Tåpelig av SV å blåse liv i lyntog

2 hours ago 4



Det er tåpelig av SV å blåse liv i et gammelt luftslott.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kjørte lyntog i Kina tidligere i høst. Han vil ikke ha det i Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: 18.10.2024 12:29

Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Da SV satt i regjering, var lyntog mellom de største byene i Norge en svær sak. Den folkelige støtten var stor. Det er ikke så rart heller. Gitt hvor behagelig transportform tog kan være, fremstår det åpenbart attraktivt å suse mellom Oslo og Bergen i egne traseer på under tre timer.

Prosessen den gang endte likevel med at vyene om lyntog ble lagt vekk. Etter en omfattende utredning fra Jernbaneverket var konklusjonen ganske klar.

Det var langt mer hensiktsmessig, lønnsomt og klimavennlig heller å ruste opp toget på Østlandet, der passasjergrunnlaget og pendlingen var størst.

Og dermed ble Intercity-prosjektet født. Opprinnelig var ideen dobbeltspor og moderne infrastruktur i området mellom Halden, Lillehammer og Skien. Ikke skulle det være altfor dyrt heller. Og det hele kunne stå ferdig i 2024.

Slik gikk det ikke.

Selv om samferdselsinvesteringene er økt langt mer enn noe oppegående menneske kunne forestille seg i 2012, har Intercity-triangelet skrumpet inn. Prosjektet viste seg langt dyrere og mer komplisert. Mellom Fredrikstad og Råde har selv togentusiastene i Miljøpartiet De Grønne tatt til orde for en stans i utbyggingen. De ytre delene av dette prosjektet kommer antagelig ikke til å bli noe av.

Likevel mener SV at tiden er inne for en lyntogsatsing mellom de store byene i Sør-Norge. Det beste SV kan håpe på, er en ny utredning. Den vil etter all sannsynlighet konkludere med at lyntog er en dårligere idé nå enn i 2012.

Klimaargumentet er svekket siden den gang. Elektrifiseringen av veitransporten vil være tilnærmet ferdig før banen kan stå ferdig. Noen tiår frem i tid skal også luftfarten være fossilfri. Gitt hvilke store utslipp selve byggingen vil gi, er det høyst usikkert om klimaregnskapet noensinne vil gå i pluss. Og regningen vil bli astronomisk.

Handlingsrommet på samferdselsbudsjettet fremover kommer til å bli mindre. Senest før sommeren vedtok SV og høyresiden en rekke togprosjekter som det ikke finnes finansiering til i Nasjonal Transportplan. Ett av dem er Ringeriksbanen, som skal kutte reisetiden mellom Oslo og Bergen med en time. Dobbeltspor på Vestfoldbanen og Ofotbanen er andre.

SV bør ha mer enn nok med å finne ut hvordan slike langt mindre omfattende prosjekter skal realiseres.

Lyntog er en avsporing.

Read Entire Article