Sykdommen har utløst global helsekrise. Norge har vaksiner tilgjengelige.

1 month ago 20



Verdens helseorganisasjon erklærte onsdag mpox som en internasjonal folkehelsekrise. Her svarer overlege Marte Grenersen om hvor farlig denne sykdommen er.

I år er det rapportert tre tilfeller med mpox i Norge. I 2022 ble det registrert hele 94 tilfeller av sykdommen i Norge. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases USA
  • Wasim Riaz

Publisert: 15.08.2024 14:08

Kortversjonen

WHO har erklært mpox, tidligere omtalt som apekopper, som en internasjonal folkehelsekrise.

Det skjer etter at et pågående utbrudd har rammet flere afrikanske land, spesielt DR Kongo. Det har spredt seg til naboland som Burundi, Kenya, Rwanda og Uganda.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at mpox skyldes apekoppevirusetapekoppevirusetApekopper er en virussykdom som gir feber og et karakteristisk utslett, hodepine, muskelsmerter og hovne lymfeknuter. De fleste blir friske i løpet av noen uker uten behandling. Kilde: SNL. Dette viruset er blant annet i slekt med koppeviruset (variola) og kukoppeviruskukoppevirusDet medisinske navnet på et virus som forekommer hos kyr. Kilde: SNL.

Sykdommen karakteriseres av utslett og feber, og er vanligvis selvbegrensende. I enkelte tilfeller ser man et mer alvorlig sykdomsbilde, og i sjeldne tilfeller dødsfall.

Aftenposten har spurt Marte Grenersen, overlege ved Folkehelseinstituttet, hva dette innebærer og hvor farlig sykdommen er. Her er hennes svar.

– Hva må til før en sykdom blir erklært som global helsekrise?

– For at man skal kunne si at man har en slik situasjon må hendelsen være alvorlig, plutselig, uvanlig eller uventet; ha risiko for å påvirke folkehelsen utenfor det affiserte landet og det er behov for umiddelbar internasjonal respons.

Marte Grenersen er overlege og jobber i avdeling for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet. Foto: Privat

– Onsdag ble det kjent at sykdommen har sin utbredelse i afrikanske land. Hvorfor er den å regne som global helsekrise når den kun er i Afrika?

– Selv om dette er et regionalt utbrudd i afrikanske land, oppfyller det kravene for en global helsekrise ved at det er alvorlig, påvirker folkehelsen i flere land og at det er behov for en umiddelbar internasjonal respons opp mot de affiserte landene. Ved å erklære utbruddet som en global helsekrise, understreker WHO alvoret i situasjonen og behovet for å samordne tiltak og internasjonal overvåking for å hindre videre spredning av viruset.

Flere afrikanske land, spesielt DR Kongo, er rammet av mpox. Dette bildet fra juli viser en sykepleier som sjekker prøver etter mistanke om sykdommen hos et barn. Foto: Arlette Bashizi, Reuters / NTB

– Hvor farlig er denne sykdommen for de som blir smittet?

– For de fleste er sykdommen selvbegrensende og vil gå over av seg selv. Samtidig er subtype I en mer virulent (gir mer symptomer) variant enn subtype II som var ansvarlig for det globale utbruddet som startet i 2022. Dødeligheten i utbruddet utgått fra DRC og som i går ble erklært som en global helsekrise, er oppgitt til å være ca. 3 prosent. Det er høyere enn for subtype II. Immunsvekkede, gravide og små barn har høyest risiko for alvorlig sykdom dersom de blir smittet.

– Hvor mange tilfeller av Mpox er blitt oppdaget i Norge?

– I år er det rapportert tre tilfeller med mpox i Norge. I 2023 var det 10 tilfeller, mens i 2022, i starten av det store utbruddet, var det 94 tilfeller. Alle tilfellene i Norge er knyttet til det globale utbruddet som startet i 2022, som er en annen subtype enn det pågående utbruddet i Afrika. I Norge har vi ingen tilfeller knyttet til det afrikanske utbruddet med subtype I.

Jean Kakuru Biyambo er en av mange som får behandling mot mpox i DR Kongo i disse dager. Foto: Arlette Bashizi, Reuters / NTB

– Er det risiko for at sykdommen får utbredelse i Norge?

– Risikoen for smitte i Norge vurderes foreløpig som uendret og lav. Vi regner med at eventuelle enkelttilfeller vil fanges opp i helsetjenesten og håndteres etter gjeldende råd.

– Hvordan kan man bli smittet?

– Mpox kan smitte på flere måter: Mellom mennesker smitter det vanligvis ved nær kontakt med en smittet. Smitte fra dyr til mennesker kan skje ved kontakt med infiserte gnagere eller ved inntak av kjøtt som ikke er gjennomkokt.

– Hva bør man gjøre for å unngå smitte?

– Generelt bør man unngå nær kontakt med syke personer, samt klær, håndklær eller sengetøy som har vært brukt av en smittet person. Reisende til områder der mpox er endemisk bør unngå kontakt med gnagere. Man bør også unngå å spise kjøtt som ikke er gjennomvarmet.

Også barn er rammet av mpox. Dette bildet er tatt ved Goma i DR Kongo 19. juli. Foto: Arlette Bashizi, Reuters / NTB

– Er helsevesenet i Norge forberedt på å ta imot en stort antall pasienter med mpox?

– Vi venter ikke et stort antall pasienter med mpox. Dersom det skulle komme noen enkelttilfeller, har helsevesenet har god erfaring med å diagnostisere og håndtere smitte etter utbruddet som startet i 2022. For de aller fleste er infeksjonen selvbegrensende, og har ikke behov for spesifikk behandling. Norge har også tilgjengelige vaksiner dersom det er behov for forebyggende vaksinasjon av nærkontakter.

– På nettsidene deres står det at «mpox er endemisk i flere land i Vest- og Sentral-Afrika, der den regnes som en zoonose». Hva betyr det i praksis.

– En zoonose er en infeksjonssykdom som kan smitte fra dyr til mennesker, og av og til fra mennesker til dyr. At mpox er endemisk betyr at det forekommer naturlig i flere land i Vest- og Sentral-Afrika. Her eksisterer viruset i ulike gnagere (naturlig vert). Disse vertene blir ikke syke av viruset, men kan spre viruset videre til andre dyrearter og til mennesker som blir syke av viruset. Vanligste smittemåte før det globale utbruddet som startet i 2022 var smitte fra dyr til menneske, enten via nær kontakt med infiserte dyr eller ved inntak av kjøtt som ikke var gjennomvarmet.

– Hva bør man gjøre hvis man blir smittet?

– Dersom man mistenker at man er smittet med mpox bør man kontakte helsevesenet og gjøre en timeavtale. Lege vil da undersøke den som tror hen er smittet og ta prøver. Det er viktig at prøve blir tatt, for det er andre infeksjonssykdommer som også kan gi utslett og sår som kan minne om mpox, f.eks. herpes og syfilis. Utslett bør dekkes til, og dersom man har luftveissymptomer bør man bruke munnbind når man er rundt andre. Folkehelseinstituttet har anbefalinger for personer som tror de er smittet, har fått påvist smitte eller har vært i nær kontakt med en smittet. Vi har også råd for helsetjenesten på våre nettsider.

Read Entire Article