– Vår Thomas, min elskede mann og vår snille pappa forlot oss fredelig og for alltid tidlig i kveld. Vi har lenge visst at hans enestående og eventyrlige liv ikke kunne vare så lenge som vi ønsket, skriver Kari J. Spjeldnæs på Facebook onsdag kveld.
I et innlegg på vegne av familien skriver hun at ektemannen var «alltid mer opptatt av andre enn seg selv, konstant nysgjerrig på omverdenen og menneskene i den».
– Thomas skrev så vi andre ble klokere og var opptatt av å skape forståelse for betydningen av forskjeller i en kompleks verden. Vår verden blir fattigere uten Thomas. Vi vil for alltid bære med oss hans insistering på verdien av å innta andres perspektiver og utvide vår forstand, lete etter muligheter og aldri gi opp.
Thomas Hylland Eriksen var blant landets mest profilerte akademikere.
Han var professor i sosialantropologi ved UiO og har gitt ut over 60 bøker – både fagbøker, sakprosa og romaner. Verkene hans har blitt oversatt til en rekke språk.
UiO-rektor Svein Stølen har kun lovord å si om sin gode kollega og venn:
– Først og fremst er dette uhyre trist. Thomas var en fantastisk fyr. Han var ekstremt hardtarbeidende og produktiv. Han har gjort veldig mye for fagfeltet og for UiO, sier han til VG.
Les flere reaksjoner lenger ned i saken.
Hylland Eriksen fikk i 2022 den svenske Vegamedaljen. Kong Carl Gustaf overrakte medaljen. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB
Hylland Eriksen har fått en rekke priser både her hjemme og i utlandet for arbeidet sitt.
Han var bare 33 år gammel da han fikk professortittelen i 1995. Han har også vært redaktør i tidsskriftet Samtiden og flere internasjonale tidsskrifter.
Hylland Eriksen var gift med Kari J. Spjeldnæs, instituttleder på Høyskolen Kristiania og tidligere forlagsdirektør i Aschehoug.
Sammen fikk de to barn.
Thomas Hylland Eriksen
- Født i Oslo i 1962. Oppvokst på Nøtterøy i Vestfold.
- Gift med Kari J. Spjeldnæs. Sammen har de to barn.
- Hylland Eriksen vært ansatt ved Universitetet i Oslo siden 1991, hvor han også tok utdanningen sin.
- Fire år senere, i 1995, ble han utnevnt til professor i sosialantropologi – kun 33 år gammel.
- Forskningen hans som sosialantropolog er basert på feltarbeid fra Trinidad og Tobago, Australia og Mauritius.
- Gjennom sin karriere har han gitt ut drøyt 60 bøker – både faglitteratur, sakprosa og romaner.
- Hylland Eriksen har gjesteforelest ved en rekke universiteter i Skandinavia, Storbritannia og USA. Han er utnevnt til æresdoktor ved Stockholms universitet og har ulike verv ved akademiske institusjoner i flere land.
- Han har fått en rekke priser for arbeidet sitt både hjemme og i utlandet. I 2002 ble han for eksempel tildelt Norges forskningsråds formidlingspris, mens han i 2017 fikk Forskningsprisen for sin evne til å utvide folks forståelse av globalisering og identitetspolitikk. I 2019 vant han Akademikerprisen.
Hylland Eriksen har vært åpen om å være syk med bukspyttkjertelkreft. Han fikk diagnosen i 2016.
– Det er summen av små øyeblikk som gir livet mening, ikke den store helheten, sa han i et intervju med Kreftforeningen i fjor.
Da han gjestet UiO-podkasten «Universitetsplassen» for to år siden, snakket han om hvordan det var å få diagnosen:
– På forhånd ville jeg trodd at jeg ville blitt veldig redd, men jeg ble ikke det. Jeg hadde ingen dødsangst, og det var en nyttig lærdom. For slike ting kan du ikke vite før du har opplevd det.
Erfaringene motiverte ham til å skrive boken «Syv meninger med livet». Det er en bok som Hylland Eriksen senere har understreket at kun stiller spørsmål – og ikke gir noen form for fasitsvar.
– Jeg vet det høres ut som en klisjé, men da jeg stavret meg bortover sykehuskorridoren og dumpet utmattet ned i en stol, tok jeg inn fargene utenfor vinduet, den skarpe septembersolen, den irrgrønne plenen og de fargesprakende høstbladene, og fikk en fantastisk lykkeopplevelse bare over å få lov til å være her, sa han i podkasten.
Senest i høst ga Hylland Eriksen blant annet ut «Det umistelige – fra global ensretting til et nytt mangfold» om kulturelt og biologisk mangfold og fremtiden som står på spill.
Hylland Eriksen var en av UiOs fremste akademikere, sier UiO-rektor Svein Stølen:
– Han tok på en måte hele faget sosialantropologi ut av universitetet og inn i allmennhetens liv. Jeg tror han er kjent og kjær ikke kun for akademikere, men for hele samfunnet. Han har bidratt til at vi forstå samfunnet vi er en del av på en ny måte, sier Stølen.
– Det er ikke så vanlig at akademikere når ut på den måten som han gjorde. Jeg er opptatt av samspillet vi har på UiO med resten av samfunnet, og her har han vært en foregangsmann, legger han til.
Han avslutter med at Hylland Eriksen vil bli savnet:
– Mine tanker går til Kari og barna Ole og Amanda. Vi er mange som kommer til å savne ham.
– En drømmekollega som var usedvanlig kreativ
Hylland Eriksen får mye ære for sin unike rolle i å formidle om antropologi i Norge.
– Han har hatt en avgjørende rolle i å gjøre sosialantropologien til et så kjent fagfelt i Norge, til tross for at det er et lite felt på global basis. Det skyldes blant annet hans enestående evne til å formidle begeistringen for faget, sier kollega og instituttleder ved UiO, Thorgeir Kolshus til VG.
Kolshus understreker Hylland Eriksens store arbeidskapasitet og tilstedeværelse.
– Han hadde en enorm arbeidskapasitet som kom alle til gode. Selv den ferskeste student kunne sende ham en e-post med spørsmål, og han svarte på timen.
Tusenvis av studenter verden rundt får sin inngang til feltet gjennom Hylland Eriksens grunnbok i antropologi, «Små steder, store spørsmål», publisert i 1995.
– Thomas kom på ideen i juni, og boken var ferdig i september, forteller Kolshus.
Han beskriver Hylland Eriksen som en drømmekollega som var både «usedvanlig kreativ, flerfaglig og bredt belest».