Synagogen har blitt «bunker»: – Det er vi nødt til

2 hours ago 2



Vi er sluset inn i den jødiske synagogen i Trondheim. Sikkerhetstiltakene er strenge. 

Saken oppsummert

Sikkerhetstiltakene ved den jødiske synagogen i Trondheim er strenge grunnet høy terrortrussel og jødiske høytider i oktober.

Styreleder John Arne Moen uttrykker bekymring for jødiske barn som opplever antisemittisme og vold fra medelever.

Det har vært flere antisemittiske hendelser i Trondheim det siste året, inkludert brannfakkelkasting og hærverk på jødisk gravlund.

Synagogen i Trondheim har oppgradert sikkerhetstiltakene betydelig, beskrevet som en «bunker» mot terror, med økt politipatruljering.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Sist terrortrusselnivået var så høyt her i landet, var i dagene etter skytingen under pride-feiringen i Oslo 25. juni 2022.

Nå er man ekstra på vakt fordi det også er en rekke jødiske høytider som finner sted i oktober.

Styrelederen for Det Jødiske Samfunn i Trondheim, John Arne Moen, er mest bekymret for de jødiske barna. 

 Leslie Tangen / TV 2
ØKT TRUSSEL: Politiet har ved flere anledninger økt patruljeringen ved synagogen i Trondheim. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Skaper utrygghet og angst

Moen forteller om antisemittisme, vold fra medelever, og den angsten det medfører.

– Det går mer ut over barn enn voksne. Tilbakemeldingene er at barn og ungdommer merker det sterkest, det er inntrykket vi har.

– Hvordan skal man reagere på det, tenker du?

– Det rapporteres jo inn til skolemyndigheter og politiet hver gang det skjer, og det jobbes målrettet i kommunene med problematikken.

– Vi som er voksne kan forholde oss til dette på et eller annet rasjonelt vis, men for unger som står midt oppe i en situasjon, hvor de blant annet blir utsatt for vold fra medelever, så er jo det fryktelig vanskelig. Det skaper utrygghet og angst selvfølgelig hos de ungene som er mest utsatt.

– Har du eksempler på det her?

– Ja, i løpet av det siste året, så har vi hatt eksempler på det her i Trondheim. 

– Hendelse på en skole

Politiet i Trondheim sier til TV 2 at det ikke er registrert noen anmeldelser hvor jødiske barn og unge er utsatt for vold av medelever, men at det har vært registrert en hendelse ved en skole. 

 Frank Lervik / TV 2
TETT DIALOG: Det er registrert en hendelse ved en skole, sier Seksjonsleder forebyggende og patrulje, Trondheim sentrum politistasjon, Øyvind Lorentzen. Foto: Frank Lervik / TV 2

Det er viktig å holde tett dialog med det jødiske samfunnet i i byen som følge av antisemittismen, sier seksjonslederen for forebyggende og patrulje ved Trondheim Sentrum politistasjon, Øyvind Lorentzen, til TV 2. 

– Vi er kjent med et tilfelle hvor det har vært en hendelse på en skole, og den hendelsen ble håndtert av skolen.

– Er det registrert noen form for hatkriminalitet mot jøder generelt i distriktet?

– Nei.

– Hva tenker dere generelt om økende antisemittisme?

– For politiet er det viktig å ha tett dialog med det Jødiske Samfunn og synagogen i Trondheim. Politiet følger med og gjør de sikkerhetstiltak som er nødvendige, og tar tak i straffbare forhold når de oppstår.      

– Vi vet hva Iran er i stand til

Det siste året har det vært flere episoder mot det jødiske miljøet i Trondheim. 

I april kastet noen en brannfakkel over muren i bakgården. Heldigvis ble ingen truffet. Bygget ble heller ikke skadet.

I tillegg ble også den jødiske gravlunden utsatt for hærverk. Dette er noe vi bare må leve med, sier Moen.

– Den typen hendelser skjer heldigvis ikke ofte, og vi må bare forholde oss til at det har skjedd, og anta at det kommer til å skje også i fortsettelsen. 

Med økt terrortrussel, må man ta alt langt mer alvorlig, mener styrelederen.

– Det er stor forskjell på det, at myndighetene nå går ut og sier at man har avdekket en trussel man tror kan føres tilbake til iranske myndigheter. 

– Det er noe helt annet enn lokale krefter som også kan ha voldspotensial. Vi vet hva Iran er i stand til. Det har de vist gjennom mange aksjoner også i Skandinavia tidligere, så det er klart det blir på et helt annet nivå enn det vi ellers er vant med.

