De er enige om målet. Men hvordan blir tre land enige om hva som er viktigst?
Publisert: 27.10.2024 16:35
Kortversjonen
- Med Finland og Sverige som Nato-medlemmer er Norge blitt et transittland. Det betyr at militært utstyr skal kunne transporteres fra øst til vest.
- Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og svenske myndigheter arbeider med å synkronisere transportplaner for å sikre effektiv transport.
- Det fokuseres blant annet på forbedringer av jernbaner og veier som Ofotbanen, E14, og togforbindelser mellom Oslo, Stockholm og Göteborg.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Før handlet alt om nord–sør. Nå er det øst–vest som gjelder.
I alle år har man i Norge vært opptatt av hvordan soldater, militærutstyr og forsyninger kan bli transportert mellom sør og nord i tilfelle krig eller krise.
Så ble Sverige og Finland med i Nato. Kartet er endret. Norge er gått fra å være bare et mottagerland i Nato-sammenheng til også å bli et transittland.
Stridsvogner, forsyninger og soldater skal kunne bevege seg mellom Finland, Sverige og Norge hvis en krise eller fiendtlig angrep skjer i Østersjøen eller på Baltikum. Samferdsel er blitt sikkerhetspolitikk.
Men kartet viser at det er langt mellom veiene som går i den retningen. Og det er flere store humper i veien.
– Er som en øy
Da Finlands president, Alexander Stubb, var på statsbesøk i Norge, sa han at Finland er som en øy og ikke kan belage seg på Østersjøen som eneste transportåre. Stubb var opptatt av norske havner og hvordan man kan sikre transportårene dit.
Den svenske infrastrukturministeren, Andreas Carlson, var også i Norge forrige uke og møtte sin norske kollega, samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap).
De sier at de samarbeider tett og godt for å prøve å koordinere det som må gjøres. Men de legger ikke skjul på at det er komplisert: Samferdselsprosjekter tar lang tid også nasjonalt. Nå skal flere land legge planer sammen.
– Det er alltid en viss kompleksitet i at ulike, selvstendige nasjonale myndigheter skal samarbeide. Men det gjelder ikke spesifikt på dette området, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Skal samkjøre planer
Nå leter de etter flaskehalser og sårbarheter mellom Norge, Sverige, Finland og Danmark, sier Carlson.
– Det hjelper ikke om man i Norge forsterker sporkapasiteten frem til grensen, om ikke Sverige gjør det. Eller om vi på svensk side bygger ut E14 og man ikke gjør det i Norge, sier Carlson.
Nygård la frem Norges nye nasjonale transportplan i vår. Carlson skal snart legge frem sin. De er ikke helt synkronisert, erkjenner ministrene.
– Vi har satt i gang arbeid for å se hvordan vi skal få til tilstrekkelig med koordinering. Ikke at vi skal lage like transportplaner, men at vi sammen har en plan for de tingene vi blir enige om å gjennomføre, sier Jon-Ivar Nygård.
De viktigste stedene
På begge sider av kjølen peker man på fire viktige strekninger.
- Ofotbanen mellom Kiruna i Sverige og Narvik, som regnes som en svært viktig havn. Både Finland og Sverige er svært opptatt av at denne banen blir bedre. I vinter ble den satt ut av spill i lange perioder. Den norske regjeringen har lovet flere krysningsspor på norsk side. Men fortsatt ikke dobbeltspor.
- Meråkerbanen og E14 mellom Midt-Norge og Sundsvall i Sverige. Veien er smal og skredutsatt. I den nye nasjonale transportplanen vil regjeringen forbedre deler av veien.
- Jernbanen mellom Oslo og Stockholm. Å forbedre togforbindelsen mellom Oslo og Stockholm har vært tema i årevis. Den svenske regjeringen vil se på muligheten for samarbeid med private for å få fortgang.
- Togforbindelsen Oslo-Göteborg. Göteborg har Nordens største havn.
Må ha flere alternativer
Men hva kommer først? Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier at de alt er i gang flere steder på Ofotbanen, Meråkerbanen og Oslo-Göteborg, og at de vil forbedre flere veier i Finnmark. Men det skal gjøres mer.
For Forsvaret er særlig jernbane viktig for å transportere tunge kjøretøyer og forsyninger.
Finnene vil oppgradere både veinett og jernbane nord i landet. De oppfatter Narvik havn som ekstremt viktig i krisesituasjoner og ser nå på hvordan de kan forbedre togforbindelsen mellom Finland og havnen. Da vurderer de også nye toglinjer fra Finland og vestover, opplyser det finske transportdepartementet. En stor utfordring er at den finske jernbanen har en annen sporvidde enn i resten av Norden.
Sveriges infrastrukturminister er opptatt av det som kalles «redundans». Det vil si at det alltid skal finnes alternative ruter hvis én havn eller strekning blir blokkert.
– Vi har ikke muligheten til å velge bort det ene eller andre, men må forsterke koblingen i vest-østlig ledd på flere steder, sier Carlson.