da å fjerne tilbudene til de ungdommene vi har en god løsning for, og dermed risikere større frafall og mer ensomhet? Vil dere ikke det motsatte?

Read Entire Article