Sykefraværet må ned, men ikke med den svenske løsningen

1 month ago 16



Alle kan bli syke, og vi blir ikke friskere av å være fattige, skriver arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Rodrigo Freitas

En karensdag løser ikke langtidsfraværet i Norge.

Publisert: 30.08.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sykefraværet i Norge er for høyt, og vi må få det ned.

Det er helt nødvendig å flere tilbake til arbeidslivet. Aftenpostens lederartikkel 23. august sier vi må se til Sverige for å få ned sykefraværet. Det er jeg ikke enig i.

I Sverige koster det penger å være syk, og med karensdagen betaler man første sykedag selv. En karensdag løser ikke langtidsfraværet i Norge. I Sverige får folk også mindre utbetalt gjennom sykdomsperioden.

Regjeringen legger ikke opp til kutt i sykelønnen. Sykelønnen gir folk trygghet for egen økonomi. Alle kan bli syke, og vi blir ikke friskere av å være fattige.

Spørsmålet om sykefravær handler om hvem som skal bære kostnaden – den enkelte selv, arbeidsgiveren eller staten, som er oss alle.

I Norge deler arbeidstagerne, arbeidsgiverne og staten på ansvaret for å få ned fraværet. Arbeidstageren må gjøre sitt for å bli frisk, den enkelte arbeidsplass og arbeidsgiver må sette inn tiltak, og staten finansierer.

Dette må vi bygge videre på.

Jeg har sett mange gode eksempler på arbeidsplasser som har klart å snu høyt sykefravær. Den enkelte arbeidsplass må jobbe konkret med fraværet og med hvordan de organiserer arbeidet og tar imot dem som kommer tilbake etter lang tids sykdom.

Norge trenger arbeidskraft fremover. Like viktig som å få flere i jobb er å beholde dem som er i arbeidslivet. Når tallene viser at en tredjedel av sykefraværet skyldes helt eller delvis forhold på arbeidsplassen, må vi være mer kreative og finne bedre måter å følge folk opp før de faller ut av arbeidslivet.

Nå er staten og partene i arbeidslivet i gang med å forhandle frem en ny avtale for inkluderende arbeidsliv (IA-avtale). Et forslag er at arbeidsgivere skal være med og finansiere langtidsfraværet. Det kan bidra til forebygging, oppfølging og tilrettelegging på den enkelte arbeidsplass.

Read Entire Article