Svensk batteri­fab­rikk vil si opp 1600 ansatte

2 hours ago 4



Det svenske batteriselskapet gjør store kutt. – Beslutningene vi kunngjør i dag er både utfordrende og smertefulle, sier toppsjef Peter Carlsson.

Peter Carlsson er sjef for det svenske batteriselskapet Northvolt. Foto: Northvolt

Mandag morgen meldte Sveriges Radio at sjefen i batteriselskapet Northvolt har innkalt de ansatte til allmøte.

I en pressemelding mandag ettermiddag skriver Northvolt at 1.600 ansatte skal bort.

Av disse er 1.000 i Skellefteå, 400 i Västerås og 200 i Stockholm, skriver selskapet i en melding.

Selskapet sier at det tar grep for å fremskynde produksjonen av battericeller ved Northvolt Ett-fabrikken i Skellefteå. Det vil prioritere bilprodusentene som allerede er kunder hos batteriprodusenten.

– Selv om det fortsatt er sterk bevegelse frem mot elektrifisering, må vi sikre at vi tar de riktige grepene på riktig tid som svar på motvind i bilmarkedet, og det bredere industriklimaet, sier Northvolt-sjef Peter Carlsson i meldingen.

– Vi må nå fokusere all energi og investeringene på vår kjernevirksomhet. Suksess med å øke produksjonen ved Northvolt Ett er kritisk for å kunne levere til våre kunder og sikre bærekraftig drift, sier han.

Dropper utvidelsesplaner

Tidligere denne måneden meldte selskapet at det ville kutte kostnader, si opp ansatte og sette deler av produksjonen ved Northvolt Ett-anlegget i Skellefteå, som del av en strategisk gjennomgang.

Selskapet vil nå konsentrere seg om å bygge opp de første 16 gigawattimene (GWh) kapasitet innen battericeller på Northvolt Ett, men dropper planene om å siden utvide kapasiteten med ytterligere 30 GWh.

– Selv om beslutningene vi tar i dag er tøffe, er de nødvendige for Northvolts fremtid, sier Carlsson.

– Beslutningene vi kunngjør i dag er både utfordrende og smertefulle. Jeg og mine kolleger vil gjøre alt vi kan for å støtte kollegene som etter hvert vil forlate selskapet. Beslutningene er imidlertid nødvendige for å justere for dagens virkelighet og sikre langsiktig suksess for Northvolt, sier han.

Staten vil ikke ta over

Statsminister Ulf Kristersson sier at staten ikke vil stille opp med lån eller ta over selskapet, hvis det skulle bli nødvendig.

– Det er ikke aktuelt å gjøre Northvolt til et statlig selskap, sier Kristersson til Sveriges Radio.

Ifølge kringkasteren skal den tyske regjeringen være involvert i samtaler om å kunne bidra gjennom Northvolts største eier, bilgiganten Volkswagen.

Det svenske batteriselskapet har en krevende periode bak seg, og pekte nylig på utfordrende makroøkonomiske forhold.

– Vi må ta noen tøffe grep for å sikre et fundament for Northvolts drift og forbedre vår finansielle stabilitet og styrke vår driftsmessige ytelse, sa konsernsjef og medgrunnlegger Peter Carlsson i Northvolt i en melding 9. september.

Det planlagte anlegget Northvolt Fem i svenske Borlänge vil bli lagt bort, meldte selskapet nylig. Men Northvolt ville fortsatt diskutere med mulige partnere og investorer for å få bygget ut en planlagt polsk fabrikk, Northvolt Dwa.

Et bilde av Northvolt Ett fra januar i år. Foto: Northvolt

– Litt av et sannhetens øyeblikk

– Det er litt av et ett sannhetens øyeblikk, sier professor Olle Bergström vid Handelshøyskolen i Göteborg til Sveriges Radio.

Batterisatsingen er blitt sett på som en viktig del av den grønne omstillingen.

– Samtidig kan ikke staten i altfor stor utstrekning gå inn og støtte et selskap som på egen hånd har skapt denne situasjonen, sier Bergström.

Dette er noen av Northvolts utfordringer i det siste:

Dette bildet er fra Northvolts produksjonsanlegg for battericeller. Foto: Northvolt
Read Entire Article