Benekter våpen­hvile­samtaler

3 hours ago 4



Zelenskyj på Europa-turné:

Ukrainas president har sagt han tror krigen kan ta slutt neste år. Nå er han på frierferd til Europas mektigste.

 Ludovic Maris / AFP / NTB
FRIERFERD: Ukrainas presiden Volodomyr Zelenskyj besøker torsdag og fredag statslederne i de mektigste europeiske landene. Foto: Ludovic Maris / AFP / NTB

Publisert 10.10.2024 19:05 Sist oppdatert 8 minutter siden

Torsdag kveld møter Volodymyr Zelenskyj sin motpart i Frankrike, Emmanuel Macron.

Der sier Ukrainas president at landet trenger støtte før vinteren setter inn. Videre nekter han for at det pågår våpenhvilesamtaler og skylder på russisk propaganda.

– Dette er ikke et tema i våre samtaler, sier Zelenskyj i Paris.

Zelenskyj erkjente at situasjonen øst i landet er vanskelig, og at det er store mangler når det gjelder militært utstyr. Macron understreket at det jobbes med ytterligere militær støtte til Ukraina.

 Michel Euler / AP / NTB
I PARIS: Volodymyr Zelenskyj landet torsdag i Paris og er i gang med sitt møte med Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Tror krigen kan ta slutt

Onsdag deltok Zelenskyj på et toppmøte i kroatiske Dubrovnik. Der sa han at situasjonen på slagmarken «skaper en mulighet» for å gjøre grep som kan få slutt på krigen i Ukraina innen utgangen av 2025.

Ukraina har vært under angrep fra Russland siden februar 2022.

– I oktober, november og desember har vi sjansen til å bevege ting i retning av fred og varig stabilitet. Situasjonen på slagmarken skaper en mulighet for å ta dette valget, et valg om å ta avgjørende grep for å få slutt på krigen senest 2025, sa Zelenskyj.

Tormod Heier, professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole, sa onsdag at han tolket dette som at Ukraina nå er villig til å gi opp fire østlige fylker mot at Russland stanser krigføringen.

Han tror Zelenskyj ikke ville kommet med uttalelsene om han ikke hadde hatt forankring i Russland.

– Jeg tror ikke at Zelenskyj ville sagt dette om han ikke hadde fått noen signaler fra russisk side om at Russland vil være fornøyd med å få de fire østlige fylkene, sa Heier til TV 2.

 Mathias Moen / TV 2
PROFESSOR: Tormod Heier fra Forsvarets Høgskole tolker uttalelsene fra Zelenskyj som at Ukraina er villig til å forhandle med Russland. Foto: Mathias Moen / TV 2

Videre til Italia

Zelenskyj sa onsdag at om Ukrainas «handlingsplan» for å få slutt på krigen avhenger av støtte fra Storbritannia, Italia, Tyskland, Frankrike og USA.

– Det kan tyde på at Ukraina nå er innstilt på å inngå en våpenhvile, men det kan de ikke gjøre uten at de har de mektigste landene i Europa, i tillegg til USA, i ryggen. Så jeg tolker det som et tegn på at de er innstilt på å forhandle, sa Heier onsdag.

I tillegg til Paris har Zelenskyj også vært i London for å møte britenes statsminister Keir Starmer og Natos generalsekretær Mark Rutte torsdag.

En talsperson for Starmer fortalte til Reuters at den britiske regjeringen ikke har endret standpunkt om bruken av Storm Shadow-raketter mot Russland.

– Vi vil åpenbart sette Ukraina i den sterkeste posisjonen, men ingen krig har noen gang blitt vunnet av et enkeltvåpen. Og når det gjelder Storm Shadow spesifikt, så har det ikke vært noen endringer i den britiske regjeringens holdning rundt bruken av langdistanseraketter.

Fredag reiser Zelenskyj videre til Italia for å møte statsminister Giorgia Meloni og paven. Senere skal han møte Tysklands statsminister Olaf Scholz.

Read Entire Article