SVT: Foxtrot står bak angrep mot Israels ambassader

4 days ago 9



Foxtrot-nettverket skal stå bak angrepene mot Israels ambassader i Stockholm og København. Mossad Mossad Den israelske etterretningstjenesten har tidligere anklaget Rawa Majids nettverk for å jobbe for Iran.

Dansk politi har arrestert tre svenske menn etter to eksplosjoner i nærheten av den israelske ambassaden i København. Foto: Pressefotos.dk / Ritzau Scanpix

Publisert: 02.10.2024 18:52

Kortversjonen

Tirsdag kveld ble det avfyrt skudd mot Israels ambassade i Stockholm. Tidlig onsdag morgen gikk det av to eksplosjoner ved landets ambassade i København.

Noen timer senere hadde dansk politi arrestert tre svenske menn mellom 15 og 20 år.

– Når det gjelder motivet, kan vi ikke med sikkerhet si at den israelske ambassaden var målet, sa politiinspektør Jens Jespersen.

Politiet mistenker at det ble brukt håndgranater.

Angrepene skal ha blitt utført av personer knyttet til Foxtrot-nettverket, ifølge SVTs journalist Diamant Salihu. Han er en av få journalister som har intervjuet lederen av Foxtrot-nettverket og har god oversikt over situasjonen i de svenske gjengene.

Den svenske kringkasteren viser til anonyme kilder.

Dette skal også være en hypotese politiet undersøker nærmere, særlig på grunn av fremgangsmåten, skriver SVT. Både bomber og granater er de siste årene blitt hyppig tatt i bruk av de svenske gjengene.

Rawa Majid har i flere år vært internasjonalt etterlyst av svenske myndigheter. Han skal oppholde seg i Iran, ifølge våre opplysninger. Foto: Svenske politidokumenter

Iranske «proxyer»

Tidligere i år fortalte svenske myndigheter at utenlandske statlige aktører tok i bruk svenske gjengkriminelle. SäpoSäpoDet svenske sikkerhetspolitiet. mener Iran bruker svenske kriminelle som såkalte «proxys», altså stedfortredere.

Svenskene har så langt ikke bekreftet hvilke nettverk som har tatt på seg oppdrag for Iran, men den israelske etterretningstjenesten Mossad skal ha dokumenter som viser at Foxtrot-leder Rawa Majid jobber for iransk etterretning.

Ifølge både israelske og svenske medier skal Majid tidligere ha beordret folk til å utføre angrep mot Israels ambassade i Stockholm.

Säpo har tidligere sagt at de har avverget flere attentatplaner med kobling til iranske sikkerhetstjener. Disse planene skal ha involvert svenske kriminelle.

Skal være i skjul

I fjor kom det opplysninger om at Rawa Majid var arrestert av iranske myndigheter, senere har det kommet informasjon om at han nå er fri og skjuler seg i landet – nær grensen mot Afghanistan.

Rawa Majids far har tidligere sagt til svenske Aftonbladet at sønnen har vært fengslet i Iran, men at han er blitt sluppet fri. I en samtale med faren skal gjenglederen ha fortalt at han oppholdt seg i nærheten av Afghanistan.

Det er under oppholdet i Iran at Majid skal ha blitt rekruttert eller tvunget til å samarbeide med iranske myndigheter.

Svensk politi gjennomførte en rekke undersøkelser etter at det ble løsnet skudd mot Israels ambassade i Stockholm tirsdag kveld. Foto: Anders Wiklund/TT / AP / NTB

Politiet i Oslo: Følger med

Mens sikkerheten rundt Israels ambassader i Stockholm og København er blitt skjerpet, har norsk politi enn så lenge ikke tatt nye grep etter angrepene.

– Vi er kjent med det som har skjedd i København og Stockholm, og følger med på utviklingen, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Harald Nilssen.

Read Entire Article