Studentene fikk fri for å håndtere Trump-sjokket: – Vi lever i to ulike virkeligheter

1 week ago 17



NEW YORK: 70 millioner mennesker stemte ikke på Donald Trump. I New York er skuffelsen enorm, men reaksjonen er en annen enn i 2016.

Jasper Hathorn (19) og Theo Dematatis (19) studerer drama i New York. Foto: Tomm W. Christiansen

Publisert: 10.11.2024 16:54

Kortversjonen

– Jeg er skikkelig lei meg. Dette er et så stort tilbakeskritt for rettighetene til kvinner, minoritetsfolk og LHBT-miljøet. Det tar tid å fordøye at et flertall av velgerne ønsker et annet USA enn oss, sier Jasper Hathorn (19).

I år kunne hun stemme for første gang. Dramastudenten ved New York University kommer opprinnelig fra Alabama, der Donald Trump vant med 65 prosent av stemmene. Men hun føler seg mer hjemme på nedre Manhattan, der rundt 90 prosent stemmer på demokratene.

Onsdag, etter at Trumps valgseier var et faktum, fikk hun og de andre studentene beskjed om at de kunne holde seg hjemme hvis de ikke orket å komme til universitetet.

– Men vi var en del som dro likevel. Det var bedre å være sammen med andre sånn at vi kunne fordøye det som hadde skjedd. Vi spiste kjeks og snakket sammen om hvordan vi skal kjempe videre. Det gjorde det lettere å håndtere, sier hun.

Mange på Manhattan er skuffet etter valgresultatet og mener det er et tilbakeslag for kvinners rettigheter. På en vegg på 34. gate har noen tagget budskapet «Amerika hater kvinner mer enn en voldtektsmann». Foto: Tomm Wilgaard S. Christiansen

To ulike virkeligheter

Medstudenten Theo Dematatis (19) var mindre preget av valgresultatet. Han likte ingen av kandidatene. Derfor skrev han inn Larry Hogan, en tidligere guvernør i Maryland, på stemmeseddelen i stedet for å gi sin støtte til Kamala Harris eller Donald Trump.

– Det er en form for protest mot at vi hadde to dårlige alternativer, sier Dematatis, som opprinnelig kommer fra Washington, DC.

På Manhattan og i Brooklyn opplever nå mange en form for déjà vu. Også i 2016 stemte de i overveldende grad på en kvinnelig presidentkandidat på valgdagen. Så våknet de opp til nyheten om at Donald Trump var blitt valgt til president.

Utenfor Donald Trumps valgvake i Palm Beach i Florida feiret jublende tilhengere i regnværet natt til onsdag. I andre deler av landet kjente folk på skuffelse og frykt. Foto: Tomm W. Christiansen

Flere vi har snakket med i Donald Trumps hjemby New York beskriver en håpløshet og en frustrasjon. På flere skoler ble undervisningen avlyst for at elevene skulle få muligheten til å hente seg inn etter valgresultatet.

– Det sier litt om hvor lite folk i de store byene egentlig forstår av hva resten av landet bryr seg om. Vi lever i to ulike virkeligheter, sier Dematatis.

Mindre sjokk enn i 2016

Stemningen i New York City er likevel en annen enn hva den var i 2016. Den gangen var det ingen som trodde at Trump kunne vinne. Sjokket var desto større. På en T-banestasjon på Manhattan klistret folk opp post-it-lapper langs veggene med oppmuntrende uttrykk som «we shall overcome» og «kjærligheten beseirer alt».

Etter valgsjokket i 2016 reagerte mange newyorkere ved å henge opp postit-lapper på veggen på en T-banestasjon på Manhattan. Foto: Kristoffer Rønneberg

Newyorkerne reagerte den gang som om de var rammet av en naturkatastrofe eller et terrorangrep.

Denne gangen er sjokket mindre.

Slik stemte New York

Alle visste at meningsmålingene fortalte at Trump kunne vinne. Og Harris var en kandidat som ikke klarte å skape det samme engasjementet som demokratene hadde for Barack Obama eller Hillary Clinton.

Demokratenes høyborg er blitt langt mindre demokratisk:

Harris fikk 69 prosents oppslutning i storbyen, mot Trumps 31. Ved forrige valg slo Biden Trump med 53 prosentpoeng. Nesten ikke noe sted har Trump økt oppslutningen så mye som i hjembyen, slår valgekspert Nate Silver fast. Og i nesten hver valgkrets har Trump gått frem. I Trumps eget hjemdistrikt, Queens, fikk han 21,8 prosent oppslutning i 2016. Denne gang fikk han 38 prosent av stemmene.

Endringen kan forklares med at færre stemte. - New York ble rødere fordi det ble mindre blått, forklarer Steven Romalewski ved City University of New York og mannen bak NYC valgatlas.

– Søkte om britisk pass

Likevel er skuffelsen stor. Google-søk etter «flytt til Canada» økte med 1270 prosent det første døgnet etter valget, ifølge Reuters. Lignende søk om å flytte til New Zealand steg med nesten 2000 prosent. Immigrasjonsadvokater i Canada forteller Reuters om en eksplosjon i antallet henvendelser fra fortvilte amerikanere.

Hele 21 prosent av amerikanerne ville vurdere å flytte utenlands dersom valget ikke gikk deres vei, ifølge en undersøkelse som ble gjennomført tidligere i november. Det er uklart hvor mange som faktisk ender opp med å gjøre det, men det er utvilsomt mange som leker med tanken.

– Jeg har en venn som søkte om britisk pass dagen etter valget for å ha muligheten til å flytte, sier Angela Redding (45).

Foto: Tomm W. Christiansen

Vi treffer henne i SoHo-området på Manhattan. Helsearbeideren har nettopp kjøpt seg et par nye sko og feirer kjøpet med en kvartflaske sprudlevin.

– Det er jo ikke noe poeng i å gå rundt og sutre. Ting er som de er, sier hun med et smil.

Skremmes av aggressivitet

Men også hun frykter for fremtiden i USA. Spesielt hvis han innfører forslagene i Project 2025, et 900 sider langt manifest fra den konservative tankesmien Heritage Foundation. Håndboken oppfordrer blant annet til å legge ned utdanningsdepartementet.

– Jeg er også redd for at Trump vil begynne med massedeportasjon av innvandrere og at han vil gjøre livet vanskeligere for store deler av samfunnet, sier hun.

Dagen etter valget gikk hun en tur i Central Park og så en mann med en rød MAGAMAGAMake America Great Again, Donald Trumps slagord.-caps og en plakat der det sto «Kamala you dumb bitch».

– Det er en aggressivitet i Trump-miljøet som skremmer meg, sier 45-åringen.

Read Entire Article