Hunder er storpolitikk i USA. Nå kan et hundedrap påvirke Trumps valg av visepresident.

1 week ago 18



En drept hund kan koste Kristi Noem jobben som amerikansk visepresident. Hunder kan både bygge og ødelegge politiske karrierer i USA.

Kristi Noem er en av Donald Trumps ivrige støttespillere. Et hundedrap kan skape problemer for henne. Foto: Jeff Dean, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 27.04.2024 22:36

Kortversjonen

«Vil du ha en venn i Washington? Skaff deg en hund.»

Det skal president Harry Truman ha sagt i 1948. Menneskets beste venn har spilt en viktig rolle i amerikanske valgkamper de siste 100 årene. For noen ga hundehistoriene god hjelp, andre fikk problemer.

Dersom spekulasjonene om at Sør-Dakotas guvernør Kristi Noem drømmer om å bli Donald Trumps visepresidentkandidat stemmer, kan en hundehistorie skape trøbbel for henne.

Skjøt på gården

Da hunden Cricket var blitt 14 måneder gammel, ga Noem opp å oppdra den. Hun tok hunden til en grushaug på gården sin og brukte hagle. Samme dag skjøt hun en geit. Hun innrømmer at det tok tre skudd å få jobben gjort.

Dette kommer frem i boken hun gir ut i begynnelsen av mai: «No Going Back: The Truth on What's Wrong with Politics and How We Move America Forward».

Å skrive en slik bok regnes gjerne som en slags påmelding i konkurransen om politiske verv.

Hunden har alltid rett

Biter av boken er lekket til mediene. Blant annet hundehistorien. Nå får Noem kraftig kritikk, også fra andre konservative.

Én av dem er Alyssa Griffin, som var rådgiver for Trump, før hun ble mer kritisk til ham. Hun mener at hunder er en gave fra Gud og ikke skal behandles slik.

Griffins tidligere kollega fra kretsen rundt Trump, Sarah Matthews, er også kritisk. Hun lurer på hvordan i all verden en politiker med ambisjoner forteller om slikt, skriver The Guardian.

Meghan McCain er datter av tidligere presidentkandidat John McCain. Hun skrev på X at man kan overleve det meste i amerikansk politikk, men ikke hundeplaging.

Hund på taket

Da Mitt Romney var republikanernes presidentkandidat i 2012, dukket en nesten 30 år gammel hundehistorie opp. I 1983 dro familien Romney på en lang biltur. I 12 timer satt hunden Seamus i et bur på bilens tak.

– Han likte frisk luft, unnskyldte kandidaten seg.

Det roet ikke ned USAs mange hundevenner.

1 av 9Foto: AP / NTB

En hund etter politikk

En hundemorder som vil bli visepresident, har kanskje en viss mulighet hos Donald Trump. Han er nemlig én av tre presidenter som ikke hadde et kjæledyr mens han bodde i Det hvite hus. De to andre var Andrew Johnson og James Polk.

Trump har flere ganger trukket inn hunder når han snakker om politiske motstandere. Og det på en måte som ikke er smigrende for hundene.

I amerikansk statsvitenskap er det en diskusjon om hvor viktig hunder er, og om det er lurt å bruke dem i valgkampen.

Men nesten halvparten av amerikanske husstander har hund. Derfor mener mange valgkampstrateger at presidentkandidaten må vise seg som en hundevenn. Forskere ved Arizona State University mener at hunder kan få politikere til å virke mer menneskelige.

Noen har hatt stor politisk nytte av å fremstå som hundevenn, mens andre opplevde at de firbente tråkker i den politiske salaten.

Kan ha reddet Nixon

I 1952 var Richard Nixon republikansk visepresidentkandidat. Han ble anklaget for å ha beriket seg på ulovlig vis. Dermed økte presset for å finne en ny kandidat.

Da arrangerte Nixon en direktesendt TV-tale.

Richard Nixon med Checkers, omgitt av døtrene Julie og Patricia, samt kona Pat Nixon. Foto: AP/NTB

Der benektet han alle anklager. Men i ettertid er det avslutningen folk husker. Da fortalte han om at det var én ting han hadde fått som han aldri ville gi tilbake: En valp som de to små døtrene hadde fått av en velger.

Den hadde navnet Checkers. Derfor ble talen i ettertid husket som «the Checkers speach».

Responsen var overveldende positiv, og Nixon ble valgt som visepresident.

Grab them by the ears

Warren Harding, president fra 1921 til 1923, var en av de virkelig store hundevennene. Han var trolig en av de første presidentene som brukte hunden politisk. Hans terrier Laddie Boy fikk til og med sin egen stol ved bordet der regjeringen møttes.

President Lyndon B. Johnson var glad i dyr. Men det ble et ramaskrik da han skulle løfte opp hunden Her og tok et solid tak i ørene. Hundevenner protesterte.

Men tidligere president Harry Truman lurte på «hva i helvete de skriker om, det er slik man behandler hunder».

Lyndon Johnson tar tak i hunden Her, mens Him og medarbeidere ser på. Foto: AP/NTB

Dagens president Joe Biden har hatt flere schæferhunder. I februar utløste en av dem en liten skandale, da det ble kjent at hunden Commander bet vaktene fra Secret Service.

CNN fikk tilgang til papirer som viste at USAs «førstehund» skapte store problemer i vaktholdet rundt presidenten.

Read Entire Article