Strandet på «øy»

2 days ago 11



Høy vannstand gjorde at to sauer var omringet av vann på alle sider mandag.

– Jeg var nettopp ute og så til dyrene og det var ingen problemer. Vannstanden er på vei ned igjen nå, sier bonden, som ønsker å være anonym, til Lister24.

Det er ikke første gangen at vannstanden har blitt høy i området like ved Lista Fyr, ifølge bonden.

– Det er klart det er en utsatt plass, men det går alltid fint. Som du sikkert kan se, så stresser ikke dyrene av den grunn.

Bonden henter ikke ut dyrene på det nåværende tidspunkt. Dette blir vurdert på nytt om vannstanden ikke har gått ytterligere ned i ettermiddag.

Disse sauene er strandet på en «øy» etter at vannstanden har steget betraktelig på utsiden av Fyrveien like ved Lista fyr mandag. Foto: Elias Havaas

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

08:15 i dag Lars Erik Larsen

→ Del

Til sykehus etter fallulykke

Politi og ambulanse rykket mandag ut etter melding om arbeidsulykke i Flekkefjord.

Klokken 08.05 skrev politiet at ambulansen hadde tatt med seg en person til sykehus for videre sjekk.

– Pasient er ved bevissthet, og beskrives som stabil. Skadegrad utover dette er ukjent. Skal være snakk om en fallulykke, opplyser operasjonsleder i Agder politidistrikt, Knut Odde.

Etter videre undersøkelser, mener politiet at det er snakk om et uhell.

– Det er ingen mistanke som straffbart forhold. Politiet avventer å opprette sak til skadeomfanget er helt avklart. Det er snakk om fallulykke der en person har slått hodet sitt i en trebjelke.

Mannen som er skadet etter hendelsen er en mann i 50-årene.

06:57 i dag Lars Erik Larsen

→ Del

E39: Kraftledning falt ned på veien

Politiet meldte natt til mandag at et høyt kjøretøy hadde truffet en kraftledning over E39 ved Vatland i Lyngdal. Kraftledningen falt ned og hang lavt over veien, ifølge politiet.

Trafikken ble dirigert forbi, mens problemet ble løst av energiselskapet. Klokken 01.37 ble veien åpnet igjen.

22:41 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Mister vannet hele mandag

Farsund kommune har sendt ut melding om stenging av vannet i området Lauervik Terrasse og Lundevågveien. Vannet blir borte hele morgendagen, mandag 21. oktober, fra klokken 08.00 til midnatt.

– Berørte innbyggere varsles via SMS, opplyser kommunen på sine nettsider.

– Vennligst tapp opp nødvendig forbruksvann, lyder oppfordringen videre.

Kartet viser området som blir uten vann hele mandag 21. oktober. Foto: Farsund kommune

22:34 i går NTB

→ Del

Vipers slår seg konkurs: – En grusom tøff konklusjon

En gråtkvalt styreleder Peter Gitmark forteller pressen at håndballklubben Vipers har spilt sin siste kamp. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Vipers Kristiansand maktet ikke å hente inn nok midler til å berge driften. Håndballklubben har dermed spilt sin siste kamp.

Nyheten ble sluppet av tårevåt styreleder Peter Gitmark etter at avgjørelsen ble tatt søndag kveld.

– Vipers Kristiansand har spilt sin siste hjemmekamp. Man kan se av ansiktsuttrykket mitt at dette er utrolig sårt. Vi har gjort vårt beste for å bevare klubben, sa Gitmark og fortsatte:

– Et stort flertall i styret kom til den konklusjonen at det ikke er grunnlag for å drive klubben videre.

Konkursvarselet betyr at Vipers umiddelbart trekker seg fra eliteserien og mesterligaen. 19 spillere blir fristilt og må finne seg en ny klubb.

– Det er problemer med å sannsynliggjøre nok likvider til å drive fram til jul, og det er større sannsynligheter for å vise at vi har likviditet nok til å drive fram til sommeren neste år. Det er en grusom tøff konklusjon, utdypet Gitmark.

Opprinnelig hadde Vipers satt en frist til fredag med å få inn 25 millioner kroner for å slette gjeld, samt sikre denne sesongen og neste sesong med sunn drift.

