Svarer Vedum: – Jeg både spiser kjøtt og vil ha statlig regulering av cannabis

1 month ago 53



MDG-leder Arild Hermstad mener Oslo bør teste salg av cannabis. Han mener dette må til for å stoppe gjengene.

MDG-leder Arild Hermstad er på plass i Arendal før partilederdebatten. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Publisert: 15.08.2024 18:38

Kortversjonen

– For det første spiser jeg kjøtt. Jeg går til og med på jakt etter kjøtt. Jeg både spiser kjøtt og vil ha en statlig regulering av cannabis, sier en humrende MDG – leder Arild Hermstad.

Han viser til finansminister Trygve Slagsvoll Vedums (Sp) utspill på egen Facebook-side. I innlegget skriver Vedum at det ofte er de samme politikerne «som er mest mot kjøtt som ivrer mest for et frislipp i narkotikapolitikken».

– Det er en fullstendig kortslutning å koble de to tingene, mener Hermstad.

Nå går MDG-lederen et lite skritt lenger i cannabisdebatten:

– Vi foreslår at cannabisutsalg skal testes ut i praksis ved at det gjennomføres et prøveprosjekt med strengt regulert omsetning av cannabis i Oslo.

Les Vedums svar på kommentaren nederst i saken.

Vil strupe inntekten til gjengene

Hermstad understreker at forslaget ikke handler om «frislipp» av cannabis. Snarere tvert imot, mener han:

– Vi er for en streng, statlig regulering av cannabismarkedet, i stedet for det uregulerte markedet som i dag styres av kriminelle gjenger.

Han mener Oslo er et ideelt sted å starte.

– Det er jo i Oslo at ungdomskriminaliteten er verst. De kriminelle gjengene får mye av omsetningen sin fra salg av cannabis, og det er disse gjengene som rekrutterer ungdom inn i kriminelle løpebaner.

Tanken er derfor at et statlig regulert marked vil strupe inntektene til kriminelle gjenger.

Hermstad ser for seg at utsalg for eksempel kan skje ved apoteker, samt strenge krav til kjøp: 20 års aldersgrense, krav om å være folkeregistrert i Oslo og et tak for hvor mye man kan kjøpe i måneden.

Hermstad mener det regulerte cannabissalget kan skje fra apoteker eller vinmonopolfilialer. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten

Ser til byrådet

Hermstad ber nå byrådspartiene Høyre og Venstre om hjelp.

– Vi ber Venstre og Høyre i Oslo-byrådet om å sende en søknad til regjeringen om at dette skal gjennomføres i Oslo. Dette vil vi også fremme i bystyret.

Han mener de to partiene bør være positive til forslaget.

– Oslo Venstre har i sitt program at de vil gjennomføre prøveordning med regulert omsetning av andre rusmidler enn alkohol, og Høyre er for rusreform med avkriminalisering av bruk. Byrådet har vært svært tydelige på at de vil denne kriminaliteten til livs.

Han får imidlertid ikke støtte av Venstre. I byrådserklæringen går Høyre og Venstre inn for å ta initiativ til en lokal rusreform gjennom en søknad til regjeringen.

– Det har vi allerede gjort, vår sosialbyråd Julianne Ferskaug tok den første uken vi satt i byråd initiativ overfor justisministeren om dette. Problemet er at dagens regjering sier nei til enhver rusreform, sier Venstres gruppeleder i bystyret Haakon Riekeles.

Altså ser ikke Riekeles noe poeng i å sende en ny søknad.

– Det som trengs er ikke nye søknader til dagens regjering, det som trengs er en ny regjering.

– Bare en observasjon

Til Hermstads kommentar om Vedum, svarer finansministeren at han kun gjorde seg en observasjon.

– Jeg har opplevd at MDG raser mot meg en rekke ganger, og det har stort sett alltid handlet om kjøtt, men nå handler det også om hasj og marihuana. De er så veldig skeptiske til kjøtt – også norskprodusert – men tydeligvis veldig lite bekymrede for legalisering av hasj og marihuana, sier han.

Han understreker at han vet at forskjellige folk har forskjellige meninger.

– Det er nok mange som elsker kjøtt, men mener noe annet enn meg om ruspolitikk. Så er det nok mange vegetarianere som mener akkurat det samme som meg om narkotika, sier han og legger til:

– Men de som har rast mest mot meg har ganske sammenfallende meninger om disse to temaene.

Read Entire Article