Til kamp med «laservåpen» mot pro-russiske politikere

2 weeks ago 19



Titusenvis tar til gatene:

Minst 20.000 mennesker har blokkert hovedgaten gjennom Georgias hovedstad Tbilisi. Folkehavet krever at en «russisk agentlov» stanses.

 Irakli Gedenidze / Reuters / NTB
SIKTER: Aksjonistene forsøker å forstyrre politiet og parlamentspolitikerne ved bruk av kraftige laserpenner onsdag. Foto: Irakli Gedenidze / Reuters / NTB

Publisert 17.04.2024 23:50 Sist oppdatert 8 minutter siden

– Nei til den russiske loven!

– Putin er en kuk!

– Nei til Russland, ja til EU, ropes det gjennom megafoner i Tbilisi onsdag kveld.

Kampropene demonstrantene bruker har blitt velkjente borgerne i den georgiske hovedstaden. Det er særlig de yngste georgierne som deltar i aksjonene – de er i stor grad skeptiske til Russland, og ønsker seg en fremtid i EU og i Nato. 

 Zurab Tsertsvadze / AP Photo / NTB
FOLKEHAV: Titusenvis har troppet opp for å vise motstand mot en «russisk agentlov» i Georgias hovedstadondag. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP Photo / NTB

I protestene markerer de nå tydelig misnøye med en lov de frykter skal gjøre den russiskvennlige regjeringen langt mektigere.

Sent onsdag kveld melder den georgiske TV-kanalen Rustaveli 2 at politiet har pågrepet flere av demonstrantene i gatene. Blant de pågrepne er opposisjonspolitiker Aleko Elisasjvili, som i en video gjør synlig motstand.

Gassmasker, hjelmer og «laservåpen»

Det ble demonstrert på samme måte i mars i fjor, da regjeringspartiet Georgisk Drøm sist forsøkte å få loven igjennom. Etter voldsomme protester i gatene, la de den på is.

Nå koker det i Tbilisis gater – nok en gang.

Ifølge France24 har minst 20.000 mennesker blokkert Rustaveli-gaten, som er hovedfartsåren gjennom storbyen. Den går rett forbi parlamentsbygningen, hvor loven ble stemt frem onsdag.

Tirsdag var demonstrasjonene langt mindre i omfang. Likevel grep politiet voldsomt inn: Skulder til skulder dannet sikkerhetspolitiet en skjoldborg. De grep inn med vannkanoner, batonger, og brukte etter hvert også tåregass.

 Zurab Tsertsvadze / AP Photo / NTB
KLINSJ: Politiet blokkerer aksjonister utenfor parlamentsbygningen i Tbilisi onsdag kveld. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP Photo / NTB

Onsdag har demonstrantene forberedt seg. Flere har møtt opp med munnbind eller gassmasker, og svømmebriller for å holde peppersprayen ute. Noen har tatt på seg sykkelhjelm, for å beskytte hodet.

En stor gruppe har også tatt i bruk kraftige laserpenner, som de lyser i øynene på politiet, for å distrahere dem under protestene, skriver Rustavi 2. Pennene har også blitt brukt mot politikere inne i parlamentsbygningen.

Unisont har også den georgiske nasjonalsangen, og Europahymnen (komponert av Beethoven) blitt sunget som kampsanger i gatene, mens store antall georgiske flagg vaier sammen med EU-flagg over folkehavet.

Boikott: – Kapret av en oligark

Onsdag stemte 83 representanter i nasjonalforsamlingen ja til loven, i den første av tre nødvendige runder i behandlingen. Alle 83 tilhører regjeringspartiet Georgisk Drøm og samarbeidspartiet Folkets Makt.

Partiet er ansett som russiskvennlig, og i stor grad fremdeles styrt av den tidligere statsministeren Bidzina Ivanishvili – en oligark som tjente seg søkkrik i Russland.

Opposisjonspartiene boikottet avstemmingen.

– Det som skjer Georgia, er at staten er kapret av en oligark. All makt er samlet hos én person, og den svært begrensede ringen rundt Ivanisvilis familie, sier Girogi Karagidze ifølge Reuters.

 Irakli Gedenidze / REUTERS / NTB
EUROPA: ...eller «ევროპას», sier denne plakaten et tydelig ja til. I rød skrift står det «Nei til Russland». Foto: Irakli Gedenidze / REUTERS / NTB

Han har tidligere ledet landets sentralbank.

– Loven vil formalisere at Georgia ikke lenger kan nærme seg EU. Dette er Putins håndbok. Autokratens håndbok, som blir brukt over alt, sier Karagidze videre.

At landet skal jobbe for EU- og Nato-medlemskap er innlemmet som en del av den georgiske grunnloven.

Dette er loven

Lovforslaget sier at selskaper som mottar mer enn 20 prosent av sine midler fra utlandet, vil havne på listen over «utenlandske agenter», skulle loven tre i kraft.

Loven ble i 2023 kritisert, blant annet av EU og USA, som et ekko av lignende lover i Vladimir Putins Russland.

Der har den blitt brukt for å slå ned på regimekritikere og meningsmotstandere.

Selv inne i parlamentet ble det høy temperatur tidligere denne uken. Mandag barket politikerne sammen i slagsmål:

Meduza, den uavhengige russiske avisen som siden 2022 har vært forbudt i landet, omtaler også loven onsdag.

– Georgisk Drøm kan oppnå de forbudene den russiske dumaen jobbet for i ti år, med bare ett lovforslag, skriver de.

Den russiske avisen påpeker at også LHBTQ-personer vil rammes av den  nye loven.

Read Entire Article