Sykmeldingsdebatten: – Folk må ta seg sammen

7 hours ago 3



  • Nikolai Astrup støtter fastlege Kåre Reitens kritikk av misbruk av sykmeldinger.
  • Astrup mener misbruk setter hele sykelønnsordningen under press og lover endringer om Høyre vinner valget.
  • Rødt-politiker Aydar forsvarer dagens sykelønnsordning som viktig for arbeidstagere.

– Folk må skjerpe seg. Jeg er sjokkert. Det er helt uakseptabelt at folk utnytter systemet på denne måten, sier Astrup, som reagerer på at fastlege Kåre Reiten opplever at folk ringer inn fra ferie og vil ha sykemelding på grunn av «litt forkjølelse»

Fastlege Reiten fortalte til VG at han nylig hadde en kvinne på kontoret som var sliten og sa hun trengte en sykemelding til å hente seg inn før hun gikk ut i ferie. Hun mente det er galt å bruke ferien på å hente seg inn igjen.

Bilde av Fastlege i Stavanger med 40 års erfaringFastlege i Stavanger med 40 års erfaring

Kåre Reiten

– Mange som snakker om sykefravær – spesielt politikere – er redde for å snakke om realitetene. De mener det er trist og dumt og leit at folk er syke. Men jeg mener det handler om holdningsendringer. Man gidder ikke å ha det så slitsomt, sa Reiten.

– Misbruker ordningen

Astrup, som tidligere har vært både utviklingsminister, digitaliseringsminister og kommunal- og moderniseringsminister i Ernas Solbergs regjeringer, tar oppfordringen – og avbryter ferien for å komme med følgende støtteerklæring:

 Gisle Oddstad / VGFoto: Gisle Oddstad / VG

– Jeg er helt enig med Reiten. Vi politikere må si det som det er. At folk misbruker ordningen på denne måten, setter på sikt hele sykelønnsordningen under press. Folk som jobber hardt og går på jobb vil ikke være villige til å betale for unnasluntrere, og det blir til slutt så dyrt at det blir behov for å gjøre store endringer.

Les også: Gravid i uke 34: «– Er du fortsatt i jobb?»

Dersom Høyre vinner valget til høsten, lover han endringer, selv om sjefen hans Erna Solberg tidligere i år var med på å frede sykelønnsordningen.

Astrup viser til Høyres partiprogram

  • Høyre mener det må gjøres endringer i hvordan sykelønnsordningen finansieres, og hvordan syke følges opp. Gjennom en endret fordeling av kostnadene mellom arbeidsgiver og staten kan arbeidsgivers incentiv til å få langtidssykmeldte tilbake i jobb styrkes.
  • Dagens kompensasjon for arbeidstagere på full lønn inntil 6 G beholdes.
  • Det trengs mer kunnskap om tiltak som fungerer, blant annet hvordan den sykmeldte, arbeidsgiver, Nav og lege kan samvirke bedre for å få folk raskere tilbake. Høyre vil derfor sette ned en hurtigarbeidende sykefraværskommisjon som skal gi mer kunnskap om hva som kan få ned sykefraværet.

Han viser til at Norge har et høyt sykefravær sammenlignet med andre land, og det har økt noe de seneste årene.

I 2024 lå sykefraværet på 4,6 prosent, en økning på ett helt prosentpoeng siden 2019, ifølge tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU).

– I budsjettet for 2025 økte utbetaling av sykepenger med 8,2 milliarder kroner, til totalt 64,2 milliarder. Tenk så mye vi kunne fått til med de pengene.

Er sykelønnsordningen for sjenerøs? aJabNeicUsikker

Norge har også høy sysselsetting blant eldre og kvinner, som begge er grupper med høyere sykefravær.

– Må ta seg sammen

Astrup har en klar oppfordring til velgerne sine – og fastlegene:

– Folk må ta seg sammen og legene må si nei.

