Støre vil vinne tilbake Nord-Norge. Og han starter i Sortland

3 hours ago 2



Han har lagt sin første tur i «den lange valgkampen» til Lofoten, Vesterålen og Bodø.

– Det er for å se hvordan det vi har vedtatt, får betydning her. Billigere barnehager, gratis SFO, kutt i studiegjeld for de som bor her, sier statsministeren.

– Og for å ta med inntrykk tilbake. Begge deler er veldig nyttig.

Kanskje handlet det om å komme seg lengst mulig unna brottsjøen av kritikk etter at statsbudsjettet ble lagt fram. Men på ferja fra Fiskebøl til Melbu er det ingen brottsjø.

Tvert imot, og fremme i Vestmarka barnehage i Sortland møter statsministeren barn med norske flagg og nordnorsk humør.

Jonas Gahr Støre

ØKONOMI: I Vestmarka barnehage i Sortland startet statsministeren den lange valgkampen.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

Innomhus forklarer Mads Heen Johansen statsministeren at han er på sitt nest siste semester i desentralisert utdanning som barnehagelærer ved Nord universitet: Han utdanner seg mens han jobber.

– Jeg slipper å flytte til Bodø. Det er en fordel, sier Johansen, som nå skal ta fatt på bachelor-oppgaven.

Mangel på utdannet arbeidskraft er en av de største utfordringene i Nord-Norge. Halvparten av barnehagene i Nordland mangler barnehagelærere.

Alle monner drar for Støre: Han har nå lovet 10 nye studieplasser i Nordland til utdanning av barnehagelærere på jobben. Og altså sletting av studiegjeld på inntil 25 000 kroner i året fra 2026 i distriktskommuner som Sortland.

– Vi er opptatt av å nå distriktene, sier Støre.

Jonas Gahr Støre

DISTRIKT: Billigere SFO og barnehage - og flybilletter - har regjeringen sørget for.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

Omkring 70 av de drøyt 200 minst sentrale kommunene her til lands, ligger i Finnmark, Troms og Nordland.

Aktiv distriktspolitikk, med gratis ferjer og billigere flybilletter, er ett av grepene Støre viser til for å ta tilbake Nord-Norge. Han håper også økt satsing på Forsvaret skal gi uttelling i nord.

Men fremfor alt setter statsministeren sin lit til at trygghet for hverdagsøkonomien skal vinne valget for ham, også i nord.

– Den politikken er like viktig her, sier han.

Jonas Gahr Støre

STEMMEJAKT: Statsministeren på besøk hos Holmøy Maritime utenfor Sortland.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

Ap-nedturen

I landsdelen hvor Arbeiderpartiet i etterkrigstiden i stor grad har gjort rent bord, har Ap nå bare sju stortingspolitikere fra de tre nordligste fylkene. I forrige periode var antallet seks.

  • I årene fra stortingsvalget i 2013 til 2021 har Ap falt kraftig tilbake i alle de tre nordligste fylkene, til tross for en svak oppgang i Troms og Nordland i siste valg.
  • Trenden er den samme i kommunevalgene fra 2015 til 2023. Nedgangen har vært spesielt sterk i Finnmark.

Hva Nord-Norge betyr for Støre og Ap, illustrerer følgende eksempel:

Med stang inn i Nordland og stang ut i Oslo, kan Ap få like mange stortingsrepresentanter fra Nordland som fra Oslo neste høst. Nemlig tre.

I lokalvalget fjor høst tapte Ap for første gang i historien makten Finnmark og mistet totalt 39 ordfører landet over, 10 av dem i Troms og Finnmark.

– Men det er en smerte du må tåle i politikken. Det har ikke knekket min optimisme for hva vi kan bety.

Samtidig: I Nordland fikk Ap fem flere ordførere i 2023, og pilene peker nå oppover på målingene.

– Det er på ingen måte helt svart i nord. Vi styrer Nord-Norges største by, Troms fylke og fortsatt mange kommuner, sier Støre.

Støre quizmaster, Sortland.

QUIZMASTER: Jonas Gahr Støre (Ap) på Kulturfabrikken i Sortland.

