Testsenteret på Fiskebøl går en usikker framtid i møte

2 weeks ago 9



I elleve år har det vært planlagt et test- og øvingssenter mot akutt forurensing på Fiskebøl i Hadsel i Vesterålen.

Men i et brev ber nå Nærings- og fis­ke­ri­de­par­te­men­tet, Statsbygg se etter andre alternativer i Lofoten eller Vesterålen.

Grunnen er at det ble dy­re­re enn først planlagt, sier kom­mu­ni­ka­sjons­di­rek­tør Hege Njaa As­chim i Statsbygg til Vesterålens Avis.

– Det vi­ser seg at bil­det ble an­ner­le­des da rap­por­ten kom på bor­det, og det var dy­re­re enn man had­de lagt til grunn. Der­for har vi fått be­skjed om å se et­ter and­re al­ter­na­ti­ver, sier As­chim.

Hadselordfører Kjell-Børge Freiberg er skuffa. Han sier de gikk og venta på en byggestart.

– Det vi hadde venta på, var en fysisk byggestart. Ikke rykke helt fram til start der man egentlig var for elleve år siden. Vi har investert ganske mye penger i dette området. Lokalbefolkninga har levd i den troen på at staten gikk an å stole på. Vi er ganske rysta og egentlig sjokkert over det man begynner å gjøre her.

Han sier videre at de nå skal gå en runde med alle kommunene i Lofoten og Vesterålen.

– Jeg oppfatter at det er en stor enighet om at dette skal ligge på Fiskebøl, fordi det hører naturlig til der. Man har ikke ekskludert Fiskebøl. Man ønsker bare å se på andre områder for å få ned kostnadene, sier Freiberg.

Men ifølge Vesterålen Online ønsker Statsbygg et møte med Øksnes kommune for å høre om det finnes egnede lokasjoner i kommunen.

– I forbindelse med utredningen ønsker vi å motta innspill på aktuelle lokasjoner som kan passe med kriteriene. Vi ønsker å få til et snarlig møte med dere der vi beskriver bakgrunn for prosjektet, tomtekriterier samt diskuterer potensielle lokaliteter i kommunen. Statsbygg og Kystverket vil delta i møtene, skriver Håkon Dreyer Sæter i Statsbygg til Øksnes kommune.

NRK har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Read Entire Article