– Jeg var sikker på at det var notfiske, som foregår her ute i fjorden, som hadde tatt livet av fuglene, sier Thorvald Johansen fra Kvitberg i Kvænangen.
Søndag fant han 70 døde måker i fjæra rett ved huset sitt.
Det er NRK som forteller han fredag kveld, at det er den smittsomme fugleinfluensaen av typen «H5N1» som er påvist i de fem fuglene, som Johansen leverte inn til prøvetaking tidligere i uka.
– Det var trist å høre, sier Johansen.
Ifølge Framtid i Nord, som først skrev om saken, er det også observert store flak med over 100 døde måker i havet utenfor Skjervøy denne uken.
Et stort innsig av sild har fylt fjordene i Nord-Troms, og både spekkhoggere, turister, fiskere og måker har fulgt innsiget.
Det er derfor alle måkene er kommet til Nord-Troms, der et utbrudd av «H5N1» influensa nå er igang.
Viruset er den fryktede virustypen som kom til Europa fra Asia i 2021 og førte til masseutbrudd i krykkje-kolonier i Finnmark sommeren 2023.
Advarte mot kommende utbrudd
I midten av oktober advarte Veterinærinstituttet at et stort utbrudd trolig var på vei.
– Det er en risiko for at smittede fugler kan spre viruset til sørligere områder ettersom måkefugler fra de nordligste fylkene kan trekke sørover i ukene og månedene som kommer, opplyste de i en pressemelding.
Da var det påvist smitte blant sjøfugl, men også blant måker og havørn i flere kommuner. I Vardø ble et utbrudd oppdaget så tidlig som 8. oktober, blant svartbak og gråmåse.
Også på Sørøya i Vest-Finnmark, rapporterer Veterinærinstituttet i november at det er oppdaget smitte blant kråkefugler.
NRK har gjennomgått alle bekreftede og mistenkte funn basert på Veterinærinstituttet og Mattilsynets rapporter.
I begynnelsen av oktober ble det påvist fugleinfluensa, type: HPAI H5Nx, på gråmåse og svartbak i Vardø.
Også tidlig i oktober ble det påvist fugleinfluensa på svartbak i Øksnes i Vesterålen. I midten av oktober ble det bekreftet smitte på døde måkefugler på Senja og på ei havørn på Meløy.
Også på Sømna ble det identifisert sykdom på gråmåser.
Frøya på trøndelagskysten er det nå påvist smitte på døde fulger.
Vetrinærinstituttet bekreftet fredag 15. november at det er funnet smitte på kråker på Sørøya i Vest-Finnmark.
I Kvænangen fant Thorvald Johansen 70 døde fugler, det er identifisert smitte på.
Det er obseervert over hundre døde fugler i havet utenfor Skjervøy, som det enda ikke er tatt prøver av.
Fuglene kan være blant de døde fuglene funnet i Hampelandsfjære i Kviteberg, kun noen få kilometer mot nordøst.
Bekrefter pågående utbrudd
Hilde Haug er avdelingssjef for veterinærene i Mattilsynet, og bekrefter til NRK at en større smittehendelse er i gang i Nord-Troms.
– Vi kan bekrefte at det er påvist fugleinfluensa i Kvænangen, og at dette er gjort med bakgrunn i prøver som er tatt av måker funnet døde, sier hun.
Hun bekrefter at det også er mistanke om at døde fugler observert i havet utenfor Skjervøy, er smittet med fugleinfluensa.
– Når det gjelder fuglene i Skjervøy så er disse observert ute i havet, og det er ikke tatt prøver av dem. Vi kan ikke utelukke at det er en sammenheng med fugleinfluensa, men vi kan heller ikke bekrefte det endelig, da det finnes flere mulige dødsårsaker, sier Haug.
NRK har snakket med fiskere som har sett død fugler. En fotograf på spekkhuggersafari har sendt oss dette bildet som ble tatt tidlig i november Kvænangsfjorden.
Global smitte har krysset artsgrenser
- Torsdag melder Dagbladet at det er påvist smitteutbrudd i 20 fjærkrebesetninger i Canada med samme virusvariant, «H5N1», som er identifisert langs kysten i oktober og november.
- Ifølge den kanadiske avisen CBC skal en tenåring i provinsen British Columbia blitt alvorlig syk av viruset, og tilstanden skal fortsatt være kritisk.
- I USA har viruset begynt å herje i ku- og grisebesetninger og ifølge Reuters er det rapportert 39 smittetilfeller for mennesker så langt i år.
Mattilsynet overvåker nå fjærkrebesetninger nøye, og ber om hjelp til å melde om mulige utbrudd der også.
– Fugleinfluensa smitter først og fremst fra fugl til fugl, og det er nødvendig å beskytte tamme fugler best mulig mot sykdommen, sier Haug.
- Les om da brannvesenet rykket ut etter at en grunneier hadde strukket fiskegarn over rugeplassene til krykkjer i Tromsø.
Spist av kråker og ørn
Thorvald Johansen sier til NRK han heldigvis brukte hansker da sendte fugler inn til testing hos Mattilsynet i nabokommunen.
– Jeg la fem måker i en søppelsekk, og tok dem med meg til Nordreisa og leverte dem inn, sier han.
Han sier også at de fleste måsene han så søndag var oppspist.
– I fjæra var det kun to måker som var hele – resten var oppspist av ørn og kråker, sier Johansen.
– Det var et trasig syn, legger han til.
Senere i uka var det meste av de døde fuglene blåst og skylt på havet, og ut i fjorden der det nå foregår et omfattende sildefiske.
Han understreker at det overhodet ikke er et vanlig syn med så mange døde fugler i Kviteberg.
– Nei, det har jeg aldri sett før, sier han.
Har du oppdaget døde fulger?
NRK ønsker å følge med på utbruddet for å undersøke omfanget. Om du finner flere døde fugler i naturen - du tror kan være relatert vil vi gjerne høre fra deg. Send oss gjerne en epost med bilder og funnsted, eller last opp bilder og video på tips-siden til NRK.
Publisert 15.11.2024, kl. 21.33 Oppdatert 15.11.2024, kl. 21.56