Svært farlig narkotisk stoff påvist hos et barn i Tromsø: – Pass på hverandre!

1 month ago 22



Stoffet skal være etonitazen – et kunstig opioid som er 100 ganger mer potent enn morfin, skriver politiet i Troms i en pressemelding.

Politiet og Universitetssykehuset i Nord-Norge oppfordrer alle som har opplysninger om etonitazen om tips. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 26.03.2024 15:43

Kortversjonen

– Ved inntak er det stor fare for livstruende forgiftning, respirasjonsstans og død, heter det.

Tilfellet som nå er oppdaget i Tromsø, gjaldt et barn under 15 år. Vedkommende fikk behandling på sykehuset og overlevde.

– Vi er bekymret for at barn og unge kommer i kontakt med stoffet, og ber foreldre og andre være spesielt oppmerksomme, sier seksjonsleder Lars Lindén ved Tromsø politistasjonsdistrikt.

Til Aftenposten sier Lindén at han ikke har oversikt over resten av landet, men at det i fjor ble beslaglagt synetiske opioider i Troms politidistrikt.

– Pass på hverandre!

– Pass på hverandre! Følg med på vennene dine og ta fornuftige valg sammen. Bruk hodet.

Det er oppfordringen fra en av faglederne for fritidsklubbene i Tromsø, Kristian Pettersen Leraand.

Han sier til Aftenposten at han ikke har hørt spesifikt om dette stoffet, etonitazen. Men han konstaterer at det er en kjent sak at det er mulig å få tak i syntetiske rusmidler, også i Tromsø.

– All ungdom som lefler med narkotiske stoffer, kan komme i kontakt med det hvis de er interessert. Det er ikke vanskelig å få tak i, via Snapschat eller andre sosiale medier, sier Leraand.

Så vidt han vet, har ikke Tromsø større problemer med rusmisbruk blant unge enn andre byer i landet. Men han påpeker at Tromsø er en kombo av storby og småby.

– Byen er stor nok til at det er mulig å få tak i stoffer og liten nok til alle vet at det er stoffer i omløp. Dette forterkes av sosiale medier.

Kan opptre i ulike former

Stoffet kan opptre i ulike former som blant annet pulver, tabletter, nesespray.

– Vi vet pr. nå ikke hvilken form dette stoffet er inntatt i. Samtidig ønsker vi å be de som allerede er rusbrukere om å være spesielt forsiktige. Stoffet kan være blandet opp i andre rusmidler som f.eks. heroin, sier overlege Lena Aronsen ved UNN.

Politiet holder nå på med videre undersøkelser. Pr. i dag er det ingen straffesak. Politiet og Universitetssykehuset i Nord-Norge oppfordrer de som har opplysninger om dette stoffet, om å tipse politiet på 02800.

Stoffet etonitazen er en del av en gruppe potente syntetiske opioider som heter nitazener. Ifølge NTB advarte Tolletaten mot stoffet i november 2023. I fjor hadde Tolletaten til sammen syv beslag av nitazener.

Read Entire Article