Tidligere høyesterettsdommer saksøkt: Skjulte opptak vist for lukkede dører

3 hours ago 3



 Javad Parsa / NTBSAKSØKER: Ruslan Bobukh og Nataliia Skoghøy (i midten) krever til sammen 2,5 millioner kroner fra Jens Edvin Skoghøy. Her er de sammen med advokat Linnéa Tereza Karlberg. Foto: Javad Parsa / NTB

Retten besluttet å lukke dørene da fem videoer tatt i skjul av den tidligere høyesterettsdommeren Jens Edvin Skoghøy ble vist.

mandag 21. oktober kl. 11:37

Kortversjonen

  • Tidligere høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy anklaget ekskona for forgiftning; hun krever nå millionerstatning for ærekrenkelser.
  • Skoghøy hevder opptak som skal vise ham beruset ble gjort ulovlig, mens ekskona mener anklagene er en avledning.
  • Skoghøy avviser erstatningskravet som absurd.

Jens Edvin Skoghøy anklaget sin tidligere kone for forgiftning. Nå krever hun millionerstatning for ærekrenkelser fra den tidligere Høyesterettsdommeren.

Bakgrunnen er at Skoghøy i desember 2022 gikk ut offentlig og hevdet at han var blitt forgiftet av sin daværende kone. Politiet etterforsket saken, men den ble henlagt i januar 2023.

Mandag denne uken møtes de to i retten. Nataliia Skoghøy avviser at hun har forgiftet sin tidligere ektemann eller gjort forsøk på det.

 Javad Parsa / NTBJens Edvin Skoghøy forsvarer seg selv i tingretten etter søksmålet fra ekskona. Han jobber i dag som advokat i advokatfirmaet Kvale. Foto: Javad Parsa / NTB

Blant det som ble ført som bevis i retten, var fem videoer som skal vise Skoghøy drikke alkohol.

Nataliia Skoghøy mener beskyldningene mot henne er et ledd i å rette oppmerksomhet bort fra dette. Retten valgte å lukke dørene under fremvisningen av disse videoene.

– De videoene som er tatt opp er fremskaffet på ulovlig vis. Skjulte opptak innebærer en alvorlig personvernkrenkelse, sier Jens Edvin Skoghøy til retten.

Han hevder selv han var neddopet da videoene ble filmet.

– Jeg husker ingenting fra dette. Det er et arrangert opptak. Konstruering, sier han i retten.

Natalliia Skoghøy og sønnen krever nå til sammen 2,5 millioner kroner i erstatning for det de mener er ærekrenkende påstander fremsatt av Jens Edvin Skoghøy i media.

Nataliia Skoghøys advokat, Linnea Karlberg, ba om åpen rett. Men fikk ikke gehør for det.

– Vi mener bevisene som er tillat ført, skal føres for åpen rett.

Fikk kritikk

Tilsynsutvalget for dommere har tidligere konkludert med at Skoghøy brøt god dommerskikk da han offentlig anklaget kona for å ha forgiftet ham.

– Aldri er noen blitt så uthengt så massivt og ensidig i vårt land, med så alvorlig beskyldning, skriver parets advokat Linnéa Tereza Karlberg i et sluttinnlegg til tingretten.

 Javad Parsa / NTBBESKYLDT FOR FORGIFTNING: Nataliia Skoghøy er offentlig blitt beskyldt for å ha forsøkt å forgifte ektemannen. Hun har hele tiden nektet for beskyldningene. Foto: Javad Parsa / NTB

«Absurd»

Skoghøy på sin side avviser kravet og mener beløpene er «helt absurde». Han fastholder at han ble «neddopet» i en periode i 2022, og at det bare kan være ekskona som står bak.

– Det er ingen andre enn saksøkeren som kan stå bak dette, hevder han i sitt sluttinnlegg.

Den tidligere høyesterettsdommeren hevder også at det er en del av ytringsfriheten å kunne mene noe om hendelser man har opplevd og hvem som eventuelt står bak.

 Hallgeir Vågenes / VG  Foto: Hallgeir Vågenes / VGEkskona Nataliia Skoghøy (midten) og hennes sønn Ruslan, krever penger fra tidligere høyesterettsdommer Jens Edvin Skoghøy. Her fra en pressekonferanse hos advokatkontoret Danielsen Foto: Hallgeir Vågenes / VG Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Oppsto rykter: Dement eller forgiftet

I sluttinnlegget skriver han at «Det oppsto to rykter – ett om at jeg var blitt forgiftet av ektefellen, og ett om at jeg var blitt dement. Journalister ringte meg og konfronterte meg med disse ryktene.»

– Jeg har bare svart på spørsmål i en situasjon hvor jeg rett og slett ikke kunne la være å svare, står det i sluttinnlegget.

Nataliia Skoghøy mener på sin side at eksmannens anklager er et forsøk på å få søkelyset vekk fra seg selv.

– I saken er ekstraordinært belastende ytringer fremsatt i nesten alle aviser i landet. Vi mener det tilsier norgesrekord i oppreisningsbeløp, sier advokaten til Nataliia, Linnéa Karlberg.

 Janne Møller-Hansen / VGTidligere høyesterettsdommer Jens Edvin Andreassen Skoghøy, mener at hans tidligere kone forgiftet han med rusmidler fra Russland og Ukraina. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Nataliia Skoghøy og hennes advokat hevder at forgiftningsanklagene er fremsatt for å lede fokus bort fra at eksmannen har hatt problemer med alkoholbruk over lengre tid.

– Disse beskyldningene er tatt ut av luften. Jeg er ikke avholds, men jeg har et helt normalt forhold til alkohol, har Skoghøy tidligere uttalt til VG.

De hevder også at han sliter kognitivt. Noe Skoghøy avviser som en «blank løgn».

Read Entire Article