Den fristen ble utsatt til søndag kveld etter fredagens styremøte, der en ny aktør ga Vipers håp om å nå målet. Aktøren lovet 14 millioner kroner, men tilbudet viste seg å være falskt.

Det sendte klubben på leting etter nye investorer. Denne jobben klarte man ikke å lande.

Vipers Kristiansand har i flere år totaldominert norsk klubbhåndball på kvinnesiden. Klubben vant Champions League tre ganger på rad i årene 2021 til 2023.

Blant spillerne i Vipers-stallen var Norges mangeårige landslagskeeper Katrine Lunde.

22:07 i går Svein Morten Havaas

→ Del

Lette etter mann med øks

Politiet har søkt etter en mann i området Orelunden i Mandal i nabokommunen Lindesnes, etter melding om at vedkommende var i besittelse av en gjenstand som melder oppfattet at muligens kunne være en øks.

– Vi har ikke opplysninger om at noen er truet, men situasjonen ble likevel oppfattet som ubehagelig eller skremmende, skriver vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Ronny Aateigen Andersen i en melding i politiloggen klokken 21.41 søndag kveld.

Politiet har ikke kommet i kontakt med noen aktuelle personer og har derfor avsluttet på stedet.

17:24 i går NTB

→ Del

«Ørneredet» i Sauda skapte sterke reaksjoner – nå får hytta nytt navn

Sauda kommune ga en ny dagsturhytte navnet Ørneredet, men koblingen til Adolf Hitlers sommersted falt ikke i god jord hos mange. Nå får hytta nytt navn.

– Jeg har selv besøkt Ørneredet til Hitler som turist for mange år siden. For meg blir valget helt feil. Jeg setter jo spørsmålstegn ved hvorvidt det skyldes manglende historiekunnskaper, sier leder Aslaug Astad i Sauda sogelag til Dagbladets Børsen.

For kommunen skulle det være en hyggelig nyhet om den nye dagsturhytta, men navnet førte isteden til en heftig debatt i lokalsamfunnet. Navnet Ørneredet ble møtt med store protester, skriver avisen.

– Vi har valgt å lytte til folket og har startet arbeidet med å endre navnet, sier leder Christer Klementsen for dagsturhytteprosjektet i kommunen til lokalavisa Ryfylke ifølge Haugesunds Avis.

«Ørneredet» ligger idyllisk til på Giljafjell ved siden av Rødstjødna og Sauda golfbane i Saudasjøen, forteller Rogaland fylkeskommune på sine nettsider.

Kehlsteinhaus, kjent som Ørneredet, var Adolf Hitlers sommersted og representasjonsbolig i Berchtesgaden i Sør-Tyskland. Det ligger 1834 meter over havet og ble kjent gjennom Alistair MacLeans bok «Where Eagles Dare» og filmen med samme navn, på norsk «Ørneredet» i 1968.

– Å kalle hytta for Ørneredet er uforståelig og helt historieløst. (...) Ørneredet er et så belastende ord og gir så vonde assosiasjoner at det ikke bør brukes på ei hytte i Sauda, skriver Aslaug Astad i et leserbrev sammen med Margoth Saundsbø fra Sauda Mållag.

Nå skal kommunen lyse ut forslag til nytt hyttenavn i lokalavisa før saken følges opp politisk. I mellomtiden må kommunen skifte ut 15 skilt og oppdatere alt av profileringsmateriell.

17:24 i går NTB

→ Del

Norske annonsører vil sende mest penger ut av landet neste år

Norske annonsører vil bruke mer penger på internasjonale mediegiganter neste år, viser Annonsørrapporten til Annonsørforeningen (ANFO). Foto: Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB

Norske annonsører ser mot lysere tider i 2025, viser en ny rapport. Selv om alle ønsker sterke, redaktørstyrte norske medier, vil mer penger gå til utlandet.

Norske annonsører vil bruke mer penger på internasjonale mediegiganter neste år, viser Annonsørrapporten til Annonsørforeningen (ANFO), skriver Medier24. Plattformer som Meta og Google er blant dem som får sterkest vekst i markedsandelene neste år.

Nesten halvparten av de spurte, 45 prosent, av annonsørene tror det blir bedre tider neste år. 14 prosent tror det blir dårligere tider, mens de resterende tror det blir uendret.

