Tajiks triste tap

2 hours ago 1



Det gikk altså ikke. I ærverdige Samfunnssalen ble «lokalpolitikeren» Kamzy (man er liksom på fornavn med henne) foretrukket fremfor «rikspolitikeren» Tajik.

124 mot 108 stemmer. Nesten dødt løp. Etter en intens, men nokså høflig debatt.

Kanskje angrer Tajik på at hun ikke valgte å forbli rogalending, ikke minst siden den lokale stjernen i vest, kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, til slutt valgte å si nei til stortingsplass.

Forsøket på å hente henne tilbake til Oslo-listen (hun har tidligere sittet to perioder for Oslo Ap) etter at hun meldte flytting til hovedstaden, ble av mange i Oslo Ap oppfattet som utidig innblanding i de indre prosessene.

Mens Kamzy er ekte Oslo-jente fra tjukkeste Groruddalen, er Tajik den evige innflytteren som den siste perioden har representert Rogaland.

Slik betyr noe, også i et fylkeslag som er vant til å produsere politikere til regjeringsoppdrag og topposisjoner.

 Tore Kristiansen / VGSEIERSKVINNE: Kamzy Gunaratnam fra Groruddalen og Oslo. Foto: Tore Kristiansen / VG

Kamzy er ikke helt der. Iallfall ennå, tross viktige seire på Stortinget, ikke minst i abortsaken.

Hun ble forsøkt utmanøvrert sist gang det var nominasjonsstrid også, mot Tajiks nære allierte, nå idrettspresident, Zaineb Al-Samarai.

Det gikk i Gunaratnams favør, etter det som er blitt beskrevet som en nådeløs batalje med betydelige forekomster av politikkens minst tiltalende metoder: Baksnakking, negative kampanjer og renkespill.

Heller ikke denne gangen klarte de mektige motstanderne hennes å få has på den frittalende og ustriglede politikeren, som kanskje bare har sin like i Trond Giske når det kommer til å telle delegater.

Til helgen blir tellemester Giske etter alle solmerker pekt ut til å toppe stortingslisten i Sør-Trøndelag valgdistrikt. At Tajik mislyktes i sin manøver for å kunne fortsette i det som trolig blir en kraftig nedslanket Ap-gruppe, blir utvilsomt godt mottatt blant Giske og hans støttespillere.

For selv om også Tajik gikk av som nestleder som følge av utenompolitisk surr, har hun hatt langt større tyngde i etablerte Ap-kretser enn den avskiltede trønderen, som etter hvert opplevde uventet suksess med sitt sosialdemokratiske forum i Trondheim.

Nå kan Giske smile hele veien fra leiligheten på Grünerløkka til Løvebakken, mens Tajik trolig er på vei ut av politikken, iallfall på nasjonalt nivå, når inneværende stortingsperiode er over.

Han er kvitt sin argeste opponent – «partiets Jeanne d’Arc», som hun ble kalt fra talerstolen i Samfunnssalen, med klar brodd i retning Midt-Norge.

Det betyr ikke at veien tilbake til rikspolitikken blir enkel for Giske. Tvert imot.

 Tore Kristiansen / VGEI HAND Å HOLDE I: Jonas Gahr Støre tok Oslo-leder Frode Jacobsen (så vidt) i hånden og sang med på Stein Ove Bergs klassiske «Ta hverandre i handa og hold». Foto: Tore Kristiansen / VG

Motstanden mot ham siver gjennom et helt parti. Ikke bare for metoo-sakene, men også fordi han oppfattes – ikke uten grunn – som en solospiller med ett mål for øye: Sitt eget comeback.

Slikt er aldri populært i Norges mest kollektivistiske parti.

Uansett blir det ingen dramatisk Giske-Tajik-fortelling om Arbeiderpartiet fremover. Hadia Tajik sier hun vil ut på arbeidsmarkedet og «søke vanlige jobber».

Mens Giske – mannen som blant de fleste var helt avskrevet etter et av de største fallene i moderne norsk politikk – trolig er på vei tilbake der han var før fallet.

For mange i Ap er nok det en bitter erkjennelse. For andre er det som der skal være. For partiet som helhet er det kanskje en fordel at de gamle – og vonde – maktkampene ikke blusser opp igjen.

Fjerdeplassen i Oslo gikk til ungdomskandidaten Agnes Nærland Viljugrein, på bekonstning av stortingsrepresentant og LO-kandidat Trine Lise Sundnes. Også den kampen var svært tight. Sundnes fikk til slutt sjuendeplassen.

Viljugrein skal ta opp kampen mot høyresidens unge dukser Simen Velle og Ola Svenneby, som begge får fornemme plasser på Frp og Høyres stortingslister.

Hun lover «å knuse dem».

Det går mot en ung og særdeles heftig valgkamp i hovedstaden.

PS! Den «generelle debatten» før avstemningen ble alt annet enn generell. 56 innlegg handlet nesten alle om andre- eller fjerdeplassen – kun tre nevnte ham som strengt tatt var kveldens hovedperson: Toppkandidat Jonas Gahr Støre.

PSS! Han fikk stående – og lang – applaus da han ble klappet inn på førsteplassen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article