Studenten Lars (25) døde i Milano – saken henlegges

3 hours ago 3



Kortversjonen

  • Studenten Lars Sensky Sølhusvik (25) var død da en pirattaxisjåfør leverte ham til et sykhus i Milano tidlig om morgenen lørdag 28. oktober 2023.
  • Nå henlegger påtalemyndigheten saken.
  • Familien er frustrert over det de oppfatter som en mangelfull etterforskning og planlegger å anke.
  • Pirattaxisjåføren som leverte Lars til sykehuset er tidligere straffedømt. Han oppholdt seg ulovlig i Italia.
  • Sjåføren ble ikke avhørt før 3,5 måneder etter at politiet fant ut hvem han var.

– Pårørende kommer til å anke statsadvokatens beslutning, sier familiens talsperson Lilla Sølhusvik til VG.

NRK-journalisten er tanten til Lars Sensky Sølhusvik som natt til lørdag 28. oktober i fjor ble levert død inn på et sykehus i Milano.

Bilde av Lilla SølhusvikLilla Sølhusvik

Tante og pårørendes talsperson

I forkant hadde han vært på vorspiel og festet med venner på Gattopardo Milano, et populært utested i en nedlagt kirke.

Siden da har den avdøde studentens foreldre kjempet for å finne ut hva som skjedde med Lars.

Ett år senere fortviler de over det de oppfatter som mangelfull etterforskning fra italiensk politi.

– Vi er dypt frustrerte over at en frisk, norsk masterstudent kan dø i utlandet uten at italiensk politi foretar de mest elementære etterforskningsskritt, sier Lilla Sølhusvik.

 PrivatGODT LIKT: Et ambisiøst, arbeidsvillig, genuint og varmt overskuddsmenneske. Slik beskrives Lars Sensky Sølhusvik av familie og venner VG har snakket med. Foto: Privat

Hemmelighold

Statsadvokat Daniela Bartolucci i Milano er forelagt kritikken. Hun har så langt ikke svart på VGs henvendelser.

Pårørendes advokat i Italia, Frederico Consulich, bekrefter overfor VG at han støtter å anke.

– Politiet har kun mulighet til å foreta ytterligere undersøkelser hvis påtalemyndigheten går inn for dette. Vi tror at riktig etterforskning faktisk kan bidra til å kaste lys over hva som skjedde den natten, skriver Consulich i en e-post.

Bilde av Frederico ConsulichFrederico Consulich

Advokat

I Italia er den innledende etterforskningen hemmelig.

For avdødes familie hjemme i Bærum har det forverret en allerede traumatiserende situasjon.

 Tore Kristiansen / VGI SORG: Tanya Sølhusvik fortviler over at hun ikke vet hva som har skjedd med sønnen Lars Sensky Sølhusvik. Bak sees Lilla Sølhusvik. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Hvordan skal vi feire livet hans før vi har en aning om hva som egentlig skjedde? uttalte mamma Tanya Sølhusvik da VG skrev om saken i februar.

Da hadde familien fremdeles ikke klart å stede Lars til hvile fordi de ønsket å vite hva som hadde skjedd med ham.

Til slutt ble minnestunden holdt 13. juni, dagen Lars skulle ha fylt 26 år.

Først nær ett år etter dødsfallet har påtalemyndigheten frigjort dokumentene som viser hva italiensk politi har foretatt seg.

 PrivatGODE VENNER: Lars (foran) avbildet med kameraten Herman Blydt-Hansen og hans kjæreste Olivia Sara Danielsen ved Milano-katedralen en måneds tid før Lars døde. Venneparet var også sammen med Lars den siste kvelden han levde. Foto: Privat

Sjåfør tidligere straffedømt

Fra Lars forlot utestedet i 03.30-tiden til han ble erklært død på sykehuset noen timer senere vet ikke pårørende og venner hva som har skjedd.

Frigjorte etterforskningsdokumenter som VG har sett viser at en mannlig pirattaxisjåfør tidligere hadde status som mistenkt for å ha unnlatt å hjelpe en person i hjelpeløs tilstand.

Sjåføren var den siste som hadde med Lars å gjøre.