– Vi ønsker sterke norske redaktørstyrte medier, men en stadig større andel av annonsørenes budsjetter går til utlandet, sies det i rapporten.

Dette beskrives som et paradoks ettersom tilliten til norske medier er økende og tilliten til sosiale medier går ned, står det videre med henvisning til funn gjort av Kantar Media. For selv om tilliten er økende, faller bruken av de norske avisene. Det gjelder også på internett og det er ikke bare papiravisens oppslutning som går ned.

Undersøkelsen viser også et sprik mellom hvor markedsførere tror folk liker å se reklame. Mens proffene tror folk liker reklame utendørs, fra influencere og TV, best, viser undersøkelsen at folk flest liker reklame best på kino, i postkassen eller i aviser eller magasiner.

16:33 i går NTB

→ Del

AUF skroter konge-motstand – vil bevare monarkiet

AUF har ikke latt seg skremme av den siste turbulensen rundt kongefamilien. Ungdomspartiet går inn for å bevare det norske monarkiet og forkaster et forslag om å erstatte det med «en demokratisk styreform». Foto: Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Til øredøvende jubel fra salen forkastet AUF et forslag søndag om å avskaffe det norske monarkiet.

Jubelen på AUFs landsmøte søndag sto i taket da stemmeresultatet over de motstridende forslagene ble kunngjort: Monarkiet består, mot 130 stemmer, ifølge ordstyreren.

Istedenfor at «AUF vil avskaffe monarkiet og erstatte det med en demokratisk styreform» vedtok delegatene at «AUF vil at Norge skal bestå som et konstitusjonelt monarki».

Totalt var det 346 stemmeberettigede i salen.

Salen brøt ut i spontan jubel og trampeklapp da vedtaket var klart. Før søndagens vedtak het det at «AUF er prinsipielt imot monarkiet som styreform, og mener at det er en udemokratisk statsform … AUF mener monarkiet som statsform vil utspille sin rolle».

– Mens monarki i mange land forbindes med diktatur og autoritære enevelder, er det i Norge et symbol på fellesskap og tilhørighet … I motsetning til mange monarkier rundt om i verden har det norske kongehuset modernisert seg og fulgt tiden vi lever i, heter det nå i en politisk uttalelse fra landsmøtet.

14:12 i går NTB

→ Del

Øker fastrenten på boliglån: – Uvanlig

De faste boliglånsrentene til DNB har både gått opp og ned den siste tiden. De hyppige endringene blir omtalt som uvanlig av banken selv.

– Selv om renten på slike lån ofte justeres hyppigere enn lån med flytende rente, er det likevel uvanlig at rentene på fastrentelån endrer seg så hyppig som de har gjort den siste måneden, sier Marianne Wik Sætre i DNB til Nettavisen.

DNB valgte like før helgen å sette opp fastrentene med 0,3 prosentpoeng for alle bindingstider. Det betyr eksempelvis en nominell rente på 4,64 prosent for fem års binding.

I midten av september var denne renten helt nede på 4,09 prosent.

Sætre forteller om vesentlig høyere interesse for fastrentelån, men at 94 prosent av bankens boliglånsportefølje fortsatt er priset med flytende rente.

Nordea økte sine fastrenter med 0,15 prosentpoeng tirsdag.

13:27 i går NTB

→ Del

Neste uke blir én time lenger

Klokken skal stilles en time tilbake natt til søndag neste uke. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Om det var tungt å stå opp denne søndagsmorgenen, kan du trøste deg med at neste uke blir en time lenger. Søndag stilles klokken én time bakover.

Stillingen av klokken markerer slutten på sommertiden for 2024. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) håper timen blir brukt til noe nyttig.

– Nå får alle en time ekstra, den håper jeg brukes godt. Man kan lese en god bok, eller kikke på innspillene til den nye industrimeldingen vi jobber med, planlegge en morsom reise, for eksempel til vakre Tromsø, eller bla i veikartet for reiseliv.

Klokken stilles fra 3 til 2 natt til søndag. Da er det lett å tro at man får en time ekstra på byen, om man er ute og fester. Men dessverre for festløvene blir ikke skjenketiden utvidet med en time.

