Kortversjonen
- Unge Høyre-leder Ola Svenneby raser mot FpU for «kommentarfeltkrig».
- Mange «Stem Frp»-kommentarer på Unge Høyres Instagram-video førte til at de stengte kommentarfeltet.
- Svenneby mener uttrykket «Stem Frp» også brukes rasistisk på sosiale medier.
- FpU-leder Simen Velle avviser kritikken og mener det er uproblematiske oppfordringer.
Ola Svenneby (27) freser mot sine politiske venner på høyresiden etter en video som hans parti la ut på Instagram i midten av september, der han og partiet oppfordrer følgerne til å stemme Høyre.
I kommentarfeltet flommer det over av kommentarer som «Stem Frp», blant dem en majoritet skrevet av personer som er tilknyttet FpU.
Svenneby gikk først ut på egen Instagram-profil og ba meningsmotstanderne holde opp. Det skulle føre til enda flere kommentarer, og at Unge Høyre til slutt lukket kommentarfeltet.
Da VG tar kontakt sier Svenneby at kommentarene, som var mange og samtidige, fremstår som en organisert kampanje. Men først og fremst:
– Det er infantilt
, sier Svenneby om oppførselen.Han stusser over ressursbruken til FpU, og kaller handlingene for en «kommentartfeltkrig» mot Unge Høyre.
– Det er først og fremst jævlig irriterende. Tror dere at dere vant nå? Ja vel, bruk gjerne tiden deres på dette, så bruker vi tiden vår på politikk, sier Unge Høyre-lederen.
Av de som har kommentert på nevnte video, fant VG 21 personer som opplyser å være knyttet til Fremskrittspartiets ungdomsparti i ulik grad. Rollene og stillingene de innehar varierer fra bystyrerepresentant, nestledere i lokallag til vanlige medlemmer av FpU.
VG har anonymisert noen av FpU-erne bak kommentarene. Foto: Xueqi Pang / VG
– Hvorfor stengte Unge Høyre kommentarfeltet?
– Det er begrenset hvor fruktbart det er at masse tillitsvalgte fra FpU skal terrorisere kommentarfeltet vår.
– Hvis det var mine medlemmer, så ville jeg bedt de primært bruke tiden i egne kommentarfelt og ikke hos motstandere, sier Svenneby.
Brukt til fremmedhat
Trenden med å skrive «Stem Frp» i kommentarfeltet i sosiale medier, blir blant annet av forsker Steffen Krüger ved Universitetet i Oslo omtalt som en såkalt «dog whistle»
.Kommentarene kommer under politiske videoer, men ofte også på videoer som ikke har politisk kontekst, men som viser eller handler om folk med innvandrerbakgrunn.
Krüger mener «Stem Frp» kan være ment for å si noe «kritisk og fordømmende om utlendinger, uten å si det rett ut».
Les også: «Stem Frp» på TikTok: – Blir i mange tilfeller brukt som kodespråk
Ola Svenneby er enig med forsker Steffen Krüger at uttrykket nå ikke lenger bare signaliserer noe så enkelt som det fremstår, som hva en bør stemme.
Kommentarene dukker opp under mange norske videoer.
Med et tastetrykk viser han VG hvordan «Stem Frp»-kommentarene også dukker opp under en TikTok-video av statsminister Jonas Gahr Støre.
Svenneby oppfatter at de først og fremst kommer under videoer som viser innvandrere. VG fortalte torsdag om TikTok-brukeren «Bilal», opprinnelig er fra Afghanistan, som fikk mange «Stem Frp»-kommentarer under sin ikke-politiske video.
– Uttrykket «Stem Frp» har blitt et fenomen som blir brukt ulikt. Noen ganger legitimt til å signalisere hvilket parti du stemmer. Men det brukes unektelig også på en svært rasistisk måte, mener han.
Han mistenker ikke FpU-medlemmene som kommenterte under Unge Høyres video for å ha et rasistisk budskap. Men han er sikker på at også de har fått med seg hvordan uttrykket blir brukt på nettet.
– Det er overalt på TikTok. Alle har sett en video av innvandrere og kommentarfeltet under, sier han.
– Så er det ikke Simen Velle (jour.anm. leder i FpU) eller FpUs skyld eller ansvar at noen bruker partiets navn til vanære og et slagord for også rasisme, legger han til.
– Er du bekymret for «Stem Frp»-kommentarene?
– Nei, men jeg er bekymret for at samfunnslimet skal gå opp i limingen, at det blir mer polarisert, og føre til en hardere og uforenelig debatt og politisk kultur.
Mener det ikke var koordinert
VG har intervjuet tre av medlemmene som kommenterte på Unge Høyre-videoen:
– Hva tenker du om at «Stem Frp» kobles til et kodespråk for fremmedfiendtlighet?
– Det er tullete. Jeg tror ikke på det. Å assosiere Frp eller FpU med innvandringshat og fremmedfiendtlighet er helt fjernt for meg, svarer Barstad Løvold.
– Konspirasjonsteorier
VG har fremlagt Ola Svennebys angrep for FpU-leder Simen Velle.
– Jeg registrerer at VG og noen av våre politiske motstandere har problemer med at ungdom oppfordrer andre ungdommer til å stemme Frp. Selv synes jeg det er en veldig fin oppfordring og har ingen problemer med at hverken FpUs tillitsvalgte eller andre oppfordrer til å stemme Frp, svarer han i en melding til VG:
– At VG velger å servere en forskers udokumenterte konspirasjonsteorier om en trend der mange oppfordrer til å stemme Frp, er litt spesielt, men det tar vi med ro.
– Jeg kan forstå at det er irriterende for Ola Svenneby at folk oppfordrer til å stemme Frp i hans kommentarfelt, men sånn fungerer sosiale medier. De får nesten bare stenge kommentarfeltet sitt eller oppfordre til å stemme Høyre.
– Punktum?
– Punktum. Stem Frp, skriver Velle.
På spørsmål om hva han mener om at TikTok-brukere som «Bilal», opprinnelig fra Afghanistan, får «Stem Frp»-kommentarer på sine videoer, svarer Velle:
– At det har blitt en trend at folk oppfordrer hverandre i en lang rekke forskjellige kommentarfelter til å stemme Frp, ser jeg ikke på som et problem.
Medieforsker Steffen Krüger avviser Velles anklager om at han serverer konspirasjonsteorier. Han sier også at han synes det er bra med oppfordringer om å bruke stemmeretten sin, men:
– Konteksten der slike oppfordringer, «Stem Frp», er blitt fremsatt på nettet i de tilfellene artikkelen har belyst, tyder sterkt på at det ligger mer bak, sier han.
– I så måte er min tolkning ikke konspiratorisk, men ganske enkelt basert på god gammel tekstanalyse, sier Krüger.
Les hva Simen Velle sa om «Stem Frp» tidligere i uken:
Les også: Det skjulte budskapet: «Stem Frp»