Kartet viser Lars’ bevegelser den tragiske natten i Milano:

  • Han er tidligere straffedømt, blant annet for grov vold.
  • Sjåføren kommer opprinnelig fra Øst-Europa, er utvist fra Italia og oppholdt seg ulovlig i landet.
  • Den tidligere mistenkte mannen kjørte en stjålet bil uten førerkort da han leverte en livløs Lars Sensky Sølhusvik inn på sykehuset.
  • Sjåføren oppga ikke navn eller mobil til sykehuset og tok med seg skinnjakken til Lars. Jakken har i etterkant aldri kommet til rette.
  • Italiensk politi sporet opp sjåføren ved hjelp av overvåkningsvideo på sykehusområdet og på ruten han kjørte videre. Han ble tatt inn til avhør først 3,5 måneder senere.
 PrivatSISTE KVELDEN: Lars Sensky Sølhusvik på vorspielet med studievenner i Milano den siste kvelden han levde. Foto: Privat

Politiet stolte på Google Maps

I avhør hevder sjåføren at Lars var bevisstløs i 40 minutter før sjåføren kjørte ham til sykehuset.

– Før Lars ble dårlig skal de ha stoppet ved en kiosk, men etterforskningen avdekker ikke hvilken. Sjåføren sier også at Lars betalte med kort, men politiet sjekket ikke bankutskriften, sier Lilla Sølhusvik.

– Bankutskriftene viser at Lars ikke har brukt kortet i noen kiosk den natten.

Politiet søkte på Google Maps og konkluderte med at utestedet Gattopardo ikke hadde videokamera. Derfor unnlot de å innhente videoovervåkning.

– Hadde de ringt utestedet direkte, hadde de fått vite at Gattopardo har videoovervåkning. Men opptakene fra natten Lars døde er nå slettet fordi det har gått så lang tid, sier Lilla Sølhusvik oppgitt.

– Sjåføren hevder i avhør at han ringte nødnummeret 118, men ingen i politiet sjekket om han faktisk gjorde det.

 Privat / PrivatFamiliebilde tatt ved Gardasjøen i Italia 23 dager før Lars døde. (F.v.) Onkel Anton Sensky (48), mamma Tanya Sensky (57), pappa Johannes Sølhusvik (57) og Lars Sensky Sølhusvik (25). Foto: Privat / Privat

Ikke narkotika i blodet

Den toksikologiske rapporten, som var klar i vinter, viste at Lars Sensky Sølhusvik ikke hadde narkotika i blodet da han døde. Han hadde heller ikke unormalt høye alkoholverdier.

Blod- og hårprøver viser funn av legemiddeltypen antipsykotika. Dette er medisiner som kan få uheldige bivirkninger sammen med alkohol.

– Hvordan, hvorfor og når Lars fikk i seg dette, vet vi fremdeles ingenting om, sier Lilla Sølhusvik.

– Vi er sjokkerte

Broren hennes er faren til Lars.

Johannes Sølhusvik befinner seg på jobbreise i Japan, men i en e-post til VG oppsummerer han håndteringen til italiensk politi med to ord:

– Skandaløst dårlig, skriver han.

– Vi er sjokkerte og slitne etter å ha ventet i snart ett år – og så viser det seg at politiet ikke har gjennomført helt basale undersøkelser for å avklare hendelsesforløpet på nattklubben og til Lars døde. Dette til tross for at pirattaxisjåføren hadde et alvorlig kriminelt rulleblad.

 PrivatSAVNER SØNNEN: Lars med pappa Johannes Sølhusvik på familietur til Trysil desember 2022. Foto: Privat

Både han og kona er særlig kritiske til statsadvokatens håndtering. De opplever det som om påtalemyndigheten har forhåndsbestemt seg.

– Det virker som om aktor har valgt den letteste vei i stedet for å finne ut hva som virkelig hendte, sier pappa Johannes.

– Jeg håper norske myndigheter kan hjelpe oss med å skaffe svar.

– Hvordan håndterer dere sorgen og hverdagen i dag?

– Det er like tungt som før. Alt står liksom stille.

Les også: Hva skjedde med Lars?

Read Entire Article