Synagogen i Oslo markerte Hamas-angrepet: – En sorg at vi ikke lenger snakker sammen

3 hours ago 4



Det Mosaiske Trossamfund har satt sine jevnlige samtaler med en rekke muslimske og palestinske miljøer på pause, sier styreleder Ronen Bahar i DMT til NTB.

Kong Harald og kronprins Haakon ankom klokken 17 til en fullsatt synagoge. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
  • NTB-Sval Rosenløw Eeg og Anna Nesje

Publisert: 07.10.2024 18:19

– Det er noe av det vi sørger mest over, at vi har måttet pause dialogen med andre muslimske miljøer og palestinske grupper, sier Bahar i forbindelse med ettårsmarkeringen av Hamas-angrepet i Israel.

Det Hamas-ledede angrepet mot det sørlige Israel ble starten på krigen på Gazastripen. I den anledning deltok blant annet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani på en minnemarkering sammen med medlemmer av Det Mosaiske Trossamfund i synagogen i Oslo mandag ettermiddag.

– Gjennom ett år har vi vært vitne til titusener av drepte, skadede, foreldreløse, savnede, mennesker i dyp nød, sivile som holdes som gisler, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i sin tale.

– Men vi er urolige også for hvordan stemningen og ordskiftet i Norge har blitt hardere, mer polarisert. For dette treffer oss her, i vår hverdag. Fordommer, fiendebilder – her i vårt eget land, som vi jo ønsker skal være åpent og inkluderende, fortsatte han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani under minnemarkeringen i Synagogen i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

Har kjent på utenforskap og ensomhet

Også kongen og kronprinsen var til stede på markeringen.

– Det betyr veldig mye for oss at kongen og kronprinsen vil være sammen med oss denne spesielle dagen. Den jødiske minoriteten i Norge har det siste året følt seg alene. Jøder i Norge har kjent på utenforskap og ensomhet. Det har ikke vært mer antisemittisme i Norge siden 1945, sier Bahar.

Styrelederen mener det bare fins én måte å få slutt på krigen på:

– Jeg tror det fortsatt sitter 101 gisler hos Hamas. Det er kommet tydelig beskjed fra alle hold om at alle må løslates. Da blir veien til fred kort, sier Bahar.

Ervin Kohn, Dag Inge Ulstein (KrF), Sylvi Listhaug (Frp) og Erna Solberg (H) til stede på minnemarkeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

– En dramatisk dag

Mandag opplyste israelske myndigheter at de tror at 63 av gislene som ble tatt til fange for ett år siden, er i live i Gaza. Blant dem er ti kvinner og to barn, ifølge en opptelling som AFP har gjort.

Bahar mener den jødiske historien og deres perspektiv er veldig fraværende i det norske mediebildet. Ensidig kritikk mot Israel fører til mer antisemittisme, ifølge Bahar.

– Dette er en dramatisk dag for jøder flest, med flere dramaer samme dag. Det å kunne reflektere ett år etterpå hvor dramatisk den dagen var, er svært viktig, sier han – samtidig som han åpner for flere meninger.

– Det er sjelden det ikke er flere meninger blant jøder, og vi har respekt for alle meninger, også fra andre hold, understreker han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa i sin tale at han er urolig for hvordan stemningen og ordskiftet i Norge har blitt hardere og mer polarisert. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL

Skjerpet sikkerhet

Under minnemarkeringen var det strengt vakthold og væpnet politi på stedet. I forkant var det også varslet demonstrasjoner utenfor Stortinget knyttet til ettårsdagen. Opp mot arrangementene har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hatt tett kontakt med politiet.

– Vi er kjent med mange av arrangementene som finner sted, og vi er kjent med ettårsmarkeringen. Det er nær kontakt mellom PST og politiet. Vi har formidlet et oppdatert trusselbilde til politiet og kommer til å følge opp det, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB i forkant av arrangementene.

– De som deltar på arrangementer, bør forholde seg til politiets anmodninger, oppfordret han.

Read Entire Article