Det kan potensielt være en av de siste gangene vi stiller klokken. I 2018 foreslo EU-kommisjonen å avskaffe ordningen med sommertid, men arbeidet i EU har gått tregt. EU-parlamentet ba i 2021 Rådet for Den europeiske union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet.

I spørsmålet om sommertid eller vintertid kommer Norge til å følge EU.

– Vi ser til EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Det gjør vi av flere hensyn, men det er klart at det vil være en fordel for næringslivet å ha samme tid som våre nærmeste naboland, sier Myrseth i en pressemelding.

13:27 i går NTB

→ Del

Makspris på 48,6 øre per kWh for strøm mandag

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 19 og 20 vil strømprisen der ligge på 48,6 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 42,9 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 1,8 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 82,6 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 2 og 3 på natten i Sørøst- og Sørvest-Norge, da på -0,1 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Midt- og Nord-Norge 0,2 øre og Vest-Norge -0,04 øre.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 48,08 øre per kWh og -2,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 68,5 øre per kWh og 5,8 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

08:11 i går NTB

→ Del

PST gjør ikke endringer i trusselnivået med det første

Tirsdag er det to uker siden trusselnivået i Norge ble hevet. PST opplyser at de ikke kommer til å gjøre endringer i trusselnivået med det første.

Da trusselbildet ble hevet fra moderat til høyt nivå, ble det opplyst at trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge var ytterligere skjerpet. Til TV 2 opplyser PST at de ikke kommer til å gjøre endringer i trusselnivået med det første.

PST har pekt på både islamistiske og høyreekstreme miljøer som en potensiell sikkerhetsrisiko, men seniorrådgiver Eirik Veum kan ikke kommentere om det foreligger konkrete trusler mot jødiske eller israelske mål.

– Det er mye som foregår i digitale rom, som gjør det krevende å finne ut hvem som har slike holdninger, og hvor sterk motivasjonen egentlig er, sier Veum.

Det økte trusselnivået har blant annet ført til at det er innført nasjonal bevæpning av politiet. I tillegg har Politidirektoratet innført midlertidig indre grensekontroll. De peker på et utfordrende trusselbilde og PSTs beslutning om å heve terrortrusselnivået, som årsak.

08:03 i går Lars Erik Larsen

→ Del

Politiloggen: Her er nattens hendelser i Lister

Den første hendelsen i Lister som er meldt om av politiet fant sted i Flekkefjord i halv ett-tiden, hvor et kjøretøy hadde «sklidd rolig ut av veien» like ved avkjørselen til sentrum fra E39. Ingen ble skadet i hendelsen og politiet forlot stedet etter kort tid da det ikke var behov for hjelp.

I Farsund har to personer i blitt bortvist fra sentrum i løpet av natten. Den ene av disse - en mann i tenårene - ble imidlertid observert en god time etter at han ble sendt hjem som følge av «ufin og kranglete» oppførsel. Dette blir han anmeldt for.

Politiet stanset også en person mistenkt for fyllekjøring i Lyngdal natt til søndag. Det blir opprettet sak på forholdet og førerkortet til sjåføren er beslaglagt.

Til slutt: Det ble meldt inn at det lå et kjøretøy på taket på fylkesvei 465 ved Kvinlog. Bilen hadde store materielle skader, men det var ingen personer inni. Politiet har forsøkt å komme i kontakt med personen som står oppført som eier av bilen uten å lykkes.

– Det er opprettet sak på forholdet og den blir fulgt opp videre av lokalt politi til uken, sier politiets operasjonsleder i Agder, Tom Einar Gausdal, til Lister24.

21:35 19.10.24 NTB

→ Del

Kvinne i 50-årene funnet død i Drangedal – etterforskes som mistenkelig dødsfall

En kvinne i 50-årene ble lørdag funnet død utendørs i Drangedal i Telemark. Dødsfallet etterforskes som mistenkelig.

Politiet fikk melding om funnet klokken 13.48 lørdag ettermiddag.

– Undersøkelser på stedet gjør at politiet etterforsker saken videre som et mistenkelig dødsfall. Avdøde er en kvinne i 50-årene, skriver politiet i politiloggen lørdag kveld.

Ifølge Telemarksavisa ble kvinnen funnet død i et skogholt. Politiets krimteknikere jobbet på stedet utover kvelden.

Det var et forbipasserende som varslet politiet om funnet, skriver VG. Til avisen opplyser politiet at det er besluttet at kvinnen skal obduseres.

