Tidenes beste friidrettsår: – Nesten surrealistisk

1 week ago 11



Karsten Warholm (28) og Amalie Iuel (30) sliter litt med å beskrive Norges medaljefangst i friidrett.

 Markus Rooth (f.v.), Karoline Bjerkeli Grøvdal og Jakob Asserson Ingebrigtsen har alle fått hendene i det edleste metall i 2024. Foto: NTB
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 17.10.2024 18:13

– Det er nesten surrealistisk. Ganske «insane» faktisk. Det er en fantastisk posisjon for forbundet å være i og det er hyggelig å være med på, sier Warholm.

– Det er helt sykt. Det er kult at lille Norge er i stand til det. Det viser at vi må gjøre noe riktig, sier Iuel.

Warholm tok sitt første VM-gull på 400 meter hekk i 2017 og har båret norsk friidrett inn i en «gullalder» sammen med Jakob Ingebrigtsen de siste årene.

2024 ble tidenes beste år målt i resultater for norsk friidrett med 6. plass på medaljetabellen under OL i Paris og 4. plass under EM i Roma.

– Det er jævlig bra. Det er fantastisk der vi er nå sammenlignet med syv år siden, sier Warholm.

Norge har gjennom historien tatt ti OL-gull i friidrett, fire av dem har kommet i Tokyo 2021 og Paris 2024.

 Karsten Warholm måtte ta til takke med annenplass og sølvmedalje i OL bak seierherre Rai Benjamin. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB

Men hva er forklaringen til at Norge kan være et av de beste nasjonene i en stor sommeridrett?

– Jeg tror at når flere leverer, ser de utøverne som skal opp og har ambisjoner at dette er faktisk nivået man må ligge på for å få innpass i toppen. Det tror jeg sørger for at man gjør sitt ytterste og «stepper opp», sier Warholm.

– Statistikken viser at det er smittsomt når man ser noen får det til. Det er fort gjort at noen slenger seg på og det blir som en bølge, sier veteranen Iuel og legger til:

– Jeg vet ikke helt hva sammenhengen er, men den finnes. Det er uansett kjempekult at friidrett er i vinden. Hun opplever at medieinteressen har økt stort.

– De årene jeg kom inn fra 2015 var det veldig dødt i media og få som fulgte med på mesterskap. Det er gøy med mer oppmerksomhet, og at vi er gode på å snakke hverandre frem, sier Iuel.

 Amalie Iuel har vært med i friidrettssirkuset lenge. Hun er glad for at interessen og prestasjonene har økt i takt. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sportssjef Erlend Slokvik gir æren til gode treningsmiljøer rundt omkring i landet.

– Ingen hadde trodd at vi skulle stabilisere oss som et av de tre-fire beste landene i Europa. Det jobbes utrolig bra i klubbene og miljøene der ute, sier Slokvik og fortsetter:

– Det er flere som vet hva som kreves og har større forståelse av hva som kreves av trening. Når Ingebrigtsen og Warholm har vist at det er mulig, skjønner utøverne at Norge kan hevde seg i nær sagt alt.

Nylig ble det kjent at Gjensidige ikke skal fortsette som hovedsponsor for friidrettsforbundet, mens det er uvisst om Puma fortsetter som klessponsor.

Slokvik beroliger situasjonen.

– Det er stor interesse. Det er mange klesleverandører som vil ha oss, det er en kamp om å ha oss. Og det kommer en hovedsponsor inn, røper han.

Iuel er nysgjerrig på hvilke avtaler markedsavdelingen i forbundet får på plass. – Det handler å smi mens jernet er varmt og bruke posisjonen vi er i. Friidretten er veldig i vinden, sier Iuel.

Read Entire Article