Student Marcus Frey åpnet kjøleskapet for Aftenposten: – Det blir mest kjøtt uten noe særlig tilbehør.

2 hours ago 2



Unge menn har et ubevisst forhold til frukt og grønnsaker og ingen ambisjoner om å spise mer. Men én ting virker.

Hver søndag har Per Fugelli Lillefosse (t.v.) og Marcus Frey kakesøndag sammen med andre studenter. – Selv om vi lager gulrotkake, er vi nok langt unna fem om dagen, innrømmer de. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 28.10.2024 17:37

Kortversjonen

De gjemte seg ikke. Da Aftenposten dukket opp uanmeldt hos to studenter i Ålesund, åpnet de kjøleskapet på vidt gap.

Der var det ikke spor av hverken frukt eller grønt. Men studentene Marcus Frey fra Asker og Per Fugelli Lillefosse fra Bergen skiller seg ikke ut. De er ganske representative for menn i 20-årene.

– Vi er nok langt unna fem om dagen. Det blir mye kjøtt uten noe særlig tilbehør, forteller Frey.

Men studentvanene er ikke vonde å vende. Det forutsetter bare at én spesiell faktor kommer inn i livet deres.

– Det er håp for dem, sier analysesjef Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Handler det de har lyst på

Opplysningskontoret har nettopp gjennomført en undersøkelse om hvor mye frukt og grønnsaker nordmenn – og andre europeere – spiser. Ikke siden før pandemien har vi spist så mye.

Nå spiser vi 3,3 porsjoner frukt og grønnsaker hver dag, mot 2,9 porsjoner i fjor.

Likevel er ekspertene bekymret. Spesielt for en gruppe: Den ekspertene kaller de «unge ubevisste mennene».

– Mange unge menn går ikke inn i butikkene for å spise fem eller åtte om dagen. De går inn der for å finne noe de har lyst på, sier daglig leder Samira Lekhal i rådgivningsselskapet Greenudge. Hun var en av foredragsholderne da undersøkelsen ble presentert.

Liker ikke smaken

Unge menn har ikke lyst på frukt og grønnsaker.

Undersøkelsen viser at de ikke liker smaken. De synes det metter lite. De mener det tar for mye tid å tilberede dem, og de glemmer rett og slett at det er lurt å spise grønnsaker til middag.

Det siste er viktig, for de fleste av oss andre får i oss mesteparten av disse sunne varene akkurat til middag, viser undersøkelsen.

I tillegg er disse unge mennene også mer skeptisk enn andre grupper til at frukt og grønnsaker er faktisk er bra for helsen.

Er du en frelst, nysgjerrig eller ubevisst?

Analysesjef Angelsen tar for seg fire ulike grupper frukt- og grønt-spisere: de frelste, de nysgjerrige, de potensielle og de ubevisste.

Det er den siste gruppen Angelsen er bekymret for.

– Vi ser en hel gruppe i befolkningen som har havnet i grøften. Nå må de med, sier hun.

I høst ble de norske kostholdsrådene endret. I stedet for å spise fem om dagen, er anbefalingen nå at vi skal spise åtte porsjoner hver dag.

For å klare det, er det tre ting som må være til stede for at vi skal ha lyst til – og faktisk – spise mer grønnsaker: Det skal smake godt, det må gjøre middagen mer spennende og det skal gi en god følelse.

Det er ikke mye frukt og grønt i kjøleskapet til Marcus Frey. – Det blir mye kjøtt, innrømmer han. Foto: Arnfinn Mauren

– Da snakker vi ikke bare om god samvittighet, men at man føler seg lettere og samtidig mettere, forklarer Angelsen.

Hvordan få dem opp av grøften?

Under en konferanse i regi av Opplysningskontoret nylig, kom det flere innspill til hvordan vi skal få spesielt de unge mennene til å endre vanene:

Der ble det spurt om det hjelper det med mer frukt og grønt på skolene, eller om det er noe butikkene kan gjøre for å friste spesielt de unge mennene til å velge mer grønt i stedet for Snickers og biff.

– Av og til holder det at du spiser en rå gulrot mens du lager middagen. Det er små ting som skal til for å endre vanene, sier Lekhal.

Om frukten eller grønnsaken er frisk, fryst, hermetisk eller i en hjemmelaget smoothie, spiller ingen rolle når det skal telles.

Det hjelper med dame

Angelsen mener at undersøkelsen gir en pekepinn på hva som virker best:

– Menn som har en partner, blir påvirket til å spise mer frukt og grønt, sier Angelsen.

Dette gjelder menn i alle aldersgrupper. Mellom 40 og 50 prosent av alle menn sier at de har en partner rundt seg som påvirker dem til å spise mer.

– Dermed er det håp for unge, single menn, slår Angelsen fast.

Studentene Per Fugelli Lillefosse (t.v.) og Marcus Frey åpnet både kjøkken og kjøleskapsdøren for Aftenposten for å snakke om hva de spiser – eller ikke spiser. Foto: Arnfinn Mauren/Aftenposten

Tror forskerne har et poeng

Ved kjøkkenbenken til studentene faller stort sett alle inn i denne kategorien, ung og singel. De tror forskerne har et poeng. En dame ville ha påvirket kostholdet.

– Det kan nok stemme, det. Jenter er nok mer bevisste på dette, og de ville nok ha tatt mer kontroll over kostholdet, sier Per Fugelli Lillefosse.

Men studentene er samtidig overbevist om én ting: Det er de mest usunne av mennene som bør få seg dame.

– De mest usunne av dem som ikke har kjæreste, vil jo få mest effekt ut av en dame.

Read Entire Article