Ble varslet tidlig

Alvoret ble synlig på tirsdag. PST kalte inn til pressekonferanse på svært kort varsel. 

På podiet satt assisterende PST-sjef Inga Bejer Engh, politidirektør Benedicte Bjørnland og spesialrådgiver i PST, Siv Sørensen, for å fortelle om den nye situasjonen.

 Terje Pedersen/ NTB
HEVET TRUSSELNIVÅET: Politidirektør Benedicte Bjørnland, assisterende sjef i PST Inga Bejer Engh og Siv Sørensen under pressetreffet i forbindelse med at PST hever terrortrusselnivået i Norge fra Moderat til høy. Foto: Terje Pedersen/ NTB

Trusselnivået i Norge ble hevet fra moderat til trusselnivå 4, noe som innebærer høy terrortrussel

Dette er trusselnivåene i Norge

5. Kritisk terrortrussel: PST vurderer at et terrorangrep er nært forestående eller et terrorangrep har blitt gjennomført og flere angrep kan inntreffe.

4. Høy terrortrussel: PST vurderer at en eller flere personer har konkrete og realistiske planer og tar konkrete skritt for å gjennomføre terrorangrep og/eller at flere forhold forsterker terrortrusselen.

3. Moderat terrortrussel: PST vurderer at én eller flere personer har en intensjon om å gjennomføre terrorangrep, men uten å ha tatt konkrete skritt eller har realistiske planer og/eller at noen forhold forsterker terrortrusselen.

2. Lav terrortrussel: og/eller at få forhold forsterker terrortrusselen.

1. Ingen terrortrussel: PST vurderer at ingen personer har et ønske om å gjennomføre terrorangrep og det er ingen forhold som bidrar til en terrortrussel.

Kilde: PST

Det er først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som nå er ytterligere skjerpet. 

Den første telefonen kom tidlig, sier styreleder Moen til TV 2.

– Først ble vi oppringt av PST relativt tidlig på dagen med et varsel om hva som ville komme. Så ble vi oppringt av regjeringen en stund etter lunsj. Da ble vi informert før det ble offentlig kjent at trusselnivået er hevet.

En festning mot terror

Synagogen i Trondheim har blitt den reneste festningen mot terror. 

Det er investert mye penger i stadig kraftigere og oppjusterte sikkerhetstiltak. 

 Leslie Tangen / TV 2
ØKT SIKKERHET: Det er investert store summer for å øke sikkerheten ved den jødiske synagogen i Trondheim. Foto: Leslie Tangen / TV 2

Moen sier de har sett seg tvunget til å ta sine forholdsregler. Han beskriver synagogen nærmest som en bunker.

– Hele bygget er sikret for store summer de siste 15 årene med skuddsikre vindu, eksplosjonssikre vinduer. Bygget i seg selv er jo halv meter tjukk mur og stein. I tillegg er det tungt bevæpnet politi på absolutt alle aktiviteter her. Det vi nødt til.

Det er også bygd en sikkerhetsmur rundt bakgården som skal tåle en eventuell bilbombe, forklarer styrelederen.

Politiet øker patruljeringen

I forbindelse med opptrappingen av terrortrusselen øker nå politiet sin patruljering ved synagogen.

Stasjonssjefen ved sentrum politistasjon i Trondheim, Arve Nordtvedt, vil ikke komme med detaljer av sikkerhetshensyn, men er klar på at de vil være til stede på alle arrangement i regi av Det Jødiske Samfunn. I tillegg er det nå økt patruljering rundt synagogen.

 Leslie Tangen / TV 2
MER SYNLIG: Vi har økt politi-patruljeringen ved synagogen, sier politistasjonssjefen ved sentrum politistasjon, Trondheim, Arve Nordtvedt. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det har vært patruljering der i lang tid, men nå er den trappet opp og økt i forbindelse med at terrortrussel-nivået er hevet. Men vi ønsker ikke å tallfeste hvor omfattende tiltak vi bruker på dette, sier stasjonssjef Nordtvedt. 

– Tror ikke det vil ta slutt

Truslene og hetsen har blitt hverdagen for Det Jødiske samfunn i Trondheim.

 Leslie Tangen / TV 2
DET HAR BLITT NORMALEN: Hetsen og truslene vil aldri bli helt borte sier styreleder i Det Jødiske samfunn i Trondheim, John Arne Moen. Foto: Leslie Tangen / TV 2

– Det går i bølger, men at det vil ta slutt, det tror jeg ikke, sier Moen.

Read Entire Article