Foto: Kristian Skårdalsmo / NRK

Men hvor mange ordførere mistet Arbeiderpartiet i Nord-Norge i valget i fjor høst? Og hvor mange av landets innbyggere bor i en Ap-styrt kommune?

Ingen av disse spørsmålene ble stilt eller besvart da Støre var quizmaster på den fullsatte Kulturfabrikken i Sortland.

Under Solberg-regjeringen fra 2013 til 2021 var det ikke Arbeiderpartiet, men Senterpartiet som lyktes best i opposisjon. Nord-Norge ble Sps utstillingsvindu, Trygve Slagsvold Vedum angrep konstant regjeringen for å sentralisere kommuner, fylker og politi – og for å svikte distriktene. Ap ble spilt utover sidelinjen i nord.

Men selv om det ble valgseier i 2021, var ikke Ap-nedturen i nord over.

Lokale Ap-folk trekker fram tre faktorer som har sendt partiet utfor bakke: Innføringen av en ny lakseskatt høsten 2022, strid om ny sykehusstruktur i Lofoten og på Helgeland og beslutningen om å elektrifisere gassanlegget på Melkøya i Finnmark.

Kystopprøret

Lakseskatten førte til opprør langs hele kysten, også i nord. Og kritikken var like hard fra partiets egne ordførere som fra opposisjonen.

Som kjent tar det lang tid å bygge opp tillit, men kort tid å rive den ned.

– Ap viker ikke unna å ta noen vanskelige valg. Grunnrenteskatten kommer til å stå seg. Næringen går godt, den leverer store resultater og store volumer. At en næring som får mer skatt protesterer, er ingen overraskelse, sier Støre i dag.

Han besøkte det splitter nye anlegget til Holmøy Maritime utenfor Sortland og viser til at selskapet har ansatt 100 flere siden han var på besøk for fire år siden.

– Vi har et skatteregime som fortsatt gjør det spennende å investere og satse i Norge.

Men statsministeren mener Aps tilbakegang i nord også skyldes forhold helt utenfor hans kontroll. Det handler om usikkerhet, høy prisvekst og stigende renter.

Det har vi betalt dyrt for, konstaterer han.

Og hva om kraftopprøret samler Nord-Norge i en felles frykt for at regjeringen, med elektrifisering med kraft fra land, nå skal sørge for dyr strøm også i nord?

– Melkøya er et uttrykk for at vi står i en energiomstilling, sier Støre.

– Det blir elektrifisering?

– Det blir elektrifisering, sier Støre.

– Men det er en elektrifisering i takt med et kraftløft for Finnmark.

«Det er alvor»

Under regjeringssjefens visitt i nord er det verken gratis ferje eller billigere flybilletter folk snakker om, men røde tall i kommuneregnskapene.

Flere Høyre-ordførere melder seg under Støres reise på for å true med skolenedleggelser eller andre velferdskutt.

Men også blant Støres egne murres det. Narvik-ordfører Rune Edvardsen er redd anstrengt kommuneøkonomi skal stikke kjepper i hjulene for Ap-fremgang inn i valgåret.

– I Narvik ligger det an til cirka 60 millioner i underskudd i 2024, som vi drar med oss inn i 2025, konstaterer han.

– Alle får veldig mye mer, men pengene spises likevel opp av pris- og lønnsstigning og renter. Man sitter ikke igjen med noe mer reelt sett.

Støre forsøker å berolige både partifeller og opposisjon.

– Jeg er mest urolig for at kommunene får en økonomi hvor de får vanskelig for å levere tjenester som er nødvendig i hverdagen, sier Støre.

Og lover en tidlig julegave:

– Vi sender et veldig klart signal: Vi skal gå gjennom tallene. Det kommer mer penger allerede for inneværende år, i nysalderingen i desember.

11 måneder før valget viser snittet på målingene borgerlig flertall, ifølge nettstedet Pollofpolls. Men det er lenge igjen.

Ordfører Rune Edvardsen (Ap) i Narvik.

VETERAN: Narvik-ordfører Rune Edvardsen.

Foto: Frida Brembo

Publisert 19.10.2024, kl. 17.53

Read Entire Article