Kvinnens pårørende er varslet.

21:13 19.10.24 NTB

→ Del

Mindreårig truet til å overføre penger i Kristiansand

Politiet leter etter en gjerningsperson etter at en mindreårig skal ha blitt utsatt for et ran hvor personen ble truet til å overføre penger.

Agder-politiet fikk første melding om hendelsen ved 17.30-tiden lørdag ettermiddag.

De ble kontaktet av pårørende til den mindreårige.

– Fornærmede er verbalt truet til å gjennomføre en transaksjon. Vi har søkt i området med flere patruljer uten å ha kommet i kontakt med noen mistenkt. Vi har innhentet opplysninger, og det gjøres videre undersøkelser. Vi oppretter sak på forholdet, og den vil etterforskes videre, skriver politiet i politiloggen.

18:56 19.10.24 Svein Morten Havaas

→ Del

Hobbyfiskere i trøbbel fikk hjelp

Redningsskøyta «Erling Skjalgsson» måtte lørdag ettermiddag assistere to hobbyfiskere som hadde havnet i vanskeligheter ved Låmekletten sør for Markøy fyr. Ifølge Lyngdals Avis som først meldte om saken, skal det dreie seg om utenlandske hobbyfiskere fra Polen eller Tyskland.

Ingen kom til skade i hendelsen. Årsaken til problemene er ikke kjent.

17:28 19.10.24 NTB

→ Del

Mann tiltalt for å ha bedt ChatGPT lage seksualisert bilde av barn

En mann som er tiltalt for besittelse av overgrepsmateriale, skal ifølge tiltalen ha bedt KI-motoren ChatGPT lage et seksualisert bile av et barn.

Mannen i 60-årene er tiltalt for besittelse av til sammen 19 bilder og 14 videoer som viser seksuelle overgrep mot barn, eller som seksualiserer barn, skriver Hamar Arbeiderblad.

Ifølge tiltalen lastet mannen opp og delte bilder eller videoer på meldingstjenesten Kik, eller han var i besittelse av disse på mobiltelefonen sin.

I april ba han ifølge tiltalen KI-tjenesten ChatGPT om å «Make picture of nude 12 year old girl» – lage et bilde av en naken 12-årig jente. ChatGPT hjalp imidlertid ikke til og svarte at den ikke tillater denne type innhold.

Rettssaken er berammet i Hamar tingrett i desember. Mannens forsvarer Rune Myhre Nilsen sier til avisen at han ikke har noen kommentar til saken.

16:53 19.10.24 Svein Morten Havaas

→ Del

Mistanke om promillekjøring

Politiet har kontroll på en person som mistenkes for å ha ført bil i påvirket tilstand på Vigeland i Lindesnes kommune lørdag ettermiddag.

– Vedkommende fremstilles for blodprøvetaking, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Ronny Aateigen Andersen klokken 16.51.

Politiet har tatt beslag av førerkortet til personen.

16:48 19.10.24 NTB

→ Del

Støre bekymret over unge sofavelgere

Statsminister Jonas Gahr Støre talte på AUFs landsmøte på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo. Foto: Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre manet til kamp om å sikre seg unge sofavelgere da han talte på AUFs landsmøte lørdag.

– Ved valget i fjor var det største «partiet» de som ikke stemte – «sofapartiet». De fikk 37,6 prosent oppslutning. 1,6 millioner nordmenn ble igjen hjemme, sa Støre fra talerstolen på Folkets Hus i Oslo.

Og han understreket at veldig mange av sofavelgerne er unge velgere som sitter på gjerdet.

– Bare halvparten av velgere mellom 18 og 44 år stemte. Blant 20-24-åringer var det flere som ikke stemte enn som stemte, sa han.

Mange unge føler seg politisk ensomme, påpekte Støre.

– Det er med andre ord helt feil at de unge har gått til høyresiden: De unge har egentlig ikke gått noe sted. De unge står og venter. På å bli sett. På å bli hørt. Og viktigst: På å høre en politikk som passer for dem.

Han manet samtidig til glød foran den kommende valgkampen mot stortingsvalget neste år.

– Det er et valg vi kan vinne. Må vinne. Og sammen skal vinne!

Read Entire Article