Tar grep etter Carlsen-kritikk: – Vi lærer

1 hour ago 4



Magnus Carlsen (33) kritiserte dommerne i den pågående Global Chess League.

  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 11.10.2024 14:24

Nå har arrangørene tatt grep.

Det bekrefter Peeyush Dubey, styreleder i selskapet Tech Mahindra Chess League som står bak turneringen, til VG. Turneringen sendes på VG+ Sport.

– I all ydmykhet må jeg si at vi er en ny liga, og vi lærer på mange måter. Hver sesong blir bedre enn den foregående, sier Dubey.

– Hoveddommeren har sagt de nå skal være mye mer årvåkne. Magnus snakket om noen ulovlige trekk, og nå er de mye mer årvåkne når det spilles.

– Det er noen endringer i måten reglene implementeres på, og det er noe vi har diskutert med alle lagene. FIDE har selvfølgelig godkjent dem, og vi vil selvsagt fortsette å evaluere reglene løpende.

Bakgrunnen er et parti med indiske Nihal Sarin (20), som med to sekunder igjen på klokken krevde remis mot belgiske Daniel Dardha - og fikk det. Dardha tilhører Carlsens Alpine SG Pipers. Sarin unngikk på den måten å tape på tid. Dette gjorde at Carlsen-laget tapte kampen.

– Dette skjedde etter at Nihal hadde gjort flere ulovlige trekk, og dommeren grep aldri inn – dessverre er vi ikke en seriøs sport, skrev Magnus Carlsen X.

Tidskontrollen er spesiell: 20 minutter til hver spiller. Og i motsetning til de fleste turneringer, får man ingen tilleggstid pr. trekk. Nettopp har flere partier endt i ellevill tidsnød, der brikkene har fløyet over sjakkbrettet - og til dels endt på gulvet.

– Vi vil fortsette å evaluere reglene, og allerede for finalen i år har vi bestemt oss for å innføre tilleggstid på ett sekund per trekk, forteller Peeyush Dubey til VG.

– Jeg har nettopp snakket med Magnus, og vi kommer til å snakke med lagene igjen når vi skal vurdere reglene videre. Så får vi se hva det ender med.

Her er partiet som Carlsen reagerte spesielt på:

Global Chess League er en lagturnering der det er både toppspillere, unge talenter og kvinner på lagene. Carlsens lag vant torsdag, blant annet takket være nordmannens seier over legenden Viswanathan Anand, og fredag skal de opp i en avgjørende kamp mot Triveni Continental Kings med blant andre Alireza Firouzj på laget. Med seier i fredagens kamp vil Magnus Carlsens lag møte Alaskan Knights med Anish Giri i spissen til finalespill i morgen.

– Vi ønsker å gjøre sjakken mer tilgjengelig.

Peeyush Dubey i selskapet Tech Mahindra Chess League som arrangerer turneringen.

Hvorfor de spesielle reglene? Styrelederen forklarer til VG:

– Vi ønsker å gjøre sjakken mer tilgjengelig. Vi vil at flere skal se sjakksendingene. På samme måte som folk kan sitte sammen og se fotball, mener vi det samme er mulig når Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura møtes. Med bare 20 minutter til hver spiller går partiene raskt og flere vil følge sendingene, tror Peeyush Dubey.

Read Entire Article