Statssekretær Ingrid Marie Vaag Endrerud (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet er glad fastlegen løftet opp debatten:

–  Loven setter tydelige rammer for hvilke kriterier som må være oppfylt for å kunne sykemelde etter e-konsultasjon. Det er bra leger snakker åpent og ærlig om hva de møter i sin arbeidshverdag. Vi hører også frasen «jeg skal sykemelde meg». Det er ikke slik systemet fungerer.

Hun understreker at man som hovedregel ikke skal kunne bli sykemeldt over telefonen eller digitalt, men etter at sykmelder har foretatt en fysisk undersøkelse av pasienten.

Bilde av Ingrid Marie Vaag Endrerud (Ap)Ingrid Marie Vaag Endrerud (Ap)

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet

- Arbeiderpartiet er helt tydelige, vi garanterer for sykelønna. Den finansieres av fellesskapets penger, og jeg er opptatt av at vi forvalter den godt. Hvis folk ikke har tillit til ordningen kan det påvirke nordmenns skattevilje, sier hun, og peker på at det ofte krever ressurser for nettopp ikke å sykmelde:

- Regjeringen har også prioritert å finansiere fastlegene slik at de skal få bedre tid med hver pasient, fordi vi også vet at å snakke ordentlig sammen om ulike løsninger også krever tid. Flere leger, og Legeforeningen, har påpekt at det krever mer tid og koordinering å ikke sykemelde.

Astrups stortingskollega fra Rødt, er sterkt uenig i hele premisset for debatten – og i Reitens uttalelser.

 Stian Lysberg Solum / NTBSeher Aydar er innvalgt på Stortinget for partiet Rødt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Det er kjempebra at vi har en god sykelønnsordning, som gjør at om du er forkjølet kan du la være å gå på jobb uten å miste inntekten din, og uten at du smitter andre. Det er en god ting.

– Viktig rettighet

Aydar mener det er bra at folk får sykemelding når de er syke i ferien.

– Det er en viktig rettighet arbeidsfolk har. Ferie skal være en mulighet for å hente seg inn, og det er vanskelig om man er syk.

Dette sier loven om sykmelding i ferien

  • En pasient som blir syk og arbeidsufør før eller under ferien kan sykmeldes dersom arbeidsuførheten varer minst én virkedag. Teknisk gjøres dette ved at pasienten etter ferielovens bestemmelser krever denne delen av ferien utsatt. Han har da sykepengerettigheter for perioden. Man har nemlig ikke krav på sykepenger under ferie, men utsettes ferien så blir pasienten behandlet som om han var i arbeid.
  • Om pasienten har krav på å utsette ferie følger av bestemmelser i Ferieloven (lovdata.no)
  • Ferieloven sier blant annet at den som har vært helt arbeidsufør i ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt.

Hun benytter anledningen til å lange ut mot fastlege Reiten:

– Når jeg leste det han sier, så tenkte jeg at dette føyer seg egentlig i rekken av folk i privilegerte stillinger som har en moralsk indignasjon ovenfor mennesker som trenger sykemelding. Realiteten er at folk går på jobb selv om de er syke, og noen ganger presser de seg så langt at de må ha sykemelding.

– Er ikke dette et varsel fra en erfaren lege man burde ta på alvor?

– Hvis folk ber om sykemelding ikke er syke, gir han dem ikke sykemelding. Det er ikke verre enn det. Jeg syns vi skal være mer nysgjerrig i denne debatten, og heller spørre om det er noe med arbeidslivet som gjør at folk trenger sykemelding på en annen måte enn før, svarer Aydar.

Kåre Reiten tar kritikken med knusende ro.

– Det er helt greit at syke folk skal være hjemme. Men når vi snakker om 10–15 prosent sykefravær er det ikke forkjølelse det er snakk om.

Reiten mener han beskriver «verden slik den er der ute».

– Det er virkeligheten slik arbeidsgiver, kolleger på jobb og vi leger opplever den. Jeg sier det så klart så dette ikke blir en skinndebatt. Alt dette har en smitteeffekt på sikt, for det lønner seg like godt å være hjemme som på jobb.

Les også: Navs sjeflege om sykefravær blant gravide: – Et samfunnsproblem

Read Entire Article