Styrtregnvarsel på Sør- og Østlandet: – Kan vare i 12 timer.

1 month ago 17



Det er sendt ut gult farevarsel for Sør- og Østlandet. Det kan svært vått over store områder, spår Meteorologisk institutt. Oslo er blant byene som rammes.

Meteorolog Per Egil Haga sier at det kan være lurt å forberede seg i forkant av regnværet de neste dagene. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Publisert: 03.09.2024 06:13

Kortversjonen

Farevarselet gjelder flom og styrtregn. Det er også fare for lyn og torden. Ifølge Meteorologisk institutt vil det være store lokale variasjoner, i tillegg til at været vil kunne endre seg raskt.

Varselet for styrtregn gjelder fra klokken 19 tirsdag, frem til klokken 7 onsdag morgen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at det kan bli lokale oversvømmelser, bekker som går over breddene og vann i kjellere.

– I morgen kveld begynner det å regne mer intenst. Det kan vare i tolv timer i de mest intense periodene, sier flomvakt i NVE Tuomo Saloranta.

Stort område

Oslo er én av byene som kan rammes av uværet. Varslingsområdet strekker seg fra Kragerø og nordover mot Lillehammer. Det er imidlertid usikkert hvor været kommer til å slå hardest til.

Det vil være både vedvarende nedbør og styrtregn. På det mest intense kan det bli opp mot 70 mm nedbør i løpet av et døgn i et område, ifølge vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

– Det kan bli mye nedbør i nedre og midtre del av Telemark, kanskje østlige del av Agder og videre mot områdene rundt Oslofjorden, sier Haga.

Han legger til at det kan bli kraftigst mot Buskerud og Telemark. Haga påpeker at det er vanskelig å spå hvor styrtregn treffer nøyaktig.

– Vi venter at det kan bli veldig vått, men med store lokale variasjoner.

Farevarselet for styrtregn gjelder for et stort område sør og øst i Norge. Foto: Meteorologisk institutt via X

Kan påvirke trafikken

Usikkerheten gjør at det kan være lurt å forberede seg. Risikoen er størst for at det blir utfordrende å ta seg frem i trafikken, ifølge meteorolog Haga.

– Man kan sikre at avløp fungerer, og at dreneringsgrøfter ikke er tette. Hvis man reiser, kan man legge inn større marginer.

– Hvis veien blir rammet av en kraftig byge, kan den bli stengt i en periode. Kjør langsomt for å unngå vannplaning, legger Haga til.

Det er også fare for lyn og torden tirsdag ettermiddag og utover mot onsdag. Haga fraråder derfor å kjøre i båt og å bade, særlig på tirsdag ettermiddag.

Saloranta i NVE sier at det kan være idé å ta ting med verdi ut av kjelleren, dersom den er utsatt for å bli oversvømt.

– Det er lurt å holde seg oppdatert og følge med, men gult er den laveste varslingen vi har. Vi kommer med en oppdatering tirsdag, sier han.

Read Entire Article